• Τράπεζες

    Στη μάχη των πράσινων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες

    Φ. Καραβίας - Χρ. Μεγάλου - Π. Μυλωνάς - Β. Ψάλτης

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Τα πράσινα ομόλογα εισέρχονται δυναμικά στην ατζέντα των τραπεζών, καθώς αυτές θεωρούν πως οι συγκεκριμένες εκδόσεις αποτελούν πολυεργαλεία είναι εμπορεύσιμες και «υπόσχονται» ικανοποιητικές αποδόσεις.

    Οι ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις περισσότερες εξ αυτών αν όχι όλες να προχωρήσουν σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων.

    Μέσα από τις εκδόσεις αυτές οι τράπεζες θα επιτελέσουν τους παρακάτω στόχους:

    – Θα χρηματοδοτήσουν έργα πράσινης ενέργειας που προγραμματίζονται στη χώρα μας και με τα οποία οι ίδιες έχουν συνδεθεί ή θα συνδεθούν και τα οποία σχετίζονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης.

    – Θα βοηθήσουν μέσω της χρηματοδότησης στην αποκατάσταση των καταστροφών του περιβάλλοντος που έλαβε χώρα την προηγούμενη περίοδο.

    – Θα υπηρετήσουν τις ανάγκες που θα ανακύψουν από το νέο σύμφωνο σταθερότητας στην Ευρώπη.

    – Θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους σε ότι αφορά τα MREL που προβλέπουν επιλέξιμους πόρους 13 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.

    – Θα έχουν ένα όπλο στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες εποπτείας όταν λήξει η πανδημία και μαζί της η κρίση.

    Οι προθέσεις

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί το μόνο πιστωτικό ίδρυμα στη χώρα μας που έχει υλοποιήσει πράσινη έκδοση και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προγραμματίζει μια δεύτερη άμεσα.

    Εξέδωσε ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,75% που λήγει τον Οκτώβριο του 2025.

    Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού ενός πράσινου ομολόγου- κάτι που έχει ανακοινωθεί- ως κομμάτι του στρατηγικού της προγράμματος εκδόσεων. Αλλωστε υπάρχουν πολλά πιθανά έργα τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτών των ομολόγων.

    Η Eurobank είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν στην Global Capital πως θα προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός πράσινου πλαισίου, ενώ η εκτίμηση είναι πως η τράπεζα σχεδιάζει ένα πράσινο ομόλογο που μπορεί να το συνδέσει με μια σειρά από έργα ενέργειας που χρηματοδοτεί.

    Η τράπεζα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης (ΑΔΜΗΕ), το μεγαλύτερο Αιολικό Πάρκο (Καφηρέας) κ.λ.π., ενώ στον σχεδιασμό υπάρχουν έργα πελατών της τράπεζας τα οποία θα πληρούν όρους περιβάλλοντος, κοινωνίας, εταιρικής διακυβέρνησης.

    Σε ότι αφορά την Alpha Bank, αυτή αν και δεν έχει ακόμη ξεδιπλώσει τα σχέδιά της στον τομέα αυτόν θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα προχωρήσει σε ανάλογες εκδόσεις.

    Αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον

    Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις καταγράφουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για πράσινα και κοινωνικά ομόλογα και αναζητούν προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές τους και μάλιστα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για το προνόμιο αυτό.

    Χρηματοοικονομικοί όμιλοι, όπως αναπτυξιακές τράπεζες, έδωσαν βροντερό παρόν στο σύνολο των εκδόσεων πράσινων ομολόγων στο πρώτο τρίμηνο, ήτοι 41%. Οι κυβερνήσεις είχαν μερίδιο 21%.

    Η μεγαλύτερη τέτοια έκδοση στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έγινε από την Ιταλία, με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 80 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί αντλώντας 7 δισ. ευρώ.

    Διεθνώς σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων τα πράσινα ομόλογα είναι εξαιρετικά εμπορεύσιμα παρατηρούν παράγοντες που γνωρίζουν την αγορά.

    H πρώτη θέση ανήκει JPMorgan, η οποία άντλησε 9,84 δισ. δολάρια από έκδοση «πράσινων» ομολόγων, ενώ έπονται η γαλλική BNP Paribas με 8,67 δισ. δολάρια και η Citi με 7,14 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρόσω ολοταχώς για πλειστηριασμούς – Από 25 Αυγούστου χτυπάει το ηλεκτρονικό σφυρί

    Τράπεζες: Ετοιμάζουν νέα πλατφόρμα ρυθμίσεων – Εισοδήματα και περιουσία τα κριτήρια

    Αλλαγές στα stress tests για να περιλαμβάνουν τους κινδύνους των funds



    ΣΧΟΛΙΑ