• Σχόλιο Αγοράς

    Έχασε το… τσάρτερ της ανόδου το Χρηματιστήριο

    Οι τρεις λόγοι που η αγορά μένει καθηλωμένη, ο ΟΠΑΠ και ο Σωκράτης Λαζαρίδης

    Οι τρεις λόγοι καθήλωσης της οικονομίας


    Δεν έφτανε ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρώπη.

    Δεν έφτανε, επίσης, το τρομοκρατικό χτύπημα στην Aramco την περασμένη εβδομάδα, που έφερε τα κάτω πάνω στις τιμές του πετρελαίου. Δεν έφτανε η μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εις βάρος των χρηματιστηρίων. Δεν φτάνουν καλά καλά οι προβλέψεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2020, ήρθε και το κανόνι του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, κι ενός από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, της Thomas Cook.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές καταρρέουν με τον Dax στην Φραγκφούρτη να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη από 1,5%, ενώ πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα είναι η βουτιά σε Λονδίνο και Παρίσι.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να ξεφύγει το Χ.Α., όταν στη χώρα μας η Thomas Cook διακινεί περισσότερους από 1 εκατ. τουρίστες, ενώ στην Κρήτη το 70% των κρατήσεων προέρχονται από την εν λόγω εταιρεία…

    Η ανησυχία για τα «κανόνια» στα ξενοδοχεία και σε όσους προωθούν το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι έκδηλη. Αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλές χρεώσεις και προμήθειες που ανακοίνωσε προσφάτως η booking.com καθιστούν επιφυλακτικούς και συνάμα ανήσυχους επαγγελματίες και τουρίστες.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. απώλεσε τις 870 μονάδες σε ένα περιβάλλον μάλλον μη… τουριστικό, αφού οι συναλλαγές έπειτα από 1,5 ώρα συναλλαγών μετά βίας ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχουν ουρές πωλητών, δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει απροθυμία για αγορές.

    Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση μόνο η ΔΕΗ ανεβαίνει και προσεγγίζει πάλι το 3άρι. Η Aegean αντιδρά ψύχραιμα με απώλειες μόλις 1,2% και η Autohellas παραμένει αμετάβλητη στα 6,72 ευρώ.

    Το πρόβλημα την Δευτέρα στο ταμπλό το έχουν οι τράπεζες εξαιτίας των δανείων που έχουν δώσει κατά το παρελθόν στους ξενοδόχους εκ των οποίων πολλά από αυτά έχουν κοκκινίσει. Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 25 η βουτιά στην Alpha, 1,6% στην Εθνική, στα 2,72 ευρώ, 2,1% στην Eurobank, στα 0,85 και 1,6% στην Πειραιώς.

    Βουτιά άνω του 2% για την Jumbo, σχεδόν 1,5% για τον ΟΤΕ, πάνω από 1% για τον Μυτιληναίο, 1,5% για τα ΕΛΠΕ, στα 8,55 ευρώ. Νέα βουτιά για την Lamda, στα 7,37 ευρώ και πτώση 2,25% με 71 χιλιάδες τεμάχια.

    Πτώση μισό τοις εκατό για τον Ελλάκτωρα, στο 1,97 ευρώ και πάνω από 8% η βουτιά για την Μοτοδυναμική που εισήλθε οψίμως στην αγορά ενοικιάσεως αυτοκινήτων.



    ΣΧΟΛΙΑ