• Ενέργεια

    Επίθεση στην Aramco: Ανησυχία στις αγορές – Το βλέμμα όλων στη Ασία

    • NewsRoom


    Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τις παγκόσμιες  αγορές καθώς το βλέμμα όλων θα είναι στραμμένο στα χρηματιστήρια της Ασίας και ειδικά στην διακύμανση των τιμών του πετρελαίου, μετά την προσωρινή διακοπή της παραγωγής σε δύο εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία που προκάλεσαν οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

    Οι εγκαταστάσεις αυτές συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της γιγάντιας εθνικής πετρελαϊκής ARAMCO, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας. 

    Μάλιστα, οι δύο αυτές εγκαταστάσεις αντλούν το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

    Το Σάββατο, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και το Χουράις.

    Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία.

    «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και με χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ή και το καταναλώνουν. Αυτή τη στιγμή, οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες…» έγραψε στο Twitter η οργάνωση.

    Ωστόσο, εάν η αναστάτωση στη Σαουδική Αραβία συνεχιστεί ενδεχομένως να υπάρξουν αναταράξεις στη διεθνή αγορά.

    Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού.

    Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως η εταιρεία προσπαθεί τώρα να διορθώσει τα προβλήματα και πως θα υπάρξει νέα ανακοίνωση μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

    «Αυτές οι επιθέσεις δεν στόχευαν μόνο τις σημαντικές εγκαταστάσεις του βασιλείου αλλά και την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και την ασφάλεια. 

    Έτσι, αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.

    Ο Λευκός Οίκος

    Ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ιρανού ομολόγου του, Χασάν Ροχανί, μολονότι η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

    Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ είπε ότι οι επιθέσεις του Σαββάτου “δεν βοήθησαν” τις προοπτικές μιας συνάντησης των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο.

    “Θα αφήσω τον πρόεδρο (Τραμπ) να ανακοινώσει” αν θα γίνει ή δεν θα γίνει η συνάντηση, πρόσθεσε, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday.

    Η Κόνγουεϊ είπε επίσης ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είναι έτοιμο να αντλήσει από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα, αν παραστεί ανάγκη να σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός, μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε το Σάββατο ότι το Ιράν ευθύνεται για σχεδόν 100 επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

    Η Γαλλία 

    Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις με στόχο σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τις οποίες προκλήθηκαν προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

    “Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τις χθεσινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο το οποίο εκφράζει επίσης την “αμέριστη αλληλεγγύη” του προς τη Σαουδική Αραβία.

    “Αυτές οι ενέργειες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις περιφερειακές εντάσεις και τον κίνδυνο σύγκρουσης. Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Παρισιού.

    Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι υεμενίτες αντάρτες, προκάλεσε χθες, Σάββατο, πυρκαγιές σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του ομίλου Aramco στη Σαουδική Αραβία, υποχρεώνοντας τη χώρα, η οποία είναι ο πρώτος παγκοσμίος εξαγωγός μαύρου χρυσού, να μειώσει προσωρινά την παραγωγή της στο μισό.

    Η επίθεση καταδικάσθηκε “αυστηρά” και από τον Λευκό Οίκο και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι “εξαπέλυσε μια επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών”. 

    Η Τεχεράνη αρνείται τις αμερικανικές κατηγορίες.



    ΣΧΟΛΙΑ