• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τρικλοποδιά στα υψηλά 10ετίας, κρατάει η Τιτάν, απώλειες στα blue chips

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Νέα υψηλά είδε χθες ο γενικός δείκτης του Χ.Α., τα οποία όμως, δεν διατηρεί σήμερα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών στηρίζεται στις διακυμάνσεις των ξένων αγορών, η οποία χθες κατέγραψε σημαντικά κέρδη με πρωταγωνιστή τον Γερμανικό δείκτη DAX.

    O τελευταίος έλαβε ώθηση από τον δεικτοβαρή τίτλο της εταιρείας SAP μετά από αναβάθμιση της καθοδήγησης για τα κέρδη του 2025.

    Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου του Μυτιληναίου κινήθηκαν σε σταθερά αυξανόμενη τροχιά με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 291 εκ. ευρώ για την περίοδο και σε 1,01 δισ. ευρώ για το έτος 2023.

    Αντίστοιχα η τελική γραμμή διαμορφώθηκε  σε κέρδη 623 εκ. ευρώ στο +34% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

    Ο κλάδος της ενέργειας συνεισέφερε περισσότερο από τα ¾ των EBITDA (766 εκ ευρώ).

    Το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα φέρνει την άμεσα την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς το ενημερωτικό δελτίο έχει ήδη αναρτηθεί.

    Το μέγεθος, τα θεμελιώδη και φυσικά το αντικείμενο της εταιρείας, θα προσεγγίσουν το ενδιαφέρον τόσο εκτός όσο και εντός χώρας.

    Από την άλλη, σύμφωνα με την Depolas Investments σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, κλείνοντας ωστόσο, στα χαμηλά ημέρας. Η σημερινή ατζέντα είναι ενδεχομένως  η πιο κρίσιμη της εβδομάδας για το εξωτερικό καθώς έχουμε συνεδρίαση της ΕΚΤ και σημαντικά μάκρο στις ΗΠΑ.

    Αν και δεν αναμένεται αλλαγή στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου, οι λεπτομέρειες που θα αναφερθούν πιθανότατα να αποκαλύψουν διαθέσεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης αυτού.

    Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα το βασικό σενάριο της ΕΚΤ δεν προβλέπει μείωση μέχρι τον Ιούνιο.

    Στις ΗΠΑ, ανακοινώνονται μεταξύ άλλων ετησιοποιημένο ΑΕΠ Δ΄τριμήνου, επίπεδα τιμών που συνδέονται με την προσωπική κατανάλωση (PCE) και παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

    Επίσης, σημειώνουμε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία είναι και τα  τελευταία διαθέσιμα πριν την συνεδρίαση της FED στις 31 Ιανουαρίου.

    Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κίνα ο Shanghai Shenzhen CSI 300 Index διαπραγματεύεται στο +2% (κέρδη  για 3η  συνεχόμενη ημέρα) μετά και την νέα μείωση στην αναλογία απαίτησης αποθέματος (reserve requirement ratio).

    Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παρόμοιες παρεμβολές της κυβέρνησης στο παρελθόν δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το άσχημο κλίμα στην αγορά.

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία διατήρησης του γενικού δείκτη πάνω από τις 1.360 μονάδες

    Διολισθαίνει στις 1.356 με απώλειες 0,37% και συναλλαγές ούτε καν 3 εκατ. ευρώ. Ας μη ξεχνάμε ότι η δημόσια εγγραφή του ΔΑΑ θα είναι για πάνω από 550 εκατ. ευρώ, σημειώνουν χρηματιστές.

    Και πάλι υποτονικές οι τράπεζες, με την Alpha Bank -0,75% ΑΛΦΑ 2,34% 1,75 ΕΤΕ -0,58% ΕΤΕ 0,71% 8,52 Eurobank -0,2% ΕΥΡΩΒ 1,42% 2,14 και Πειραιώς -0,64% στα 3,41 ΠΕΙΡ 0% 3,85

    Συνεχίζει σε ιστορικά υψηλά η Τιτάν, στα 23,45 ευρώ, πιέσεις 1,4% στη ΔΕΗ, στα 12,34 ευρώ, ενώ profit taking βγαίνει ακόμα σε Ιντρακόμ, Ιντραλότ, Ιντρακάτ.

    Πιέσεις και στην Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,84% 27,64 μετά έξι ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά και στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,72% 39,00 που υποχωρεί 1,57%, παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο συνεδριάσεις καταρρίπτει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο.

    Ακόμα και οι μετοχές του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,64% 14,24 και του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,33% 15,35 και ειδικά του πρώτου, που θεωρητικά έχει μείνει πίσω σε απόδοση σε σχέση με τις άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν δείχνει διάθεση διαφοροποίησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Χρηματιστηριακή για Jumbo: Η ανταμοιβή των μετόχων θα συνεχιστεί

    Euroxx για Mytilineos: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις – Τιμή στόχος τα €48 και μερισματική απόδοση 4%

    Optima Bank: Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank οι κορυφαίες επιλογές φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ