• Οικονομία

    ΕΚΤ: Παραμένει η κόντρα Λαγκάρντ-αγορών για τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Χωρίς εκπλήξεις για τα επιτόκια αλλά ούτε και για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση από την ΕΚΤ.

    Οι αγορές από την άλλη ποντάρουν, χωρίς να υπολογίζουν την… ξενοδόχο Λαγκάρντ, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρει ότι τα στοιχήματα των επενδυτών δεν αντιστοιχούν στους σχεδιασμούς της ΕΚΤ.

    Αγκάθι για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι οι διαπραγματεύσεις στους μισθούς τους ανοιξιάτικους μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι αναμένουν στοιχεία για το αν πιθανές αυξήσεις θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.

    Διχασμένοι επενδυτές και αγορά

    Αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει σημειώσει ότι βλέπει πιθανές μειώσεις το καλοκαίρι, οι επενδυτές ποντάρουν σε ποσοστό 60% ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο.

    Οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι καθώς κάποιοι βλέπουν νομισματική χαλάρωση από τον Απρίλιο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι, σύμφωνα με το CNBC, που σημειώνουν ότι θα μπορούσε να μη γίνει και καμία μείωση φέτος.

    Αναλυτές της BNP Paribas και της UBS πάντως υποστηρίζουν ότι τον Απρίλιο θα μπορούσε να γίνει η πρώτη κίνηση από την ΕΚΤ.

    Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης βρίσκεται στο 4,5% από τον Σεπτέμβριο, με την ΕΚΤ να βλέπει προς το καλοκαίρι την πρώτη μείωση.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Bloomberg ότι συμφωνεί με όσους θεωρούν πιθανή μια μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, αλλά τόνισε τότε ότι παραμένει «επιφυλακτική» και η απόφαση της θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα.

    Επιφυλάξεις από τους αναλυτές

    «Νομίζω ότι δεν μπορείτε να είστε πολύ σίγουροι για μια μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο», ανέφερε ο Reinhard Cluse της UBS. «Τα σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι είναι παρακινδυνευμένη αυτή η πρόβλεψη», συνέχισε αν και συνεχίζει να υποστηρίζει το σενάριο για τον Απρίλιο.

    Οι οικονομολόγοι της Berenberg διαφωνούν με τα επικρατέστερα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και σχεδόν 150 μονάδες βάσης για μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024.

    «Η ανάγκη αναμονής για τα στοιχεία από την πορεία των μισθών τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς και για ένα πλήρες σύνολο προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καθιστά πιο ρεαλιστικό ότι οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο», ανέφεραν οι αναλυτές σε σημείωμά τους την Τρίτη.

    «Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, αλλά και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση θεωρείται πρόωρη. Τα πρακτικά υποδηλώνουν ένα status quo τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, ανέφερε η Société Générale.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελληνικά ομόλογα: Στο ραντάρ των επενδυτών το χρέος του ευρωπαϊκού Νότου

    ΕΚΤ: Βουλιάζει η ζήτηση για δάνεια στην ευρωζώνη – Πότε αναμένεται ανάκαμψη

    Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός



    ΣΧΟΛΙΑ