• ΑΓΟΡΕΣ

    Optima Bank: Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank οι κορυφαίες επιλογές φέτος

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    H Optima Bank παραμένει αγοραστής και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και οι διανομές μερισμάτων καθιστούν το επενδυτικό τους «στόρι» ακόμη πιο ελκυστικό.

    Οι κορυφαίες επιλογές της είναι η Τράπεζα Πειραιώς (τιμή στόχος τα 5,00 ευρώ, 45% περιθώριο ανόδου) και η Eurobank Holdings (τιμή στόχος τα 2,41 ευρώ, 37% περιθώριο ανόδου), καθώς προσφέρουν το υψηλότερο περιθώριο ανόδου.

    Υπενθυμίζει επίσης ότι στην περίπτωση της Eurobank, δεν έχει ενσωματώσει την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

    «Αποτιμήσαμε τις τράπεζες χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις για το 2024, επισημαίνοντας ένα σημαντικό περιθώριο ανόδου 37% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Έχουμε αυξήσει το στόχο για την Πειραιώς στα 5,00 ευρώ από 4,00 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,41 ευρώ από 2,38 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,20 ευρώ από 8,00 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,10 ευρώ από 1,83 ευρώ προηγουμένως.

    Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,75 φορές τον δείκτηx P/TBV για το έτος, με ουσιαστικό discount 26% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ», εξηγεί η τράπεζα.

    «Προβλέπουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσουν μέσο δείκτη απόδοσης RoaTBV 14% το 2024, το οποίο βρίσκεται 130 μ.β. πάνω από τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ (12,7%) και δεν δικαιολογεί τις τρέχουσες εκπτώσεις. Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαπραγματεύονται τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τις ομοειδείς τους. Προβλέπουμε ότι η ΕΤΕ (15,0%) και η Eurobank (14,0%) θα δημιουργήσουν το υψηλότερο RoaTBV, ακολουθούμενες από την Πειραιώς (13,5%) και την Alpha (11,2%). Με τις τιμές στόχους μας, οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματεύονται με μια φορά τον δείκτη P/TBV, στο ίδιο επίπεδο με τις ομοειδείς τους στην ΕΕ», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

    «Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα το 2023 για πρώτη φορά από το 2008 και η μέση διανομή μερίσματος θα διαμορφωθεί στο 23% των καθαρών κερδών, προσφέροντας μέση μικτή μερισματική απόδοση 3,7%. Αναμένουμε ότι η ΕΤΕ (4,0%) και η Eurobank (3,9%) θα προσφέρουν τις υψηλότερες μεικτές μερισματικές αποδόσεις και η Πειραιώς τις χαμηλότερες (2,0%). Προβλέπουμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα δημιουργήσουν δηλωμένα καθαρά κέρδη ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2023 λόγω υψηλότερων βασικών εσόδων και χαμηλότερων εξόδων. Υποθέτοντας μείωση των επιτοκίων κατά 100 μ.β. από την ΕΚΤ το 2024, εκτιμούμε ότι τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα (3,7 δισ. ευρώ), χάρη στα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες (+5% σε ετήσια βάση), καθώς και στα χαμηλότερα κόστη κόκκινων δανείων (-14% σε ετήσια βάση) και παρά τις μέτριες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (-4% σε ετήσια βάση). Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της ποιότητας του ενεργητικού το 2024 και αναμένουμε οριακά θετικό οργανικό σχηματισμό NPEs, όπως συνέβη και στο εννεάμηνο του 2023», εξηγεί η Optima Bank.

    Το ΤΧΣ διέθεσε τις συμμετοχές του στις Eurobank Holdings (1,4%), Alpha Services and Holdings (8,9781%) και μέρος της συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα (22,0%) το 2023, ενώ σχεδιάζει να διαθέσει το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς (27,0%) το α’ εξάμηνο φέτος και το 18,39% της συμμετοχής του στην ΕΤΕ το β’ εξάμηνο.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ πούλησε το 8,9781% της συμμετοχής του στην Alpha στην Unicredit, την κορυφαία τράπεζα στην Ιταλία.

    Σε αυτό το φάσμα, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες ξένες τράπεζες στο να αποκτήσουν μειοψηφικές συμμετοχές στην Πειραιώς και την ΕΤΕ.

    «Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, μια πιθανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η υψηλότερη από την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού λόγω των υψηλών επιτοκίων και οι περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων από τις αναμενόμενες θέτουν πτωτικούς κινδύνους για την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις», καταλήγει η Optima Bank. 

    Διαβάστε επίσης

    Optima Bank: Κορυφαία επιλογή η Aegean Airlines για το 2024

    Euroxx και Pantelakis Securities για ΔΕΗ: Η νέα στρατηγική «φέρνει αξία» στους μετόχους

    J.P. Morgan για ΔΕΗ: Έρχονται αναβαθμίσεις και αύξηση στην τιμή της μετοχής 



    ΣΧΟΛΙΑ