• ΑΓΟΡΕΣ

    Στα 20 δισ. η κεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών – Για πρώτη φορά στο top 3 η Eurobank!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Μία ανάσα πριν από τα 20 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση μετρούν οι τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές, με τον απόλυτο αριθμό να διαμορφώνεται σε 19,8 δισ. ευρώ!

    Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου 22% επί τις συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς (στα 88 δισ. ευρώ χθες) επίπεδα που αν δεν είχαν μειωθεί αισθητά οι εισηγμένες εταιρείες και δεν είχαν προκύψει οι τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2009, θα μπορούσαν να συγκριθούν με το… 25% της αξίας τους στο τέλος της δεκαετίας του 1990, υποστηρίζουν οι χρηματιστές.

    Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια λανσάρεται στην τριάδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην αγορά τραπεζική μετοχή, κι αυτή είναι η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 που χθες έσπασε το φράγμα των 6 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω την Εθνική ΕΤΕ -0,39% 7,67 με 5,8 δισ. την Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 που έχει… τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο με 4,2 δισ. και τέλος την Alpha ΑΛΦΑ -1,82% 1,62 με 3,7 δισ. ευρώ!

    Πρώτη παραμένει η Coca Cola ΕΕΕ 0,47% 30,08  με 10,4 δισ. ευρώ, ακολουθεί δεύτερος ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,49% 14,41 με 6,5 δισ. ευρώ και μετά την τρίτη Eurobank, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -3,47% 15,85 με 6 δισ. ευρώ.

    Για την ιστορία –αν και θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο αυτοκριτικής για τη νέα ηγεσία που τελεί υπό εκκόλαψη στον ΣΥΡΙΖΑ- μετά την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, το οποίο παρέμεινε κλειστό για 5 εβδομάδες λόγω των capital control το καλοκαίρι του 2015, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μειώθηκε κατά 51%, φθάνοντας στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένης τότε και της Τράπεζας Κύπρου…).

    Μετά την εξέλιξη αυτή, οι τραπεζικές μετοχές αποτελούσαν το 21,7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

    Είχαν εξαϋλωθεί οι αξίες και των υπολοίπων εισηγμένων…

    Υψηλό πέραν των 9 ετών για τον κλάδο που συγκεντρώνει τα βλέμματα των ξένων και μία νέα περίοδος ανοίγει που ενταφιάζει και στην ουσία την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας: Αποχώρηση του ΤΧΣ και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα.

    Ήδη, στην αγορά, η Eurobank είναι αυτή που ταρακουνάει τα νερά με την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων να εγκρίνει την επαναγορά του 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ μεταξύ 1,10 – 1,90 ευρώ.

    Mόλις την Τρίτη που μας πέρασε η Morgan Stanley έθεσε νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

    Οι τοπ επιλογές της με συστάσεις overweight είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς με την πρώτη να έχει νέα τιμή-στόχο τα 7,71 ευρώ, από 7,05 ευρώ προηγουμένως, και τη δεύτερη τα 4,27 ευρώ από 4,041 ευρώ.

    Για τις Alpha Bank και Eurobank που οι συστάσεις ήταν ουδέτερες (equal weight), ο αμερικανικός οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών τους, στα 2,11 ευρώ από 1,98 ευρώ για την Alpha και για την Eurobank διατήρησε την τιμή στα 2,10 ευρώ, δηλαδή πάνω από την ανώτατη τιμή του buy back.

    Διαβάστε επίσης:

    ING: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία – Οι προσδοκίες της νέας κυβέρνησης

    Eurobank Equities: Υποβαθμίζει τη σύσταση για ΟΤΕ από ‘buy’ σε ‘hold’

    Τα χαρτιά που δείχνουν τον δρόμο προς το investment grade



    ΣΧΟΛΙΑ