• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα χαρτιά που δείχνουν τον δρόμο προς το investment grade

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Το έδαφος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό, με κάποιους από τους Έλληνες αναλυτές να μην αποκλείουν το διάστημα των επόμενων ημερών, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα, στρώνει η κυβέρνηση.

    Για τους ξένους η πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η χθεσινή επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, συντείνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Μία μέρα πριν η Goldman Sachs σε νεότερη έκθεσή της και σε διάστημα δύο μηνών, υποχρεώθηκε να αυξήσει την τιμή στόχο για τον γενικό δείκτη στις 1370 μονάδες.

    Μία μέρα μετά, χθες η Morgan Stanley αποθεώνει τις τραπεζικές μετοχές και εκθειάζει ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67 και Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 δίνοντας νέες τιμές στόχους με τον κλάδο να ίπταται χθες στο ταμπλό με κέρδη πάνω από 4% καταγράφοντας νέο υψηλό έξι ετών.

    Μια σειρά από μετοχές, από όλο το φάσμα του ταμπλό γράφουν ιστορικά υψηλά (π.χ. Aegean ΑΡΑΙΓ 1,81% 12,36 Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,81% 29,22 ή Ιντρακάτ), ή βρίσκονται σε πολυετή υψηλά, όπως η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,17 ή η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34  ή άλλες να επιδιώκουν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα (Φουρλής).

    Μετά τις εκλογές το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε και οι… καρδιές επέστρεψαν στη θέση τους αφού ήρθη ο παράγοντας πολιτική αβεβαιότητα, που ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,16% 38,06  προετοίμαζε τρεις μήνες την έκδοση του 7ετούς ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ ή η νεοφώτιστη βορειοελλαδική Med που από τον Σεπτέμβριο επεδίωκε την εισαγωγή της στο Χ.Α., το έκαναν πράξη λίγες μέρες μετά.

    Η χθεσινή κίνηση της επανέκδοσης του 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,45%, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την αρχική προσφορά 4,5% εκμεταλλεύεται το θετικό momentum που δημιουργήθηκε για τη χώρα μετά τις εκλογές στέλνοντας το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που έχει πια τη δυνατότητα να προπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

    Είναι επίσης ένα έμμεσο μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ με γοργό ρυθμό, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, είναι ρεαλιστικός στόχος.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, έσπευσε να δηλώσει χθες το αυτονόητο μετά το κλείσιμο του βιβλίου, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. ευρώ:

    «Τα αποτελέσματα της έκδοσης πιστοποιούν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού της οικονομίας. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό – μεταξύ άλλων – με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, υπηρετούν το στόχο της κυβέρνησης για συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ ως το 2027, στον οποίο έχουμε δεσμευτεί».

    Ο αντίκτυπος είναι προφανής στο Χρηματιστήριο, με τους ξένους επενδυτές να είναι αυτοί που οδήγησαν τις τράπεζες σε ράλι (αν και στην Alpha παρατηρήθηκαν ισχυρές εντολές και από το εσωτερικό, όπως και στον ΟΤΕ).

    Η αγορά εμφάνισε χθες τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μετά τις εκλογές (η προηγούμενη ήταν επίσης πάνω από 2,2% στις 29/6), 2,05%, με τον γενικό δείκτη να απειλεί με διάσπαση ακόμα και τις 1.320 μονάδες.

    Πάνω από 4,1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς που πλέον είναι ανοιχτό ενδεχόμενο να επιλεγεί από τον MSCI στην επερχόμενη αναθεώρηση του Αυγούστου, αφού όμως αντικαταστήσει άλλη μετοχή που πρόκειται να φύγει, χωρίς να αλλάξει ο αριθμός δέκα για τις εταιρείες που απαρτίζουν τον ελληνικό δείκτη.

    Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 με 5,9 δισ. ευρώ έναντι 5,8 δισ. για την ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67  και 3,7 δισ. ευρώ για την Alpha.

    Ουδείς γνωρίζει τις αποτιμήσεις που θα κληθεί να δώσει για τις τράπεζες η αγορά όταν εκκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, έλεγαν με νόημα χθες παράγοντες της αγοράς.

    Μέσα σε όλα αυτά μοιάζει ασφαλές το play στη μετοχή της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,17 που επίσης, έχει επιστρέψει εννέα χρόνια πίσω.

    Αγοράζοντας ΕΧΑΕ, είναι σαν να αγοράζεις αυτά που έρχονται στο Χ.Α. μετά το  investment grade, την είσοδο νέων κεφαλαίων.

    Η επόμενη κρίσιμη αντίσταση της αγοράς εντοπίζεται πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, πάνω από τις 1.330 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα

    Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή η Τράπεζα Πειραιώς σε παγκόσμιο επίπεδο

    Ολοκληρώθηκε η έκδοση του 15ετούς ομόλογου – Πάνω από 13 δισ. οι προσφορές (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ