• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Τα γυρίζει η αρκούδα της Wall Street-Σε τροχιά ανάκαμψης ο S&P 500

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Με την περίοδο του 2019  συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση των αμερικανικών δεικτών ο κορυφαίος αναλυτής για τις μετοχές Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, όταν κατεγράφη μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίες δεκαετίας για τον S&P 500.

    Αν και ο Ουίλσον ήταν απαισιόδοξος από την αρχή του έτους για την πορεία των αμερικανικών δεικτών, η πραγματικότητα τον διέψευσε, με ένα ράλι 19% για τους επενδυτές, μία απόδοση που κατέγραψε και το 2019, την ίδια περίοδο, ύστερα από τη βουτιά του προηγούμενου έτους.

    Ομοιότητες και διαφορές με το 2019

    «Η αναλογία με το 2019 υποδηλώνει περαιτέρω άνοδο σε επίπεδο δείκτη από εδώ και πέρα», ανέφερε στο σημείωμά του. Υπενθύμισε ότι και το 2019 η Fed μείωσε τα επιτόκια, όμως η διαφορά είναι ότι τότε βρισκόταν σε περίοδο νομισματικής χαλάρωσης για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, σε αντίθεση με το 2023, όπου οι αγορές ακόμα αδυνατούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και το μεγαλύτερο μέρος του έτους τα επιτόκια αυξάνονται.

    Η ανάκαμψη του S&P και τα επιτόκια

    «Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μας υποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε ένα ράλι που καθοδηγείται από το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης», ανέφερε Ουίλσον.  «Το τελευταίο παράδειγμα μιας τέτοιας περιόδου σημειώθηκε το 2019, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε παύση και στη συνέχεια μείωσε τα επιτόκια», συνέχισε

    «Αυτές οι εξελίξεις ενθάρρυναν ένα ισχυρό ράλι στις μετοχές που καθοδηγήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τον πολλαπλασιασμό και όχι από τα κέρδη, όπως συνέβη φέτος», ανέφερε για τον παραλληλισμό με το 2019.

    Οι Αμερικανοί τραπεζίτες αύξησαν μέσα στον Ιούλιο για 11η φορά από τον Μάρτιο του 2022 τα επιτόκια στο εύρος στο εύρος 5,25% με 5,5%.

    Με τις αγορές να αναμένουν το σήμα για τέλος στην αύξηση των επιτοκίων, ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, ανέφερε ότι έχουν ακόμα δρόμο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

    Τι περιμένει η Morgan Stanley

    Σχετικά με την στροφή του Ουίλσον, ο οποίος μέχρι πρότινος προειδοποιούσε τους επενδυτές για αυξημένο κίνδυνο στο ράλι του S&P 500, κυρίως λόγω αδύναμων κερδών και φόβων για ύφεση στην αμερικανική οικονομία, ο ίδιος πλέον δήλωσε «ανοιχτός» στην άποψη ότι η οικονομία θα μπορούσε τελικά να εισέλθει σε έναν νέο κύκλο ανάκαμψης.

    Παρόλα αυτά, «θα θέλαμε να δούμε ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών του επιχειρηματικού κύκλου με καλύτερα αποτελέσματα και επιτόκια να μειώνονται, πριν «κλειδώσουμε» σε αυτή την άποψη, ανέφερε.

    Πάντως σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει δείξει πολύ υψηλότερες αντοχές από τις αναμενόμενες.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Ψήφος εμπιστοσύνης και μετά τα stress test στις ελληνικές τράπεζες

    Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ebury: Η ΕΚΤ σταματά το ράλι του ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ