• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Η ΕΚΤ σταματά το ράλι του ευρώ

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    H Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές – Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της Ebury

    Η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωζώνη δεν βοήθησε το ευρώ, αλλά αυτό που τελικά συνέβη την περασμένη εβδομάδα ήταν μια μετριοπαθής συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ευρώ ταλαντευόταν όλη την εβδομάδα, αλλά η προοπτική της κορύφωσης των επιτοκίων κάτω από το 4% χωρίς σαφείς ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω οδήγησε το νόμισμα σε ανατροπή, με τα υπόλοιπα G10 νομίσματα να το ακολουθούν στην πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου.

    Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών άντεξαν πολύ καλά στο ράλι του δολαρίου, με την κορυφαία επίδοση να σημειώνεται από το το νοτιοαφρικανικό ραντ, το πέσο του Μεξικό και το ρεάλ της Βραζλίας, με τα δύο τελευταία να διατηρούν τις καλές επιδόσεις τους για φέτος.

    Αυτή θα είναι μια εβδομάδα γεμάτη δεδομένα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένουμε να εκδοθούν οι εκθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό του Ιουλίου. Θα είναι βασικό να δούμε αν αυτά τα δύο επικυρώνουν τη στροφή της ΕΚΤ.

    Εάν ο δομικός πληθωρισμός εκπλήξει προς τα πάνω, οι αγορές συναλλάγματος θα μπορούσαν να αποκτήσουν ενδιαφέρον.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη. Η Παρασκευή είναι η ημέρα που εκδίδεται η έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ένα βασικό στοιχείο δεδομένων που έρχεται μετά από μια σειρά θετικών οικονομικών εκπλήξεων στις ΗΠΑ που μιλούν για την εκπληκτική ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

    Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ένας ήρεμος μήνας συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος, αλλά το 2023 θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει την εξαίρεση, δεδομένης της συσσωρευμένης αβεβαιότητας.

    Στερλίνα

    Η στερλίνα αντέδρασε εκπληκτικά καλά παρόλο το χαμηλό PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Ωστόσο, αναπτύσσεται ένα χάσμα μεταξύ αυτών των μελετών και των πραγματικών οικονομικών δεδομένων, τα οποία συνεχίζουν να δείχνουν ανθεκτικότητα και να συνάδουν με τη σφιχτή αγορά εργασίας και την υψηλή καταναλωτική δύναμη.

    Οι προσδοκίες για τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας αυτήν την εβδομάδα έχουν μειωθεί από την πρόσφατη θετική έκπληξη για τον πληθωρισμό, αλλά οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν με μικρή πιθανότητα μία αύξηση 50 μονάδων βάσης, με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε αύξηση τουλάχιστον 25 μονάδων βάσης.

    Είτε έτσι είτε αλλιώς, η στερλίνα συνεχίζει να διαπραγματεύεται δυναμικά καθιστώντας την το G10 νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2023.

    Ευρώ

    Το ζοφερό κλίμα στον μεταποιητικό τομέα ώθησε προς τα κάτω τα στοιχεία των δεικτών PMI, σε επίπεδο που συνάδει με ύφεση. Αυτό αναμφίβολα επιβάρυνε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει όπως αναμενόταν σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά κατέστησε σαφές ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου όλα τα ενδεχόμενα θα ήταν ανοιχτά. Ο τόνος της Κριστίν Λαγκάρντ στη Συνέντευξη Τύπου ενίσχυσε την αίσθηση προσοχής.

    Η προοπτική ενός τερματικού επιτοκίου που δεν θα φτάνει καν στο 4% οδήγησε το ευρώ σε απότομη πτώση. Η ΕΚΤ φαίνεται να στοιχηματίζει ότι ο πληθωρισμός είναι ένας δείκτης με χρονική υστέρηση που δεν μπορεί να μην υποχωρήσει δεδομένης της αδυναμίας της οικονομίας και της αποπληθωριστικής τάσης που είναι σαφώς ορατή στις ΗΠΑ και στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές.

    Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τρίτη θα αποτελέσουν μία σημαντική δοκιμασία για αυτή την άποψη.

    Δολάριο

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε ξανά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις, μόνο εφόσον τα εισερχόμενα δεδομένα το δικαιολογούν.

    Με τον πληθωρισμό φαινομενικά να υποχωρεί, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει, ωστόσο η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες και η δυνατή αγορά εργασίας αρνείται να υποχωρήσει.

    Ο αριθμός του ΑΕΠ της περασμένης εβδομάδας εξέπληξε προς τα πάνω, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

    Η έκθεση για την αγορά εργασίας αυτής της εβδομάδας αναμένεται να δείξει ότι παραμένει ανθεκτική με την ανεργία να είναι πολύ κάτω από το 4% και τις αυξήσεις των μισθών να ξεπερνούν τελικά τον πληθωρισμό.

    Η αντίθεση με τη στάσιμη ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να εμποδίσει βραχυπρόθεσμα το ευρώ να συνεχίσει το ράλι του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Intrakat – Έκθεση Βιωσιμότητας 2022: Υψηλές επενδύσεις σε ΑΠΕ και πράσινες τεχνολογίες



    ΣΧΟΛΙΑ