• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Μη περιμένετε νέα κέρδη στις αμερικάνικες μετοχές

    • Bloomberg
    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος των κερδών για τις εταιρείες.

    Ο Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley και μία από τις πιο διάσημες αρκούδες της Wall Street, προειδοποίησε στο τελευταίο του σημείωμα ότι η περίοδος των κερδών δύσκολα θα τροφοδοτήσει νέο ράλι στους αμερικανικούς δείκτες.

    Πώς θα κλείσει το έτος το S&P 500

    Ο αναλυτής αναφέρει ότι η διαφορά σε σχέση με άλλες περιόδους και το βασικό στοιχείο που θα καθορίσει την πορεία των μετοχών για τον επόμενο καιρό, δεν θα είναι τα αποτελέσματα αλλά οι προβλέψεις των εταιρειών για το επόμενο τρίμηνο.

    Με μία απειλή ύφεσης που δεν έχει εκπληρωθεί ακόμα, η ανησυχία των επενδυτών έχει αρχίσει να γίνεται πολύ πιο έντονη και αποτυπώνεται και στις μικρές –μέχρι στιγμής- πιέσεις που δέχονται οι αμερικάνικοι δείκτες.

    Βέβαια, οι διάσημοι αναλυτές που μέχρι πρότινος εύστοχα είχαν προβλέψει τις διακυμάνσεις των δεικτών, διαψεύστηκαν πανηγυρικά από ένα ράλι, που στην περίπτωση του Nasdaq άγγιξε το 30% για το α’ εξάμηνο του 2023.

    Μετά από αυτό η κοινότητά τους είναι τόσο διχασμένη, που σε έρευνα του Bloomberg, η απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεών τους για το πώς θα κλείσει το έτος ο S&P 500, που οι αγγίζει το 50%. Η Fundstrat βλέπει μια άνοδο κατά 10% στον δείκτη, αγγίζοντας τις 4.825 μονάδες, ενώ αντίθετα η Piper Sandler βλέπει τον S&P να καταρρέει στις 3.225 μονάδες στο τέλος του έτος, σε μια πτώση που αγγίζει το 27%.

    Ανήσυχοι οι επενδυτές

    Λίγο πριν τις ανακοινώσεις των εταιρειών για τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, οι αναλυτές επανέρχονται υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις τους για κέρδη. Το απαισιόδοξο σκηνικό εντείνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι επιμένουν σε νέες αυξήσεις, τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά.

    Τα παραπάνω διαπίστωσε και η τελευταία έρευνα Markets Live Pulse του Bloomberg με τους συμμετέχοντες να προετοιμάζονται για αναθεωρήσεις κερδών και υψηλότερα επιτόκια, κρίνοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε πτώση τον S&P 500 εκείνη την περίοδο.

    Για τους αναλυτές, οι πιέσεις στα κέρδη μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση ακόμα και κατά 9%, τη μεγαλύτερη ετήσια από το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs θεωρούν ότι οι αμερικάνικες εταιρείες θα ανταποκριθούν αυτό το εξάμηνο στις εκτιμήσεις, όμως θεωρούν  πολύ αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη κερδών το 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ αποδυναμώνουν το δολάριο

    Χρηματιστήριο: Ήπιες ανοδικές τάσεις με οδηγούς Σαράντη και Aegean

    H Goldman Sachs επιλέγει το ΧΑ – Αυξάνει την τιμή στόχο στις 1.375 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ