• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Εφιαλτικό σενάριο προβλέπει βουτιά στα 5.000 δολάρια το 2023

    • Bloomberg


    Οι κερδοσκόποι που εμμένουν στην άποψη ότι η πτώση των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στο τέλος της μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων το 2023, υποστηρίζει η Standard Chartered.

    Μια περαιτέρω βουτιά του Bitcoin κατά περίπου 70% στα 5.000 δολάρια το επόμενο έτος είναι ένα από τα σενάρια «έκπληξη», έγραψε σε σημείωμα την Κυριακή ο επικεφαλής ανάλυσης της τράπεζας για τις παγκόσμιες αγορές, Eric Robertsen.

    Η ζήτηση θα μπορούσε να μετατοπιστεί από το Bitcoin -που κατά πολλούς θεωρείται ως ο ψηφιακός χρυσός- στον πραγματικό χρυσό, οδηγώντας σε ράλι κατά 30% τον πολύτιμο μέταλλο, εκτιμά ο Robertsen.

    Αυτό το πιθανό σενάριο συνεπάγεται αντιστροφή των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς οι οικονομίες αγωνίζονται και περισσότερες «πτωχεύσεις εταιρειών crypto και κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε ο αναλυτής.

    Τόνισε ότι δεν προχώρησε σε προβλέψεις, αλλά περιγράψει κάποια σενάρια που ουσιαστικά είναι εκτός της τρέχουσας επικρατούσας άποψης για την αγορά.

    Virtual Wreck | Bitcoin's ratio to gold around lowest since 2020 as token loses luster
    Η αναλογία του Bitcoin προς τον χρυσό είναι περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, καθώς το κρυπτονόμισμα χάνει τη λάμψη του

    Το ερώτημα σχετικά με το ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολο να απαντηθεί, μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried και του αδελφού οίκου Alameda Research.

    Οι δονήσεις που εξαπλώνονται μετά την πτώχευση και απειλούν να καταστρέψουν περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη οδηγήσει στα τάρταρα τις τιμές των token.

    Για ορισμένους, πολλά από τα άσχημα νέα μπορεί ήδη να αντικατοπτρίζονται στη βουτιά άνω του 60% που έχει σημειώσει το Bitcoin και ο δείκτης που περιλαμβάνει τα 100 κορυφαία token, το τρέχον έτος.

    «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι περισσότερες βίαιες πωλήσεις έχουν ολοκληρωθεί, αλλά οι επενδυτές ενδέχεται να μην αποζημιωθούν από τους πρόσφατους κινδύνους της αγοράς», έγραψε ο Sean Farrell, επικεφαλής στρατηγικής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο Fundstrat, σε σημείωμα του.

    Ο Farrell επισήμανε τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την Digital Currency Group, μητρική εταιρεία της μεσιτικής κρυπτονομισμάτων Genesis, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Οι πιστωτές της Genesis αναζητούν λύσεις προκειμένου να προστατέψουν την εταιρεία από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

    Οι προοπτικές του χρυσού

    Ο Robertsen της Standard Chartered είπε ότι το σενάριο-έκπληξη για την αγορά χρυσού αυξάνεται, καθώς μετά την υποχώρηση των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να υπάρξει άνοδος του πολύτιμου μετάλλου στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά.

    «Ο χρυσός θα ωφεληθεί στο μέλλον από τα προβλήματα των crypto, μετά την ξαφνική πτώση της εμπιστοσύνης στο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Nicholas Frappell, επικεφαλής των θεσμικών αγορών στην ABC Refinery στο Σίδνεϊ.

    Στο μεταξύ η αγορά των crypto συνεχίζει να συρρικνώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ανταλλακτήριο ψηφιακών στοιχείων Bybit που σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό του κατά 30%. Πρόκειται για το τελευταίο κρούσμα μίας σειράς απολύσεων που έχουν πλήξει τον κλάδο.

    Και μπορεί να έρθουν χειρότερα: περίπου το 94% των ερωτηθέντων στην έρευνα MLIV Pulse του Bloomberg πιστεύει ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω εκρήξεις μετά την χρεοκοπία της FTX, καθώς τα χρόνια εύκολης πίστωσης δίνουν τη θέση τους σε ένα πιο σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον.

    Το Bitcoin αυτή τη στιγμή είναι αρκετά σταθερό. Το μεγαλύτερο κρυπτονομίσμα του κόσμου σε αξία, σημείωσε άνοδο έως και 1,8% τη Δευτέρα και διαπραγματευόταν σε υψηλό τριών εβδομάδων περίπου στα 17.340 δολάρια. Tokens όπως τα Ether, Solana και Polkadot επίσης καταγράφουν κέρδη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Zipmex: Η V Ventures προσφέρει 100 εκατ. δολάρια για τη διάσωση του ανταλλακτηρίου crypto

    Crypto: Μυστήριο με τα δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά από το FTX

    Kraken: Το ανταλλακτήριο crypto απολύει 1.100 άτομα



    ΣΧΟΛΙΑ