• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Οι τιμές των μετοχών είναι πολύ υψηλές

    Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management

    Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management


    «Ο επίμονος πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η πτώση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και η αυξημένη χρηματοπιστωτική πίεση καθιστούν δυσμενή τη βραχυπρόθεσμη σχέση κινδύνου-απόδοσης για τις αγορές. Όμως, μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη είναι πιθανή, καθώς πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί ένα πιο εποικοδομητικό περιβάλλον για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μέχρι το 2023 και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές απόδοσης για τους διαφοροποιημένους επενδυτές είναι σχετικά καλές, κατά την άποψή μας», εξηγεί ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management.

    «Μετά από ένα έτος συνεχούς αδυναμίας για τις αγορές, το οποίο διακόπηκε μόνο από μια ‘ψευτο-φωτιά’ τον Ιούλιο, πολλοί επενδυτές σκέφτονται πότε μπορεί να έρθει ο πάτος.

    Ιστορικά, οι αγορές έχουν πιάσει πάτο όταν οι επενδυτές έχουν αρχίσει να σκέφτονται την ουσιαστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, όταν είναι ορατό το κατώτατο σημείο της οικονομικής δραστηριότητας ή όταν οι αποτιμήσεις αντικατοπτρίζουν ήδη πλήρως ένα αξιόπιστο σενάριο ‘bear’ case», εξηγεί η τράπεζα.

    Ο ίδιος συνεχίζει να σημειώνει ότι οι τιμές των μετοχών είναι πολύ υψηλές. «Σήμερα, δεν πιστεύουμε ότι έχουν εκπληρωθεί αυτές οι προϋποθέσεις.

    1) Αν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων παραμένουν μια μακρινή προοπτική.

    2) Οι συνέπειες της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη δεν αντικατοπτρίζονται καλά στις προβλέψεις των αναλυτών, κατά την άποψή τους.

    3) Παρά τους αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη και την αύξηση της μεταβλητότητας, οι αγορές μετοχών δεν έχουν γίνει φθηνότερες σε σχέση με τα ομόλογα, ούτε έχουν ακόμη αποτιμήσει μια ουσιαστική επιβράδυνση της ανάπτυξης και των κερδών.

    «Οι προοπτικές είναι πιθανό να βελτιωθούν καθώς εξελίσσεται το 2023, καθώς αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα κορυφωθεί κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και σε κάποιο στάδιο οι αγορές θα αρχίσουν να προβλέπουν έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed.

    Και με τις αποτιμήσεις των μετοχών να βρίσκονται ψηλότερα (στην περίπτωση των ΗΠΑ) ή χαμηλότερα (στον υπόλοιπο κόσμο) από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές απόδοσης για τους διαφοροποιημένους επενδυτές είναι σχετικά ευνοϊκές, εξηγεί η UBS.

    Σε ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, η τράπεζα έχει προβεί σε αρκετές αλλαγές στις προτιμήσεις της για τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων:

    – Μετακινεί τις αμερικανικές μετοχές σε λιγότερο προτιμώμενες από ουδέτερες. Ενώ πολλές παγκόσμιες αγορές μετοχών αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, τα ζητήματα αυτά αντικατοπτρίζονται λιγότερο καλά στις αποτιμήσεις της αμερικανικής αγοράς μετοχών, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

    – Μετακινεί επίσης τον τεχνολογικό τομέα σε λιγότερο προτιμώμενο από ουδέτερο, δεδομένης της αυξημένης έκθεσής του στη μεταβλητότητα των επιτοκίων, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    – Μετακινεί τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης σε λιγότερο προτιμώμενα. Ενώ οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί, δεν πιστεύει ότι τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης, σε σχέση με τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας ή υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους κινδύνους του κλάδου.

    – Μετακινεί τη στάση της για τα ευρύτερα εμπορεύματα από περισσότερο προτιμώμενη σε ουδέτερη, που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν την υφιστάμενη έκθεσή τους αντί να προσθέσουν περισσότερη. Ταυτόχρονα, διατηρεί την προτίμησή της για το πετρέλαιο, με την οποία αντικατοπτρίζει την ενεργή προσέγγιση για έκθεση σε εμπορεύματα και για τις ενεργειακές μετοχές.

    – Διατηρεί την προτίμησή της στο δολάριο ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο ως “ασφαλή καταφύγια”, σε σχέση με τη βρετανική λίρα και το ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia: Οι εκδόσεις MREL των ελληνικών τραπεζών δεν αλλάζουν τις συστάσεις buy



    ΣΧΟΛΙΑ