• ΑΓΟΡΕΣ

    J.P. Morgan & Morgan Stanley: «Ποντάρουν» στις ελληνικές τράπεζες και το 2024 – Top pick η Alpha Bank

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Οι αμερικανικές τράπεζες J.P. Morgan και Morgan Stanley πρωτοστατούν στην ελληνική αγορά μετοχών και ειδικά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με θετικές συστάσεις για το έτος. Φέτος όμως προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας μιας ελληνική τραπεζική επιλογή, αυτή της Alpha Bank, στις κορυφαίες λίστες επιλογών τους. Η J.P. Morgan στη λίστα με τις επιλογές CEEMEA Strategy 10 Stock Picks και η Morgan Stanley στη λίστα με τις Financials’ Finest: Global Banks.

    Οι νεότερες εκτιμήσεις της Morgan Stanley

    Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν βασικό θέμα το 2023 και φαίνεται ότι θα ξεχωρίσουν και το 2024. Η επενδυτική τράπεζα δίνει μια ξεχωριστή θέση στην Alpha Bank, καθώς την τοποθετεί ως κορυφαία επιλογή, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι τα 1,99 ευρώ με περιθώριο ανόδου 38%, μερισματική απόδοση 3% με  δείκτη Ρ/Ε 5 φορές για το 2024.

    «Οι αξιολογήσεις μας για τις ελληνικές τράπεζες είναι overweight, δεδομένων των ελκυστικών θεμελιωδών στοιχείων και της αξίας τους. Πέραν των 1,99 ευρώ για την Alpha Bank, η τιμή στόχος είναι στα 7,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 4,16 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Για τη μετοχή της Eurobank, η σύσταση είναι ουδέτερη και η τιμή στόχος είναι στα 1,95 ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν τις προτιμώμενες επιλογές μας εντός των τραπεζών της περιοχής Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) φέτος. Μετά από την πρόσφατη υποχώρηση βλέπουμε τα επίπεδα εισόδου ως ελκυστικά.

    Αυτό οφείλεται στα εξής:

    1. Ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές: Οι οικονομολόγοι μας αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 2,3-2,4% το 2024-2025, υπεραποδίδοντας έναντι της ζώνης του ευρώ,
    2. Εκτέλεση της ανάπτυξης των δανείων, καθώς η δυναμική θα συνεχιστεί υποστηριζόμενη από τα κεφάλαια RRF, την ανάκαμψη των επενδύσεων και τα ισχυρά μακροοικονομικά, οδηγώντας την ετήσια μέση αύξηση των καθαρών δανείων για τα οικονομικά έτη 2023 – 2025 σε 6% κατά μέσο όρο,
    3. Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους αναμένεται να είναι αργή το 2024, καθώς αρχίζει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, αλλά η βάση είναι υψηλότερη, δεδομένου του σταθερού περιθωρίου κέρδους και της επέκτασης λόγω των χαμηλών beta καταθέσεων,
    4. Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPEs) είναι σε μονοψήφια ποσοστά και η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική.

    «Αναμένουμε ότι η αύξηση των χορηγήσεων θα παραμείνει ανθεκτική και προβλέπουμε ότι τα δάνεια που εκτελούν θα εμφανίσουν αύξηση 4-5% την περίοδο 2024-2025 σε όλες τις τράπεζες. Η μεταβολή των καθαρών εσόδων από τόκους θα είναι χαμηλότερη κατά -6% (κατά μέσο όρο) το 2024, καθώς η επίδραση των υψηλότερων δανείων υπεραντισταθμίζεται από τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω του κύκλου μείωσης των επιτοκίων.

    Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον μονοψήφιο δείκτη NPE και αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα συνεχίσει να δείχνει ανθεκτικότητα το 2024-2025, με μια οριακή μόνο αύξηση στο κόστος προβλέψεων (CoR) το 2024. Τέλος, οι προσπάθειες εξορθολογισμού του κόστους αναμένεται να διατηρήσουν τα λειτουργικά κέρδη υπό έλεγχο, με τον δείκτη RοTE των ελληνικών τραπεζών να βλέπει κάποια συμπίεση το 2024 καθώς τα επιτόκια ομαλοποιούνται», καταλήγει η Nida Iqbal της Morgan Stanley.

    H J.P. Morgan «βάζει» ψηλά τον πήχη για το 2024

    Την ίδια στιγμή, η J.P. Morgan θέτει τις ελληνικές τράπεζες ως φαβορί να πρωταγωνιστήσουν και την επόμενη χρονιά και θέτει νέες αυξημένες τιμές στόχους. Για την Alpha Bank, που είναι η κορυφαία επιλογή, η αξιολόγηση παραμένει υπεραπόδοση (overweight) και η νέα τιμή στόχος είναι τα 2,5 ευρώ ανά μετοχή από 2,2 ευρώ. Για τη Eurobank, η αξιολόγηση είναι επίσης υπεραπόδοσης, αλλά η τιμή στόχος διατηρείται στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή χωρίς αλλαγές.

    Για την Εθνική Τράπεζα, η αξιολόγηση είναι υπεραπόδοση και η νέα τιμή στόχος είναι τα 8,4 ευρώ ανά μετοχή από 8,1 ευρώ. Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η αξιολόγηση παραμένει υπεραπόδοση και η νέα τιμή στόχος τίθεται στα 5 ευρώ ανά μετοχή από 4,65 ευρώ ανά μετοχή, προγενέστερα. Οι στόχοι τίθενται με χρονικό ορίζοντα επίτευξης τον Ιούνιο του 2025.

    «Για την Alpha Βank, αυξάνουμε τα κέρδη ανά μετοχή για την περίοδο 2023-2025 κατά 5%/4%/8% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των καλύτερων τάσεων των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς και άλλων αναθεωρήσεων μετά τα κέρδη του τρίτου τριμήνου. Ο νέος στόχος τιμής για τον Ιούνιο του 2025 είναι τα €2,50 από €2,20 προηγουμένως και βασίζεται στις νέες προβλέψεις για το 2026 που ενσωματώνουν 10% κανονικοποιημένο δείκτη απόδοσης ROTE, 12% κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) και ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, με τη σύσταση να διατηρείται σε overweight.

    Η Alpha Bank ανακοίνωσε πρόσφατα τη φιλοδοξία της να επιτύχει πάνω από 12% ROTE το 2025. Οι προβλέψεις της Alpha για τα κέρδη μεταφράζονται σε οργανική κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,9 δισ. ευρώ κατά την περίοδο στρατηγικής και σε συνδυασμό με 0,4 δισ. ευρώ προβλεπόμενη μετατροπή DTA σε ίδια κεφάλαια, οδηγεί σε CET1 16% περίπου μέχρι το 2025», εκτιμά η J.P. Morgan.

    «Για τη Εurobank, αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2023-2025 κατά 3%/4%/4% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των καλύτερων τάσεων στα καθαρά έσοδα, καθώς και άλλες αναθεωρήσεις της αγοράς μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου φέτος. Η νέα τιμή στόχος για τον Ιούνιο του 2025 στα €2,60 (αμετάβλητη) βασίζεται στις νέες προβλέψεις για το 2026 που ενσωματώνουν 12% κανονικοποιημένο ROTE, 12% COE και ρυθμό ανάπτυξης 1,5%.

    Το μοντέλο μας ενσωματώνει, επί του παρόντος, ένα τελικό ποσοστό ιδιοκτησίας 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας και η σύσταση παραμένει overweight. Η Eurobank εμφανίζει το υψηλότερο κανονικοποιημένο ROTE μεταξύ των ομοειδών (13% το 2025) με κορυφαίο ελληνικό franchise και πρόσθετη συνεισφορά από τις διεθνείς επιχειρήσεις, ιδίως από τη Βουλγαρία και την Κύπρο, καθώς και από το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα ύψους 1,4 δισ. ευρώ και παρέχει άνετο περιθώριο για πληρωμές μερισμάτων και περαιτέρω συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών», συμπεραίνει ο οίκος.

    «Για την Εθνική Τράπεζα, αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή για την περίοδο 2023-2025 κατά 6%/5%/8%, αντίστοιχα, κυρίως λόγω καλύτερου καθαρού εσόδου από τόκους, τις θετικές τάσεις, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου που αντανακλά την επιτάχυνση των εκκαθαρίσεων των NPEs και τον δείκτη NPEs που έπεσε στο 3% από το τρίτο φετινό τρίμηνο. Η νέα τιμή στόχος του Ιουνίου του 2025 στα €8,40 από €8,10 βασίζεται στις νέες προβλέψεις που ενσωματώνουν 11% κανονικοποιημένο ROTE, 12% COE και ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και η σύσταση παραμένει overweight.

    Συνεχίζει να μας αρέσει η θεμελιώδης ιστορία ανατροπής της τράπεζας, με την: 1) υψηλή προσαρμογή σε υψηλότερα επιτόκια με μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση, και με προθεσμιακές καταθέσεις που αποτελούν μόνο το 15% του συνόλου, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών ομολόγων, 2) τον καλύτερο στην κατηγορία της δείκτη CET1 17,9% που παρέχει άφθονο περιθώριο για πληρωμές μερισμάτων από το 2024 και μετά, 3) τον δείκτη NPE 3% και υψηλότερη NPEs κάλυψη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών», εξηγεί η τράπεζα.

    «Για την Τράπεζα Πειραιώς, αυξάνουμε τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2023-2025 κατά 7%/6%/7% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των βελτιούμενων τάσεων στα καλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου στα απώτερα έτη της υπό εκτίμηση περιόδου, καθώς και άλλα σημάδια μετά τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

    Ο νέος μας στόχος τιμής για τον Ιούνιο του 2025 είναι στα 5,00 ευρώ από 4,65 ευρώ και βασίζεται στις νέες προβλέψεις για το 2026 που ενσωματώνουν 10,4% κανονικοποιημένο ROTE, 12% COE και ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και η σύσταση είναι overweight.

    Η τράπεζα είναι εξοπλισμένη με τα κεφάλαια που χρειάζεται, έχει μειώσει τα NPEs της κατά πάνω από 20 δισ. ευρώ από το τέλος του 2020 και έχει προβεί σε διαρθρωτικές βελτιώσεις για να βελτιώσει το δείκτη ROTE προς το φιλόδοξο 14% για το 2025.

    Η τράπεζα στοχεύει στην επανεκκίνηση στις πληρωμές μερισμάτων από το 2023 και μετά. Οι μετοχές της Πειραιώς έχουν δει μια εντυπωσιακή απόδοση, με άνοδο +100% φέτος, ωστόσο με 0,5 φορές δείκτη P/TBV και 4,8 φορές δείκτη P/E το 2024 εξακολουθούν να φαίνονται ελκυστικές, μεσοπρόθεσμα.

    Διαβάστε επίσης

    IDEAL: Στα 188,58 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση του ομολόγου – Πώς κατανεμήθηκαν οι ομολογίες

    Morgan Stanley: Top pick σε παγκόσμιο επίπεδο η Alpha Bank – Οι νεότερες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Eurobank Equities για Aegean Airlines: Αγοράστε τη μετοχή, τιμή-στόχος τα €13,80



    ΣΧΟΛΙΑ