• ΑΓΟΡΕΣ

    J.P. Morgan, Εdison & AXIA «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου στη μετοχή του ΟΠΑΠ

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ


    Η J.P. Morgan μετά τις ελληνικές τράπεζες προχωράει και στις άλλες μετοχές της ελληνικής αγοράς. Η νέα επιλογή της ως top pick είναι ο τίτλος του ΟΠΑΠ, τον οποίο ξεχωρίζει στη στρατηγική για τον κλάδο του 2024.

    «Το 2023 αποδείχθηκε πιο δύσκολο από ότι αναμενόταν για τον κλάδο του gaming, αλλά κοιτάζοντας μπροστά, η J.P. Morgan βλέπει ότι ο κλάδος είναι σχετικά αμυντικός απέναντι σε πιθανή ‘αδυναμία’ του καταναλωτή. Βελτιώνουμε την αποτίμησή μας και βλέπουμε τον ΟΠΑΠ (και τη Lottomatica) ως σχετικά καλύτερες τοποθετημένες στην αγορά του gaming, με την Ιταλία και την Ελλάδα να προσφέρουν πιο ενθαρρυντικές προοπτικές. H μετοχή του ΟΠΑΠ είναι top pick από τον κλάδο με νέα αυξημένη τιμή στόχο στα 20 ευρώ από 14,8 ευρώ και σύσταση overweight και 35% ανοδικό περιθώριο», επισημαίνει η Estelle Weingrod της J.P. Morgan.

    Η άποψη της JPM είναι ότι η δυναμική της πρώτης γραμμής και της κερδοφορίας αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ότι αρχικά αναμενόταν και πιστεύει ότι αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω από τις σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα (περίπου 95% έκθεση στις πωλήσεις). Ο ΟΠΑΠ είναι ένας φορέας εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών με ηγετική παρουσία στη λιανική και διαδικτυακή αγορά στην Ελλάδα (περίπου το 95% των εσόδων) και την Κύπρο (περίπου 5%). Διαχειρίζεται μια αμυντική λιανική αγορά με χαμηλό κόστος περιουσιακών στοιχείων για την επιχείρηση (περίπου το 80% των εσόδων) μέσω αποκλειστικών αδειών σε όλα τα προϊόντα και διατηρεί επίσης δεσπόζουσα θέση στη σχετικά νέα διαδικτυακή αγορά, βοηθούμενη από την εξαγορά της μάρκας Stoiximan στην περιοχή, εξηγεί η JPM.

    «Συνεχίζουμε να βλέπουμε τα θεμελιώδη μεγέθη του ΟΠΑΠ ως ισχυρά, υποστηριζόμενα από το αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλο, την ηγετική θέση στην αγορά (αποκλειστικότητα στο λιανεμπόριο, #1 online παίκτης), και τον ισχυρό ισολογισμό και το ταμειακό προφίλ, τα οποία υποστηρίζονται περαιτέρω από την ευνοϊκή δυναμική του κλάδου», υπογραμμίζει η Weingrod.

    Ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη ο ΟΠΑΠ και μια επιχείρηση υψηλής ποιότητας

    Η Weingrod επισημαίνει τα ακόλουθα για τη μετοχή του Οργανισμού:

    • Αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλοπου καθοδηγείται από την αποκλειστικότητα των αδειών λιανικής και με προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει πολλά περιουσιακά στοιχεία,
    • Στέρεη διαδικτυακή τοποθέτηση.Ηγέτης της αγοράς στον τομέα του online (περίπου 22% των εσόδων του ομίλου), με περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης δεδομένης της χαμηλής διείσδυσης στην αγορά (περίπου 30%),
    • Ισχυρή ρευστότητα και μόχλευση.Η απουσία μόχλευσης και η σταθερή παραγωγή μετρητών (περίπου 70% μετατροπή ταμειακής ροής) επιτρέπουν μερισματική απόδοση περίπου 10%,
    • Υποστηρικτικές οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα. Ευνοϊκές μακροοικονομικές προοπτικές, με βραχυπρόθεσμη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ που αναμένεται πάνω από την ΕΕ, υποστηριζόμενη κυρίως από την ισχυρή δυναμική των κερδών, την υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τουριστική ώθηση, σχετικά χαμηλότερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους (μακροχρόνια μέση διάρκεια περίπου 20 ετών) σε συνδυασμό με προσδοκίες για επερχόμενες αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας.

    Η Edison για τον ΟΠΑΠ εκτιμά ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στη μετοχή, η οποία δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό του ΧΑ και προχωρά σε αύξηση στη «δίκαιη» τιμή στα €18,5 από €17,9

    Η ανεξάρτητη βρετανική εταιρεία αναλύσεων Edison επισημαίνει ότι τα ακαθάριστα έσοδα του ΟΠΑΠ από τα τυχερά παιχνίδια (GGR) μειώθηκαν κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση σε €481 εκατ., στοιχείο το οποίο όμως δεν αλλάζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Για την ακρίβεια, η αποτίμηση της Edison για τον ΟΠΑΠ έχει αυξηθεί από τα €17,9 ανά μετοχή σε €18,5 ανά μετοχή, με την επίδραση των χαμηλότερων εκτιμήσεων για τα κέρδη να αντισταθμίζεται από τη βελτιωμένη χρηματοοικονομική θέση του ΟΠΑΠ.

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, οι επιδόσεις επηρεάστηκαν από:

    1) την αδυναμία στα αθλητικά στοιχήματα (online και λιανικής) λόγω των ασυνήθιστα υψηλών πληρωμών σε ολόκληρο τον κλάδο και των λιγότερων παιχνιδιών ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην ποδοσφαιρική περίοδο του προηγούμενου έτους για την προσαρμογή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA τον Δεκέμβριο του 2022,

    2) τη δύσκολη συγκριτική περίοδο και τα χαμηλά τζακ ποτ στην τρέχουσα περίοδο για τα Λαχεία

    3) τη διακοπή των συναλλαγών σε τοποθεσίες στην κεντρική Ελλάδα λόγω πλημμυρών και πυρκαγιών.

    Τα χαμηλότερα έσοδα και οι υποκείμενες αυξήσεις σε όλες τις γραμμές λειτουργικού κόστους μεταφράστηκαν σε μείωση του EBITDA κατά 13% σε περίπου 170 εκατ. ευρώ. Ένα πρόστιμο ύψους 25 εκατ. ευρώ περίπου για φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών και ανανέωσης λογαριασμών μέσω κινητού τηλεφώνου μεταξύ 2017 και 2021, κατά του οποίου η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση, μείωσε περαιτέρω τα αναφερόμενα EBITDA σε 145 εκατ. ευρώ περίπου, μειωμένα κατά 26% σε ετήσια βάση από 198 εκατ. ευρώ περίπου το γ’ τρίμηνο. Ο ΟΠΑΠ μετακινήθηκε σε καθαρή ταμειακή θέση μέχρι το τέλος της περιόδου, καθώς η είσπραξη των εσόδων από την πώληση της Betano ενίσχυσε επιπλέον την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών διαθεσίμων.

    «Η νέα εκτίμησή μας για τα φετινά EBITDA στα €721 εκατ. περίπου (από €754 εκατ.) συγκρίνεται με τη νέα καθοδήγηση της διοίκησης για τα “επαναλαμβανόμενα EBITDA” (δηλαδή χωρίς το πρόστιμο των €25 εκατ.) στα €720-740 εκατ., μια μείωση κατά €20 εκατ. ή περίπου 3% από την προηγούμενη καθοδήγηση των €740-760 εκατ. Η νέα εκτίμησή μας υποδηλώνει μείωση των επαναλαμβανόμενων EBITDA κατά περίπου 9% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο. Η διοίκηση σημείωσε ότι η αδυναμία στα αθλητικά στοιχήματα συνεχίστηκε τον Οκτώβριο και ακολούθησε κάποια εξομάλυνση μέχρι το Νοέμβριο, η οποία θα επηρεάσει επομένως τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η επαναφορά της ποδοσφαιρικής περιόδου στο πιο τυπικό της πρόγραμμα έναντι ενός ευκολότερου συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο πέρυσι θα πρέπει να βοηθήσει», καταλήγει ο ο Russell Pointon, αναλυτής της Edison στο report για τον ΟΠΑΠ (https://www.edisongroup.com/research/short-term-challenges-in-q323/32993/).

    Τέλος, η επενδυτική τράπεζα AXIA προτρέπει τους επενδυτές να μην δώσουν ‘βαρύτητα’ στα αδύναμα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, αλλά στις υψηλές μακροπρόθεσμες προσδοκίες

    Η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι ΟΠΑΠ αναμένεται να παρουσιάσει αδύναμες τριμηνιαίες επιδόσεις λόγω των δύσκολων συγκριτικών στοιχείων, των επιπτώσεων των φυσικών φαινομένων στην Ελλάδα και, το σημαντικότερο, της υψηλότερης καταβολής στοιχημάτων κατά την υπό εξέταση περίοδο. Η τιμή-στόχος είναι τα 16,40 ευρώ και η σύσταση είναι «αγορά» (buy).

    Συνολικά, η AXIA εξηγεί ότι αν και θα πρέπει να αναμένονται αδύναμες επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο, αυτές δεν επηρεάζουν τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας και δεν μεταβάλλουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες της για τον ΟΠΑΠ. Παρόλα αυτά, η ετήσια επίδοση θα επηρεαστεί και ως εκ τούτου η πρόβλεψη της διοίκησης για EBITDA στο εύρος των 740-760 εκατ. ευρώ για φέτος καθίσταται μάλλον πρόκληση, επειδή οι υψηλές πληρωμές στοιχημάτων συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο, αν και το χαμηλότερο άκρο της πρόβλεψης θα μπορούσε να είναι εφικτό.

    «Αναμένουμε να ακούσουμε σχόλια από τη διοίκηση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το τέταρτο τρίμηνο, μαζί με τυχόν πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με το πως έχει εκληφθεί από το κοινό η νέα διαδικτυακή προσφορά του ΟΠΑΠ (i-lottery: ένας ψηφιακός διαδραστικός κόμβος ψυχαγωγίας), δεδομένου ότι η εταιρεία ξεκίνησε μια ευρύτερη προώθηση αυτής της πλατφόρμας στην αγορά το τρίτο τρίμηνο», επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.

    Η ΑΧΙΑ επισημαίνει ότι παρά το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, τη θετική επίδραση από τη μείωση της ανεργίας και τον ισχυρό τουρισμό, τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου αναμένεται να επηρεαστούν από: i) τα δύσκολα στοιχεία στο στοίχημα (πέρυσι υπήρξε πρόωρη έναρξη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων λόγω των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA τον Δεκέμβριο), ii) το γεγονός ότι πέρυσι στο τρίτο τρίμηνο η εταιρεία είχε επωφεληθεί από ένα υψηλό τζακ ποτ στο παιχνίδι Τζόκερ, αλλά αυτό δεν επαναλήφθηκε φέτος, iii) τα φυσικά φαινόμενα (καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες) που επηρέασαν μεγάλα τμήματα της χώρας για σημαντικό χρονικό διάστημα και iv) η εξέλιξη των αποτελεσμάτων του στοιχήματος που οδήγησε σε υψηλές πληρωμές κατά την εστιασμένη περίοδο. Ο αντίκτυπος των υψηλών κερδών από τα στοιχήματα αντισταθμίζεται εν μέρει από την ανακύκλωση των κερδών σε άλλα παιχνίδια τόσο επίγεια, (θετικός αντίκτυπος στα Virtuals, Power Spin, Kino) όσο και στο διαδίκτυο (διαδικτυακό καζίνο).

    Τέλος, αναφορικά με το πρόστιμο από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους 24,5 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την άλλη υπηρεσία που προσφέρει (πληρωμές) μέσω των πρακτορείων, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει το πρόστιμο, αλλά ακολουθώντας μια συντηρητική προσέγγιση, θεωρεί πολύ πιθανό ότι η εταιρεία θα σχηματίσει πρόβλεψη για ολόκληρο το ποσό στο τρίτο τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης

    Δύσκολη χρονιά για τα hedge funds – Οι κερδισμένοι του 2023

    Πρωτιά της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στην κατάταξη των ΑΧΕ το 2023

    Motor Oil: Πώληση μετοχών από τον κ. Νικόλαο Θ. Βαρδινογιάννη (Doson Investments)



    ΣΧΟΛΙΑ