• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Το ράλι του δολαρίου ενισχύεται, καθώς οι αγορές επανεξετάζουν τις μειώσεις επιτοκίων από τη FED

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

    Η άποψή μας ήταν ότι οι επενδυτές προεξοφλούσαν αρκετά πρόωρα τις μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

    Την περασμένη εβδομάδα είδαμε την άποψη μας να επιβεβαιώνεται, καθώς η ανθεκτικότητα των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ συνεχίζει να εκπλήσσει τις αγορές και οι αξιωματούχοι της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας αντιτίθενται στην πρόωρη έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων.

    Το ράλι του δολαρίου του 2024 ενισχύθηκε, σημειώνοντας άνοδο έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως, οπότε και οι προβλέψεις για μειώσεις το Μάρτιο υποχώρησαν στο 40%.

    Τα οικονομικά δεδομένα θα είναι στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα, μαζί με τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα γίνει την Πέμπτη. Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας (PMI) για τον Ιανουάριο στις μεγάλες οικονομίες.

    Η έκθεση που καταγράφει τον πληθωρισμό στο Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) των ΗΠΑ για το  Δεκέμβριο θα είναι άλλη μια σημαντική αναφορά για τις αγορές την Παρασκευή. Πιστεύουμε γενικά οτι τα θετικά στοιχεία θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στις κεντρικές τράπεζες να αποκρούουν την ιδέα της πρόωρης μείωσης των επιτοκίων.

    Στερλίνα

    Ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου ήταν σημαντικά υψηλότερος από το αναμενόμενο, τόσο στον ονομαστικό όσο και στο δομικό δείκτη. Ειδικότερα, ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το επίπεδο του 5%.

    Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το «τελευταίο μίλι» της μάχης για τον πληθωρισμό θα είναι το πιο σκληρό στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά συνέπεια οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζουν να αποκρούονται.

    Τα στοιχεία του κλάδου της μεταποίησης αυτής της εβδομάδας αναμένεται να επικυρώσουν το θετικό κλίμα που παρατηρήθηκε στα οικονομικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη στερλίνα.

    Ευρώ

    Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης παραμένουν αρνητικά, γεγονός που σχετίζεται εν μέρει και με την απογοητευτική ανάπτυξη της Κίνας. Η έκθεση του Νοεμβρίου της περασμένης εβδομάδας έδειξε ετήσια συρρίκνωση σχεδόν 7% και ο κλάδος αυτός παρασύρει την οικονομία σε τεχνική ύφεση.

    Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συνέχισαν να αμύνονται έναντι των προσδοκιών της αγοράς για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός δεν νικήθηκε και ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι.

    Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας προσφέρει στην Κεντρική Τράπεζα την ευκαιρία να διευκρινίσει ποια είναι η θέση της και τι πρέπει να δει στα δεδομένα προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Μια σειρά από δεδομένα (λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή, οικοδομική δραστηριότητα και εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας) που ανακοινώθηκαν ήταν θετικά και πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ.

    Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται και το δολάριο επανακάμπτει από την πτώση του περασμένου έτους. Τα στοιχεία για τους δείκτες PMI, το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα θα ξεκαθαρίσουν περαιτέρω το τοπίο, ωστόσο είναι απίθανο να αλλάξει η προφανής άποψη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων εξακολουθούν να είναι πολύ επιθετικές.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάνουν τη λάμψη τους οι οίκοι πολυτελείας – Η ανάπτυξη στην Κίνα που δεν ήρθε και τα δύσκολα Χριστούγεννα

    Οι 7 λαμπρές επιδόσεις της Mytilineos που έχει αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 662 φορές

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Aegean, ΕΧΑΕ, Intrakat, ΟΤΕ και Πλαστικά Θράκης



    ΣΧΟΛΙΑ