• ΑΓΟΡΕΣ

    Έρευνα MLIV Pulse: Συνέχεια του ράλι των ισχυρών της τεχνολογίας βλέπουν οι επενδυτές

    • Bloomberg

    φωτογραφία: Michael Nagle/Bloomberg


    Το ράλι που σημειώνουν φέτος οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (Big Tech) έχει περαιτέρω δρόμο καθώς ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ οδηγεί τους επενδυτές σε μετοχές που προσφέρουν κερδοφόρα ανάπτυξη σε δύσκολες περιόδους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Markets Live Pulse.

    Περίπου το 41% ​​των 492 συμμετεχόντων στην αγορά που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις φέτος θα προέρχονταν από την αγορά ποιοτικών μετοχών που επικεντρώνονται στην κερδοφορία, ενώ θα πουλήσουν εκείνες που τους απογοητεύουν για τους ίδιους παράγοντες.

    Αυτό περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις σε εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft, οι οποίες έχουν κινηθεί ανοδικά καθώς οι αγορές αγκαλιάζουν την ανάπτυξη και αποφεύγουν τις οικονομικά ευαίσθητες βιομηχανίες.

    Quality Stocks Are Expected to Generate Highest Returns | We asked: Which long/short factor do you think will have the highest returns in 2023?
    Οι ποιοτικές μετοχές αναμένεται να αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις

    Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

    Ξεκινά για τους επενδυτές ένας νέος μήνας με λίγη σαφήνεια για τα επιτόκια και την οικονομία. Αυτό ενισχύει την ελκυστικότητα των μετοχών με ισχυρές ταμειακές ροές και υποσχόμενη αύξηση εσόδων, ακόμη κι αν συνοδεύονται από υψηλές τιμές.

    Ο δείκτης που περιλαμβάνει μετοχές του κλάδου τεχνολογίας Nasdaq 100 έχει ανακτήσει περισσότερες από τις μισές απώλειες που σημείωσε από το υψηλό του τέλους του 2021 έως το χαμηλό του 2022 και κερδίζει περισσότερη δυναμική καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο.

    «Κανείς δεν θέλει να είναι εκτός», δήλωσε η Τζίνα Μάρτιν Άνταμς, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στο Bloomberg Intelligence. «Βλέπουμε μια εκπληκτική γοητεία στις μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, η οποία υπήρξε ισχυρός μοχλός επενδύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Bullish και οι αναλυτές

    Ορισμένοι αναλυτές στρατηγικής εμφανίζονται επίσης bullish για τον κλάδο. Η Citigroup την περασμένη εβδομάδα αύξησε την τεχνολογία σε overweight και τις αμερικανικές μετοχές σε neutral, αναμένοντας ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη και το τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

    Η ορμή που παρατηρείται στην τεχνολογία καθιστά το trading πιο ακριβό. Είναι ο πιο πολύτιμος μεταξύ των κλάδων του S&P 500.

    Ενώ οι ερωτηθέντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα υπεραποδώσει, «δεν σημαίνει ότι είναι σαν να είναι δωρεάν μεσημεριανό γεύμα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κέιν, ο στρατηγικός αναλυτής της BI US Quantitative Equity. «Πολλές φορές, αυτό έχει ήδη τιμολογηθεί».

    Ωστόσο, η Nvidia Corp. σημείωσε ρεκόρ αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες σχετικά με τη ζήτηση για επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης. Και τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο του ράλι, υποδηλώνοντας περαιτέρω δυνατότητες για αγορές.

    Στην ευρύτερη αγορά, όπου ο S&P 500 έχει “κολλήσει” σε μια από τις πιο στενές ζώνες συναλλαγών εδώ και χρόνια, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένει μέτριες κινήσεις ή καθόλου κέρδη από εδώ και πέρα.

    Retail Investors are More Optimistic About S&P 500 | We asked: Where do you expect index to end the year?
    Οι μικροεπενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι για τον S&P 500

    «Αναμένουμε ότι μια ύφεση θα ξεκινήσει κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο Julian Emanuel, επικεφαλής μετοχών και ποσοτικής στρατηγικής της Evercore ISI. «Και για την αγορά μετοχών, αυτό σημαίνει πρώτα πτώση, και μετά πιθανόν επιστροφή, ουσιαστικά μέχρι εδώ».

    Η ύφεση κίνδυνος για τις μετοχές

    Η ύφεση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχές το επόμενο έτος, σύμφωνα με το 42% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν τα επιτόκια στο 23%.

    Ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, εξακολουθεί να είναι αυξημένος και οι πιστωτικοί όροι είναι πιο αυστηροί. Ωστόσο, η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά εύρωστη και οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν.

    «Αυτό δεν είναι ένα νορμάλ περιβάλλον», είπε ο Adams της BI. «Η πρόβλεψη της ύφεσης είναι πραγματικά το μοναδικό σενάριο που επηρεάζει την σκέψη των επενδυτών και περιορίζει την ορατότητα».

    Οι μικροεπενδυτές ήταν πιο πιθανό έναντι της Wall Street να επιλέξουν τις μετοχές ως το περιουσιακό στοιχείο που θα κινηθεί καλύτερα το επόμενο έτος. Και οι δύο πλευρές χωρίστηκαν σχεδόν στη μέση σχετικά με το αν οι αποδόσεις των ομολόγων θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες σε ένα μήνα από τώρα, υπογραμμίζοντας την έλλειψη σαφήνειας.

    Η MLIV Pulse είναι μια εβδομαδιαία έρευνα των αναγνωστών του Bloomberg News, που διεξάγεται από την ομάδα Markets Live του Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    Microsoft: «Παγώνει» τους μισθούς για να αντιμετωπίσει την οικονομική αβεβαιότητα

    Nvidia: Ποια είναι η εταιρεία που ετοιμάζεται να καταρρίψει το ρεκόρ ημερήσιων κερδών της Apple

    Βιομηχανία τεχνολογιών καθαρής ενέργειας: Τριπλασιάζεται και φτάνει τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ