• Business

    Βιομηχανία τεχνολογιών καθαρής ενέργειας: Τριπλασιάζεται και φτάνει τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030


    Τριπλάσιο μέγεθος θα έχει το 2030  η βιομηχανία τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που είναι απαραίτητη για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

    Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του ΙΕΑ, ο ενεργειακός κόσμος βρίσκεται στην αυγή μιας νέας βιομηχανικής εποχής –της εποχής της παραγωγής τεχνολογίας καθαρής ενέργειας– που δημιουργεί μεγάλες νέες αγορές και εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά επίσης εγείρει νέους κινδύνους, ωθώντας τις χώρες σε όλο τον κόσμο να σχεδιάσουν βιομηχανικές στρατηγικές για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στη νέα παγκόσμια ενεργειακή οικονομία, σύμφωνα με τη σημαντική έκθεση που δημοσιεύσαμε αυτόν τον μήνα.

    Η παγκόσμια αγορά βασικών τεχνολογιών καθαρής ενέργειας μαζικής κατασκευής –όπως ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες, μπαταρίες EV και συσκευές ηλεκτρόλυσης– εκτιμάται από την έρευνα, ότι θα ανέλθει σε περίπου 650 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, αυξημένη πάνω από τρεις φορές  από τα σημερινά επίπεδα, εάν οι χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόσουν πλήρως τις ανακοίνωσε δεσμεύσεις για την ενέργεια και το κλίμα. Η νέα έκθεση – η πιο πρόσφατη έκδοση του Energy Technology Perspectives (ETP), μιας από τις κορυφαίες εκδόσεις του IEA – χρησιμεύει ως ο πρώτος παγκόσμιος οδηγός στον κόσμο για τις βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας του μέλλοντος. Δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση σε αυτούς τους τομείς θα υπερδιπλασιαστούν από 6 εκατομμύρια σήμερα σε σχεδόν 14 εκατομμύρια έως το 2030.

    Πολλαπλασιάζεται η ζήτηση για τα κρίσιμα ορυκτά

    Όπως αναφέρει,  μια σειρά από κρίσιμα ορυκτά (κυρίως λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκός και νεοδύμιο) και βασικά υλικά ( όπως χάλυβας, τσιμέντο, πλαστικά και αλουμίνιο) απαιτούνται για μια σειρά τεχνολογιών και υποδομών, από ανεμογεννήτριες και μπαταρίες EV μέχρι δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση για καθένα από τα πέντε βασικά κρίσιμα ορυκτά αυξάνεται 1,5 έως 7 φορές έως το 2030 στο Σενάριο Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2050 (NZE) καθώς η ανάπτυξη καθαρής τεχνολογίας εκτοξεύεται.

    Η ανάπτυξη και επέκταση των αλυσίδων εφοδιασμού τεχνολογίας καθαρής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας δημιουργεί κινδύνους και  ευκαιρίες για κράτη και επιχειρήσεις. Οι αλυσίδες εφοδιασμού από την εξόρυξη πόρων, μέχρι την επεξεργασία και την κατασκευή είναι όλες ιδιαίτερα συγκεντρωμένες γεωγραφικά. Με δεδομένη τη συνεχή άνοδο των τιμών των νέων τεχνολογιών, ο κόσμος αρχίζει ήδη να βλέπει τους κινδύνους που μπορούν να θέτουν οι στενές αλυσίδες εφοδιασμού για προσιτές και ασφαλείς μεταβάσεις καθαρής ενέργειας.



    ΣΧΟΛΙΑ