• ΑΓΟΡΕΣ

    Επενδυτικό στοίχημα του 2021 η επιστροφή των τραπεζικών μετοχών στον «ενάρετο κύκλο» των υπεραξιών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Η επιστροφή των τραπεζικών μετοχών στον «ενάρετο κύκλο» των υπεραξιών, αποτελεί ένα από τα κομβικά και συνάμα πιο απαιτητικά, επενδυτικά στοιχήματα, για τη νέα χρηματιστηριακή χρονιά που ξεκινά σήμερα.

    Αν μείνει κάποιος μόνο στην πρώτη εικόνα των περσινών επιδόσεων, τότε η στυφή γεύση της απογοήτευσης  είναι αναπόφευκτη: Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ξεκίνησαν το δίσεκτο 2020 με συνολική χρηματιστηριακή αξία 10,44 δισ. ευρώ, η οποία στο τέλος της χρονιάς βρέθηκε να υποχωρεί στα 6,25 δισ. Με τις απώλειες να ανέρχονται στα 4,19 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, από τα στοιχεία αυτά, διαφεύγει το γεγονός ότι τραπεζικές μετοχές έχουν κάνει ένα ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ, στο τελευταίο δίμηνο της περσινής χρονιάς. Ο κλαδικός τους δείκτης, στον οποίο η Eurobank, η Εθνική, η Alpha Bank και η Πειραιώς «ελέγχουν» το 99,5% ( αφήνοντας το υπόλοιπο 0,5% στην Αttica Bank) ενισχύθηκε κατά…69,3% τον περασμένο Νοέμβριο. Για να ακολουθήσει και νέα άνοδος 29,59% στη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν βάσιμα, ότι αυτή η ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών θα έχει και συνέχεια. Που υπό όρους και προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει το γεγονός για το 2021.

    Ο διαφαινόμενος έλεγχος της πανδημίας , μέσω της ομαλής ροής των εμβολιασμών, αναμένεται να είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την επιστροφή στην κανονικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα της οικονομίας. Την ίδια στιγμή και οι εξελίξεις στο διεθνές περίγυρο των αγορών, θα έχουν και τη δική τους, ξεχωριστή σημασία. Ειδικά μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι με όρους τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας, οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 62% των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, το Τ.Χ.Σ κατέχει το 25%, ενώ στα χαρτοφυλάκια των Ελλήνων επενδυτών είναι το υπόλοιπο 13%.

    Το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές έχουν μπει και πάλι στα ραντάρ των ξένων «παικτών», οι οποίοι φαίνεται να διαβλέπουν προοπτικές σοβαρής ενίσχυσης των αποτιμήσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό σε συνδυασμό με ένα θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αποτελούν και το ρυθμιστικό παράγοντα και για τις κεφαλαιακές αυξήσεις. Με την Πειραιώς να εκείνη που θέλει να κάνει την αρχή, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επανιδιωτικοποίησης και της επιζητούμενης απομείωσης του ποσοστού του Τ.Χ.Σ το οποίο θα φτάσει να ελέγχει το 61,34% της τράπεζας.

    Τι πιστεύουν τα funds και οι αναλυτές

    Τα ξένα funds και εν γένει η αγορά, περιμένουν να δημοσιοποιηθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν στο Τ.Χ.Σ να μετέχει σε τραπεζικές κεφαλαιακές  αυξήσεις, έτσι ώστε να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα. Από εκεί και πέρα, οι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι από τις συνεχιζόμενες τιτλοποιήσεις και την  πιστή τήρηση των σχεδίων απομείωσης των «κόκκινων» δανείων. Θετικά επίσης ερμηνεύεται το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων ( που αποτελούν κάλυμμα για τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις) δεν έχουν υποχωρήσει.

    Στον ευρύτερο τομέα  της οικονομίας, που επίσης είναι καθοριστικός για τις τράπεζες, οι ξένοι στέκονται ιδιαίτερα στον τουρισμό. Αν όπως λένε οι προκρατήσεις για τη νέα σεζόν αρχίσουν να δείχνουν σημαντική άνοδο σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, τότε αυτό θα μεταφραστεί και σε ραγδαία ανατίμηση των χρηματιστηριακών προσδοκιών. Με τις τράπεζες να εκτιμάται ότι θα έχουν ηγετικό ρόλο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αρχίσουν να ζεσταίνονται οι μηχανές και για την πρώτη αύξηση κεφαλαίου στις τράπεζες, μετά από το 2015. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες τον δρόμο της Πειραιώς…

    Από τη δική του πλευρά, ο Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ» επισημαίνει:

    « Οι εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο είναι ελπιδοφόρες. Τα ύψους 36% του συνόλου NPEs (3ο τρίμηνο 2020) αναμένεται σύντομα να μειωθούν περισσότερο σε συνέχεια των τιτλοποιήσεων του τελευταίου μήνα και εκείνων που θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2021, ιδιαίτερα εκείνων της Alpha ύψους 11,8 δις ευρώ. Ακόμη, η κινητικότητα που επιδεικνύει η Τ.τ.Ε σε σχέση με τη σύσταση εθνικής bad bank, προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο στη διαδικασία της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των moratorium που σήμερα συνάπτουν οι τράπεζες με τους δανειολήπτες. Σαν αποτέλεσμα, οι τράπεζες θα μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς από τους σημερινούς, καθώς παραμένουν ακόμη διστακτικές  σε σχέση με την ανάληψη αυξημένων κινδύνων. Η αυξημένη πιστωτική επέκταση αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, προοπτική που θα επιτρέψει στον τραπεζικό κλάδο να συνεχίσει και το 2021, την πορεία ανοδικής κίνησης και που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2020».

    Οι ζημιές και το μεγάλο ράλι από τα χαμηλά

    Όπως προκύπτει από τις επιδόσεις της περσινής χρονιάς, η μετοχή της Εθνικής ΕΤΕ 0,28% 7,09 είχε τα πιο «αμυντικά» χαρακτηριστικά, από τις συστημικές τράπεζες. Καθώς, οι απώλειες της ήταν 25,13%. Μάλιστα η μετοχή της Εθνικής, από τα χαμηλά των 0,85 ευρώ του περσινού Μαρτίου, έφτασε στο τέλος του έτους στα 2,261 ευρώ. Κάνοντας ανοδικό άλμα…166%.

    Η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 κατέγραψε απώλειες 37,11% στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Από τα χαμηλά  βέβαια του περσινού Μαίου(0,2830 ευρώ) το «χαρτί» κατάφερε να ενισχυθεί κατά 104,6% κλείνοντας τη χρονιά στα 0,579 ευρώ.

    Για τη μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57οι απώλειες το 2020 ήταν 50,38%. Ωστόσο, κατάφερε να αναρριχηθεί από τα χαμηλά των 0,4164 του περασμένου Νοεμβρίου και να φτάσει στο τέλος της περσινής χρονιάς στα 0,954 ευρώ. Δίνοντας κέρδη 129,2% σε αυτή τη διαδρομή της.

    Οι περσινές απώλειες για τη μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 ήταν 56,52%. Το «χαρτί» όμως από τα χαμηλά του περασμένου Νοεμβρίου (0,6202 ευρώ) ανέβηκε 109,6% καθώς στο τέλος του έτους έφτασε στα 1,30%.

    Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι στις τραπεζικές μετοχές έχει ήδη σχηματιστεί ένας πυρήνας …νεοκερδισμένων επενδυτών, από όσους αγόρασαν στα χαμηλά ή κοντά σέ αυτά. Φαίνεται επίσης ότι οι τραπεζικές μετοχές ξεκινούν το 2021 από μια χαμηλή βάση αποτίμησης, συγκριτικά με εκείνη που είχαν πριν από ένα χρόνο. Αφήνοντας έτσι ένα σημαντικό περιθώριο για υπεραξίες στο νέο 12μηνο. Όπου προφανώς οι αναταράξεις και η μεταβλητότητα των τιμών, δεν θα λείψουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ