• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο καλύτερος μήνας από το 2020 για τις μετοχές ο φετινός Ιούλιος

    • Bloomberg
    Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020 ετοιμάζονται να καταγράψουν οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη

    Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020 ετοιμάζονται να καταγράψουν οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη


    Περιεχόμενα

    Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020 ετοιμάζονται να καταγράψουν οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    Ο Nasdaq 100 κινείται στο άνοιγμα της Παρασκευής με άνοδο  άνω του 1%, μετά την ενίσχυση του αμερικανικού χρηματιστηρίου σε υψηλό επτά εβδομάδων την Πέμπτη. Amazon και Apple κινούνταν ανοδικά στην προσυνεδρίαση, αφού και οι δύο εταιρείες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Ο τραπεζικός κλάδος υπεραπέδιδε στην Ευρώπη μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Standard Chartered και BNP Paribas. Η Hermes International σημείωνε άνοδο άνω του 6%, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, στα βήματα των LVMH και Kering, αποδεικνύοντας και από τη μεριά της ότι ο καταναλωτής πολυτελείας «αντέχει», παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης.

    Ασία

    Πιο σκοτεινό το σκηνικό στην Ασία, με την πτώση των κινεζικών τεχνολογικών μετοχών να παρασύρει το Χονγκ Κονγκ σε διόρθωση άνω του 10% από το υψηλό του Ιουνίου. Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές μετοχές υποχωρούν, μετά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της κινεζικής ηγεσίας για την οικονομική ανάπτυξη και ελλείψει νέων πολιτικών τόνωσης αυτής.

    Το γεν ενισχυόταν καθώς το δολάριο υποχωρούσε.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονταν μαζί με πετρέλαιο και χρυσό.

    Τα στοιχεία που δείχνουν ότι θα έχουμε μια δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση της οικονομίας στις ΗΠΑ στηρίζουν τη θέση ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί και ότι η Fed θα γίνει λιγότερο επιθετική.

    Ευρωζώνη

    Εν τω μεταξύ, η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε υπερτριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από εκείνον που περίμεναν οι οικονομολόγοι, δείχνοντας ότι πατάει πιο σταθερά, την ώρα που ο αυξανόμενος πληθωρισμός και μια πιθανή διακοπή της παροχής ενέργειας από τη Ρωσία απειλούν να την οδηγήσουν σε ύφεση.

    Ο πληθωρισμός στην περιοχή σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό όλων των εποχών, ενισχύοντας τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2011 με άλλη μία μεγάλη κίνηση.

    Η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά ετοιμάζεται να κλείσει και δεύτερη εβδομάδα με κέρδη, εξισορροπώντας τη φετινή της πορεία. Ο κίνδυνος είναι η πρόσφατη περίοδος αισιοδοξίας να διαψευστεί εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πεισματικά αυξημένος, αφήνοντας τα επιτόκια υψηλότερα από όσο θα ήθελαν οι επενδυτές εν μέσω οικονομικής ύφεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ