• Οικονομία

    Ανοδική κίνηση στο πετρέλαιο λόγω του ΟΠΕΚ

    • NewsRoom


    Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο εν αναμονή των αποφάσεων του ΟΠΕΚ, ο οποίος δεν φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις ευρωπαϊκές συναλλαγές την Παρασκευή, καθώς η προσοχή στράφηκε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα και στις προσδοκίες ότι θα διαψεύσει τις ελπίδες των ΗΠΑ για ενίσχυση της προσφοράς.

    Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Σεπτέμβριο, που λήγουν την Παρασκευή, κέρδισαν 2,30 δολάρια και διαπραγματευόνταν στα 109,44 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδό τους από τις 5 Ιουλίου. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Οκτωβρίου (LCOc2) σημείωνε άνοδο 2,24 δολάρια στα 104,07.

    Η κίνηση των μετοχών

    Τα futures (CLc1) του West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 2,20 δολάρια στα 98,62 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, και τα δύο συμβόλαια αναμένεται να εμφανίσουν δεύτερη μηνιαία απώλεια, με πτώση 4,7% και 6,8% αντίστοιχα. Το ασθενέστερο δολάριο και οι ισχυρότερες μετοχές προσέφεραν επίσης ώθηση στην τιμή την Παρασκευή. Η πτώση του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα.

    Οι παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες συχνά κινούνται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου, σημείωσαν άνοδο λόγω της ελπίδας ότι η νομισματική σύσφιξη των ΗΠΑ δεν θα είναι τόσο γερακίσια όσο αρχικά αναμενόταν μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη.

    Τι προβλέπει έρευνα του Reuters

    Έρευνα του Reuters προέβλεπε ότι το αργό τύπου Brent και το αμερικανικό αργό θα έχουν φέτος μέσο όρο 105,75 και 101,28 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα. “Η αγορά πετρελαίου στην Ευρώπη είναι σημαντικά πιο σφιχτή από ό,τι στις ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην έντονα πτωτική προθεσμιακή καμπύλη του Brent”, δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.

    Ένας βασικός παράγοντας θα είναι η επόμενη συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία, που από κοινού είναι γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, στις 3 Αυγούστου. Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι η ομάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο, ενώ δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι θα συζητηθεί μια μέτρια αύξηση.

    Μια απόφαση να μην αυξηθεί η παραγωγή θα απογοήτευε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία αυτόν τον μήνα ελπίζοντας να επιτευχθεί μια συμφωνία για να ανοίξουν οι βρύσες. Αναλυτές, ωστόσο, δήλωσαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την προσφορά, δεδομένου ότι πολλοί παραγωγοί ήδη αγωνίζονται να τηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Πτώση 0,9% για το αμερικανικό αργό



    ΣΧΟΛΙΑ