• Σχόλιο Αγοράς

    Νέα ισχυρή άνοδος στη Wall Street κόντρα στα στοιχεία για την επιβράδυνση του ΑΕΠ

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Ανατρέποντας το αρχικό σοκ που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Wall Street κατάφερε να κλείσει την Πέμπτη για μια ακόμα ημέρα σε θετικό έδαφος, με ισχυρά κέρδη για τους βασικούς δείκτες.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.529,63 μονάδες με άνοδο 1,03%, ο  S&P 500 στις 4.072,43 μονάδες με κέρδη 1,21% και ο  Nasdaq στις 12.162,59 μονάδες με κέρδη 1,08%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Nike (4,05%),  Honeywell (3.69%)  και  Microsoft (2,85%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι  Ιntel (-1,17%),  Merck & Co. ( -1,41%) και  Travelers (-2,03%).

    Οι επενδυτές, μια μέρα μετά την τέταρτη αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη Fed και δεύτερη συνεχόμενη κατά 75 μονάδες βάσης, είδαν την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ να επιβραδύνεται, με το ετήσιο ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο να υποχωρεί κατά 0,9%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός μείωσε τις καταναλωτικές δαπάνες και οι σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εμπόδισαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη ζήτηση κατοικιών.

    Τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ, πάντως, ενίσχυσαν την άποψη των αναλυτών πως η FED θα αναγκαστεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των βασικών της επιτοκίων, προκειμένου να διατηρήσει σε ανοδικό έδαφος την αμερικανική οικονομία. Άλλωστε, κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο Τζερόμ Πάουελ κατά τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

    Την ίδια ώρα, στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Meta υποχώρησε κατά 5,22% αφού δημοσίευσε χειρότερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα.  Αντίθετα, η μετοχή της Ford έκλεισε με άνοδο 6,3% μετά τα ενθαρρυντικά και καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου.

     Η Honeywell και η Etsy ανέφεραν επίσης ισχυρά αποτελέσματα που ενίσχυσαν τις μετοχές τους κατά περίπου 3,7% και 9,9%, αντίστοιχα.  Αντίθετα, οι μετοχές της Comcast υποχώρησαν 9,1% μετά την αναφορά ότι απέτυχε να προσθέσει ευρυζωνικούς συνδρομητές για πρώτη φορά.

    Η Spirit Airlines σημείωσε άνοδο 5,6% μετά την ανακοίνωσή της ότι συμφώνησε να εξαγοραστεί από την JetBlue, μετά από πολύμηνο πόλεμο προσφορών.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανοδικά κινείται η μετοχή της Amazon, η οποία  κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  Αποτελέσματα ανακοινώνει αυτή την ώρα και η Apple.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Πτώση 0,9% για το αμερικανικό αργό

    Εκτόξευση για χρυσό και παλλάδιο – Στο +6,8% έκλεισε το ασήμι

    Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και εταιρικά αποτελέσματα



    ΣΧΟΛΙΑ