• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Σε ποιες εισηγμένες κάνουν στενό μαρκάρισμα οι χρηματιστές για αύξηση της διασποράς των μετοχών τους – Τι λένε οι εισηγμένοι

    Κυριάκος Μάγειρας (Attica Group), Παναγιώτης Σπυρόπουλος  Austria Card

    Κυριάκος Μάγειρας (Attica Group), Παναγιώτης Σπυρόπουλος  Austria Card


    Austrian Card (πρώην Inform Λύκος) και Attica Group, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, είναι δύο εισηγμένες (σ.σ. από τις πολλές) στις οποίες γίνεται στενό μαρκάρισμα τόσο από χρηματιστηριακές, όσο και κατά τις επαφές των χρηματιστηριακών αρχών, στο πλαίσιο των συναντήσεων τους με τις διοικήσεις των εταιρειών, για αύξηση της διασποράς των μετοχών τους. 

    Xρηματιστηριακές πηγές θυμίζουν το παράδειγμα της Autohellas, όταν το 2018 ο Ευτύχης Βασιλάκης πήρε την απόφαση να διαθέσει ποσοστό πάνω από 10% (στο 60% η συμμετοχή σήμερα) η μετοχή βρίσκεται σε ανοδική τροχιά διαρκώς, καταρρίπτοντας πλέον ιστορικά υψηλά, ενώ η ίδια η επιχείρηση διεύρυνε το πεδίο των δραστηριοτήτων της στο πεδίο της εμπορίας και πώλησης αυτοκινήτων.

    Ίδιο μοντέλο εισηγούνται οι χρηματιστηριακές και σε μια σειρά άλλες εισηγμένες με συγκεντρωμένα τα χαρτιά από τους βασικούς μετόχους.

    Στην Austria Card, για παράδειγμα, ο κ. Νικόλαος Λύκος εμφανίζεται με ποσοστό 77,25%.

     H δε μετοχή έχει βαλτώσει στα επίπεδα μεταξύ 6 – 6,40 ευρώ, ενώ διαπραγματεύεται παράλληλα στην αγορά της Βιέννης.

    Πάνω από 86% στο μεταξύ, ανέρχεται η συμμετοχή της STRIX στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Group, μετά την «απομάκρυνση» της τελευταίας από την MIG.

    Τον πρώτο λόγο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει η διοίκηση της Πειραιώς, υπό τον έλεγχο της οποίας βεβαίως τελεί η STRIX.

    Πάντως, δεν αποκλείεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για τις εταιρείες που η διασπορά των μετοχών τους είναι περιορισμένη από τον Απρίλιο και μετά (σ.σ. αφού τελειώσει το Πάσχα των Καθολικών στις 31/3).

    Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, μεταξύ των εταιρειών όπου εμφανίζεται ανεπαρκές free float (δηλαδή πάνω από 75%) φαίνεται να συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Alpha Αστικά Ακίνητα, η Βιοχάλκο και οι θυγατρικές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy, Attica Group, MIG, Reads, Trastor, Prodea, Βαρβαρέσος, ΒΙΣ, Δάιος, ΚλουκίναςΛάππας, Μύλοι Κεπενού, Moda Bagno, Μουσικός Οίκος Νάκα, Ακρίτας, Βογιατζόγλoυ, Μπλε Κέδρος και ενδεχομένως αρκετές άλλες εισηγμένες, ανάλογα με το πώς θα οριστεί η απαιτούμενη διασπορά.

    Για τις περιπτώσεις της Βιοχάλκο και των θυγατρικών της, τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα, αναφέρουν με νόημα χρηματιστηριακές πηγές, καθώς οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν πειστεί να πουλήσουν.

    Βασικοί μέτοχοι δε, σε άλλες εισηγμένες θεωρούν ότι όσο διατηρούν πιο ψηλά τα ποσοστά τους και με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες τους συνεχίζουν να εξασφαλίζουν ικανοποιητική κερδοφορία κάθε χρόνο, καρπώνονται το περισσότερο μέρισμα.

    Ταυτόχρονα, υπάρχει η… ιδιοκτησιακή λογική, φοβούμενη την εταιρική διακυβέρνηση και την δεύτερη γνώμη στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων μειοψηφίας, ενώ έχοντας το πάνω χέρι σε κάθε περίπτωση, λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις για τις εταιρείες τους.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για Coca-Cola HBC: Αγοράστε τη μετοχή – Αύξηση της τιμής στόχου στα 33,5 ευρώ

    Optima bank για ΟΠΑΠ: Tο πιο ελκυστικό μερισματικό παιχνίδι στο ΧΑ – Αύξηση τιμής στόχου στα €19,30

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ολοκληρώθηκε η περίοδος σταθεροποίησης για τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ