• ΑΓΟΡΕΣ

    Optima bank για ΟΠΑΠ: Tο πιο ελκυστικό μερισματικό παιχνίδι στο ΧΑ – Αύξηση τιμής στόχου στα €19,30

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ - Ο επικεφαλής ανάλυσης της Optima Bank Νέστορας Κάτσιος

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ – Ο επικεφαλής ανάλυσης της Optima Bank Νέστορας Κάτσιος


    Η Οptima Bank και ο επικεφαλής ανάλυσης Νέστορας Κάτσιος αυξάνουν την τιμή στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα €19,30 από €17,10, με τη σύσταση να παραμένει «αγορά». Ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών είχε άλλη μια ισχυρή χρονιά το 2023.

    «Κοιτάζοντας προς το 2024, ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών και του στοιχήματος και ειδικότερα ο ΟΠΑΠ αποκτά περαιτέρω δυναμική, υποβοηθούμενος α) από το θετικό σκηνικό, β) από το πλούσιο ημερολόγιο αθλητικών εκδηλώσεων και γ) από την έναρξη του Eurojackpot αυτό το μήνα», εξηγεί ο Κάτσιος.

    «Συνεχίζουμε να αποτιμούμε τον ΟΠΑΠ χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο προεξόφλησης με WACC 7,6% και τελικό ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Η αξία των ιδίων κεφαλαίων είναι στα 7,1 δισ. ευρώ. Μετά την προσαρμογή για τις περίπου 2 εκατ. ίδιες μετοχές, αυξάνουμε το στόχο μας για τον ΟΠΑΠ στα 19,30 ευρώ (έναντι 17,10 ευρώ προηγουμένως), κυρίως λόγω της αφαίρεσης της έκπτωσης 20% που σχετίζεται με την πανδημία Covid-19, τη χαμηλή ορατότητα στην προηγούμενη εκτίμησή μας, και σε μικρότερο βαθμό για να λάβουμε υπόψη τις ήπιες αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα έσοδα και τα κέρδη», υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

    «Ο ΟΠΑΠ είναι ένα από τα πιο αμυντικά μερισματικά παιχνίδια στην ελληνική αγορά, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου τα 3/4 της εγχώριας αγοράς, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα τυχερών παιχνιδιών (λαχεία, αθλητικά στοιχήματα, ξυστό, εισιτήρια, VLTs) στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω μακροχρόνιων αποκλειστικών αδειών. Συνδυάζει, έναν υγιή ισολογισμό, ισχυρή ταμειακή θέση και μια προσοδοφόρα μερισματική απόδοση (περίπου 12% πέρυσι). Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ κατέχει μακροχρόνιες αποκλειστικές άδειες για την παροχή μιας ευρείας γκάμας τυχερών παιχνιδιών (επίγεια αθλητικά στοιχήματα και παιχνίδια λοταρίας μέχρι το 2030 και VLTs και Ξυστό/λοταρία μέχρι το 2034 και 2026 αντίστοιχα) που εξασφαλίζουν μια εξαιρετικά προβλέψιμη και βιώσιμη παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών μεσοπρόθεσμα (πάνω από 650 εκατ. ευρώ μετά το 2023), ενώ πέτυχε δυναμική άνοδο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών μέσω της Stoiximan και της iLottery (online GGR περίπου 27% των συνολικών εσόδων στο εννεάμηνο», εκτιμά ο Κάτσιος.

    «Ο ΟΠΑΠ αναμένεται να παράγει ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 650 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, χάρη στην υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και τις περιορισμένες ανάγκες σε επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης, οι οποίες με τη σειρά τους θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική του. Ειδικότερα, βλέπουμε ότι τα επαναλαμβανόμενα FCF (πριν από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές και τις ανανεώσεις αδειών) θα διαμορφωθούν στα 635 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 652 εκατ. ευρώ το 2025. Στο μέτωπο των μερισμάτων, προβλέπουμε τελικό μέρισμα ύψους €1,00 για το 2023 (επιπλέον του ενδιάμεσου μερίσματος ύψους €1,00 ανά μετοχή που διανεμήθηκε το 4ο τρίμηνο) και συνολικό μέρισμα για τα έτη 2024-2026 ύψους €1,60 ανά μετοχή, που συνεπάγεται βιώσιμη και ελκυστική μερισματική απόδοση της τάξης του 10% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών», καταλήγει ο επικεφαλής ανάλυσης της Optima Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ολοκληρώθηκε η περίοδος σταθεροποίησης για τη μετοχή

    Τράπεζα Πειραιώς: Το εύρος των επενδυτών στο placement καθιστά το ΧΑ μέλος των παγκόσμιων αγορών

    Ebury: Το δολάριο υποχωρεί εξαιτίας των στοιχείων της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ