• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πότε θα μετρήσει η αγορά τα deals Σταθόπουλου στην Pharmathen, Θεοδωρόπουλου στη ΜΕΒΓΑΛ και Προκοπίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Χρηματιστήριο: Πότε θα μετρήσει η αγορά τα deals Σταθόπουλου στην Pharmathen, Θεοδωρόπουλου στη ΜΕΒΓΑΛ και Προκοπίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Εκτός τόπου και χρόνου η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Κοσμογονικές αλλαγές συντελούνται στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, με deals που θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγό των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων και οι ξένοι διαχειριστές, που ασχολούνται με την Ελλάδα, κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

    «Η εξήγηση είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί μια ρηχή αγορά, δίχως βάθος και δυνατότητα πειθούς προσέλκυσης κεφαλαίων, απόρροια της οικονομικής κρίσης και κραυγαλέων περιπτώσεων απάτης, όπως τα Folli Follie», υποστήριζε ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Δημήτρης Τζάνας, θέλοντας να εξηγήσει την αδράνεια που παρατηρείται στο ταμπλό, αυτό που οι επαγγελματίες του χώρου συνηθίζουν να αποκαλούν «στάση αναμονής».

    Τα μεγάλα deals

    Στο τέλος Μαΐου ανακοινώνεται η πρόθεση της Mondelez να αγοράσει την Chipita, ένα  deal όπου δεν έχει τόσο η σημασία του τελικού ποσού (2 δισ. δολάρια) όσο η αποτίμηση που έγινε και έδειξε ότι πουλήθηκε 20 φορές τα EBITDA!

    Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι η Vivartia (που ελέγχεται πια από το CVC Capital), μητρική της ΔΕΛΤΑ, προχώρησε στην πώληση του ποσοστού που κατείχε στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ. Με την παραπάνω κίνηση, ωστόσο, δημιουργήθηκε νέος μετοχικός σχηματισμός στην εταιρεία, καθώς ποσοστό αποκτά, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος στο mononews.gr, ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδρυτική οικογένεια της κ. Μαίρης Χατζάκου ενισχύει το ποσοστό της στην εταιρεία, ενώ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά το 21,5% αυτής. Σημειώνεται ότι η κ. Μαίρη Χατζάκου διατηρεί μικρό μειοψηφικό ποσοστό στην Chipita, εταιρεία που ίδρυσε ο επιχειρηματίας και η οποία πωλήθηκε στην Mondelez στα τέλη Μαΐου έναντι 2 δισ. δολαρίων.

    Η περίπτωση της πώλησης της Pharmathen, που αποκάλυψε πρώτο το mononews.gr και ανακοινώθηκε τη Δευτέρα που πέρασε, έδειξε ότι ο Νίκος Σταθόπουλος έκλεισε τη συμφωνία πώλησης της εταιρείας με το ελβετικό Partners Group, έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Με όρους συνολικής αξίας και με τον καθαρό δανεισμό να είναι ανάμεσα στα 150 και τα 200 εκατ. ευρώ. Μέσα σε έξι χρόνια η εταιρεία αποτιμήθηκε σχεδόν 3,5 φορές πάνω από το επίπεδο όπου έγινε η αρχική τοποθέτηση της BC Partners. Γεγονός που μεταφράζεται σε υπεραξίες άνω των 1,1 δισ. ευρώ.

    Υπολογίζεται ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Pharmathen Holding Global (80% BC Partners και 20% οικογένεια Κάτσου) θα λάβουν αναλογικά  τα 1,4 με 1,45 δισ. ευρώ του καθαρού τιμήματος πώλησης. Η αποτίμηση έδειξε 20 φορές τα EBITDA!

    Επίσης, στις 7 Ιουλίου, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά: τόσο στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της “Ελληνική Ναυπηγεία ΑΕ” (ΕΝΑΕ) όσο και στην ηλεκτρονική δημοπρασία για το ακίνητο της ΕΤΑΔ.

    Ο ίδιος, αγοράζοντας και τα χρέη του ιστορικού ναυπηγείου που είχε ιδρυθεί επί Σταύρου Νιάρχου, πλήρωσε τίμημα για το ακίνητο της ΕΤΑΔ που έφτασε τα περίπου 37,3 εκατ. ευρώ, περίπου 7 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, ενώ στα περίπου 25 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα για τον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ για το στρατιωτικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Παρόλα αυτά, η αγορά, όπως αποδείχθηκε από τις συνεδριάσεις που δεν είχαν να κάνουν με ένα διεθνές sell off όπως της περασμένης Δευτέρας, δεν είδε καν ή δεν άκουσε τίποτα από τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Deals που σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να καθορίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για μεγάλο διάστημα.

    Η αλήθεια είναι ότι όλες οι προηγούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες ήταν εκτός Χ.Α., γιατί εντός Χ.Α. τα deals που έγιναν το προηγούμενο διάστημα δεν έτυχαν της αναμενόμενης υποδοχής. Ούτε η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη αποτιμήθηκε όσο θα έπρεπε στην Τέρνα Ενεργειακή, με τη μετοχή να υστερεί σε αποδόσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά ούτε και η είσοδος κορυφαίων επιχειρηματικών ονομάτων της χώρας, όπως της Μαριάννας Λάτση, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτέλεσε το σήμα που θα περίμενε η αγορά για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

    Η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου και οι εκδόσεις ομολογιακών από τράπεζες και εισηγμένες είχαν σαν αποτέλεσμα την άντληση πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, ποσό που «μεταφράζεται» σε περίπου 24-25 εκατ. ευρώ που λείπουν από τον ημερήσιο τζίρο.

    Η αγορά, το διάστημα αυτό και παρά τις κοσμογονικές εξελίξεις στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, αλλά και με την επανένταξη μετοχών στους δείκτες της Morgan Stanley έφτασε μέχρι την… κορυφή των 927 μονάδων, επίπεδα που συνιστούν τα πιο υψηλά για φέτος. Η συνέχεια γνωστή…

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρό, ρηχό και εκτός των επιχειρηματικών πράξεων



    ΣΧΟΛΙΑ