• Business

    Pharmathen: Πλησιάζει η ώρα για το μεγάλο deal – Τι επιδιώκουν Σταθόπουλος και Κάτσος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Pharmathen: Πλησιάζει η ώρα για το μεγάλο deal – Τι επιδιώκουν Σταθόπουλος και Κάτσος

    Νίκος Σταθόπουλος – Βασίλης Κάτσος


    Σε κομβικό σημείο έχει εισέλθει η διαδικασία πώλησης της Pharmathen. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως η αναζήτηση αγοραστή που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου έχει προχωρήσει σημαντικά και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

    Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι ιδιαίτερα ισχυρό, με «ηχηρά ονόματα» από τον χώρο των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων να συμμετέχουν δυναμικά στη διεκδίκηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία πριν από έξι χρονια πέρασε στον έλεγχο της BC Partners, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά private equity funds.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα και κυρίως οι δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική επένδυσης στην εταιρεία που ίδρυσε και ανέδειξε η οικογένεια Κάτσου. Άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως η Pharmathen θα μπορούσε να παρομοιαστεί με «μηχανή παραγωγής κερδών», με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να προσεγγίζει ήδη τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ!

    Λέγεται πως στόχος των ιδιοκτητών της Pharmathen είναι να ολοκληρώσουν έναν από τα μεγαλύτερα deal πώλησης ιδιωτικής επιχείρησης στην οικονομική ιστορία της χώρας, το οποίο θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,3 δισ. ευρώ με 1,4 δισ. ευρώ. Και όπως όλα δείχνουν είναι πολύ κοντά στην επίτευξή του. Από την άλλη πλευρά, άλλες πηγές επισημαίνουν πως εάν το τίμημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες υπάρχει περίπτωση, οι μέτοχοι να αποφασίσουν να παρατείνουν την παρουσία τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

    «Κλειδί το τίμημα»

    Η οργανική ανάπτυξη, υπογραμμίζουν, είναι αρκετά ισχυρή καθιστώντας εξίσου θελκτική και την «παραμονή» και την «έξοδο» από την εταιρεία, επισημαίνοντας πως οι μέτοχοι περιμένουν τις τελικές προσφορές των υποψήφιων αγοραστών.

    Υπενθυμίζεται πως η BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο έδωσε εντολή στην Jefferies στο Λονδίνο να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης την 1η Ιουνίου. Πριν από περίπου έξι χρόνια είχε αποκτήσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Pharmathen,, καταβάλλοντας σύμφωνα με πληροφορίες άνω των 400 εκατ. ευρώ ενώ η οικογένεια Κάτσου διατήρησε ποσοστό περίπου 20% (Βασίλης και Νέλλυ Κάτσου).

    Η Pharmathen ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια και σήμερα είναι μια από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Συνολικά δραστηριοποιείται σε πάνω από 85 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 200 εταιρείες. Απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Διαθέτει δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής: μία στις Σάπες Ροδόπης η οποία από το 2017 είναι πιστοποιημένη από τον οργανισμό Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και μία στην Παλλήνη Αττικής που αποτελεί μια ιστορική και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμένη παραγωγική μονάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Δ. Καδής (Pharmathen): «Άγγιξαν τα 30 εκατ. οι νέες παραγγελίες μόνο το α’ τρίμηνο –Προσλήψεις (και) μέσα στην καραντίνα»

    Βασίλης Κάτσος στο mononews: «Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση της πανδημίας»

    Ποια ισχυρά ονόματα «βάζουν πλάτη» στο deal IDEAL-Virtus για να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο συμμετοχών στο ΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ