• Business

    Γιώργος Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Στα 7 GW τα νέα έργα-Τι σημαίνει η είσοδος Μαρινάκη-Λάτση στον όμιλο


    “Τα καλύτερα είναι μπροστά μας για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ακολουθεί μια περίοδος σημαντικής ανάπτυξης για την εταιρεία τόσο βραχυμεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα” σημείωσε ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος της εταιρείας, μιλώντας σήμερα στην έναρξη της Γενικής Συνέλευση της εισηγμένης.

    Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως είπε, θα φτάσει στα 3.000 MW στην επόμενη πενταετία, ο οποίος όμως είναι ο ενδιάμεσος στόχος, αφού τα σχέδια ανάπτυξης συνεχίζονται.

    Συνολικά, σημείωσε ο κ. Περιστέρης, η εταιρεία σχεδιάζει 7 GW νέων έργων  από τα οποία τα 5 GW έχουν  ήδη λάβει βεβαίωση παραγωγού.

    Τα νέα έργα

    Στα αιολικά πάρκα, που η εταιρεία είναι ηγέτιδα στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη εταιρεία στην Νοτιανατολική Ευρώπη κατασκευάζονται και είναι έτοιμα προς κατασκευή περαιτέρω 400 MW αιολικών πάρκων και ωριμάζουν 63 νέα έργα που έχουν πάρει άδεια παραγωγής και συνεχίζουν την αδειοδοτική τους ωρίμανση.

    Επίσης, συνέχισε ο κ. Περιστέρης, ο όμιλος σχεδιάζει  1,7 GW φωτοβολταϊκών από τα οποία το 1,1 GW έχει πάρει ήδη βεβαίωση παραγωγής.

    Αναφέρθηκε στη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, τονίζοντας, ότι εδώ και χρόνια το επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης, καθώς λόγω της στοχαστικότητας της παραγωγής των ΑΠΕ, η αποθήκευση είναι κρίσιμο στοιχείο.

    Εδώ και 10 χρόνια η εταιρεία σχεδιάζει έργα αποθήκευσης, που τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες τόσο οι θεσμικές όσο και οι ενεργειακές για να προχωρήσουν.

    Η εταιρεία, όπως είπε, διαθέτει 2.000 MW αποθηκευτικής ισχύος υπό ανάπτυξη, -που είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στη χώρα στην αποθήκευση-  σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, και όχι μόνο σε μπαταρίες αλλά και με αντλησιοταμίευση.  Η αντλησιοταμίευση σημείωσε έχει τεράστια εγχώρια  προστιθέμενη  αξία κατά την κατασκευή των επενδύσεων, ενώ οι μπαταρίες αν και απαραίτητες στο σύστημα είναι εισαγόμενες.

    Για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα αναφέρθηκε στην κοινοπραξία που έχει η εταιρεία με την Ocean Winds, με την οποία αναπτύσσει πλωτά αιολικά πάρκα αναμένοντας την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου μέχρι το τέλος του έτους.

    ‘Οπως σημείωσε, η δραστηριότητα που επέλεξε η εταιρεία από το 1990, η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, είναι παγκόσμια τάση πλέον και όλες οι επιχειρήσεις ενέργειας στρέφονται σε αυτήν, κάτι που αποδεικνύει πόσο μπροστά από την εποχή της ήταν η εταιρεία.

    Αναφερόμενος στην ατυχία που δημιουργήθηκε από τη φυσική καταστροφή στο Τέξας, που δεν ήταν δυνατό να ελεγχθεί, εγγράφηκαν κάποιες ζημιές από τα αιολικά πάρκα εκεί, οι οποίες όμως όπως τόνισε είναι εφάπαξ και δεν θα έχουν καμιά επίπτωση στην Τερνα Ενεργειακή ούτε στην αμερικάνικη θυγατρική της. “Επελέγη η λιγότερο επώδυνη λύση  και η πιο γρήγορη, το αφήνουμε πίσω μας, και συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα με ταχύτητα και δύναμη”, σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

    Τι σημαίνει η είσοδος Βαγγέλη Μαρινάκη και Μαριάννας Λάτση στον όμιλο ΤΕΡΝΑ

    Ο κ. Περιστέρης  επεσήμανε τη σημασία της απόκτησης σημαντικού ποσοστού στον όμιλο, από τους  Βαγγέλη Μαρινάκη και την  Μαριάννα Λάτση, “κάτι που εξασφαλίζει ότι ο όμιλος μένει άθικτος και ενοποιημένος, αποκτά πιο σταθερή μετοχική βάση, από ανθρώπους που πιστεύουν στην εταιρεία και θα ακολουθήσουν και θα βοηθήσουν όπου μπορούν στα μεγάλα σχέδια που έχουμε μπροστά μας”.

    Μέρισμα

    Στη Γενική Συνέλευση προτάθηκε για ετήσιο μέρισμα  η διανομή 40 εκατ. ευρώ για το 2020, από τα οποία τα 20 εκ. έχουν ήδη διανεμηθεί ως προμέρισμα.

    Ειδικότερα, το μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ θα έχει ημερομηνία αποκοπής 5 Ιουλίου, και η καταβολή του θα ξεκινήσει από τις 12 Ιουλίου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ