• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: «Πυροβολούν» τα blue chips για να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Άγριες ρευστοποιήσεις με το «καλημέρα σας» στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας με προφανή στόχο την κατοχύρωση ρευστότητας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τo book building της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη.

    Πιέσεις και ρευστοποιήσεις στα blue chips, καθώς η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά. Αλλά μέχρι τότε, το σύστημα αναμένεται να πιεστεί από τις πωλήσεις ήδη υφιστάμενων θέσεων ή βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να διοχετευθεί στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ή ακόμα και στην έκδοση του ομολογιακού των 500 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος.

    Πάντως, η μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 με τη νέα προσαρμοσμένη τιμή ξεκίνησε και το αποτέλεσμα είναι εξόχως αρνητικό, αφού η μετοχή υποχωρεί σχεδόν 30%, στα 3,35 ευρώ.

    Το κλίμα δεν είναι καλό και στο υπόλοιπο ταμπλό. Αυτά συμβαίνουν στο χρηματιστήριο της Αθήνας, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν εκ νέου και πλησιάζουν νέα ιστορικά υψηλά.

    Ταυτόχρονα σήμερα αρχίζει ένα ενδιαφέρον δεκαπενθήμερο στο Χ.Α., αφού λέγεται ότι η Morgan Stanley θα επιλέξει δύο τυχαίες συνεδριάσεις όπου θα ξεχωρίσει τις μετοχές εκείνες που θα συμπεριλάβει στους δείκτες της στο τέλος Μαΐου. Eurobank, Εθνική και Μυτιληναίος είναι οι μετοχές εκείνες, σύμφωνα με την αγορά, που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

    Όπως έχει τονιστεί άλλωστε, η αγορά κινείται στο ρυθμό των αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολογιακών. Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και το 1,4 δισ. ευρώ.

    Στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 το κλίμα παραμένει πολεμικό και στη γενική συνέλευση αυτής της εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί αύξηση κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ. Την τρέχουσα εβδομάδα εκκινεί επίσης και η διαδικασία έκδοσης ομολογιακού 500 εκατ. ευρώ από τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76, ενώ τον ερχόμενο μήνα ακολουθεί η αύξηση κεφαλαίου της Aegean ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54.

    Η ρευστότητα που απαιτείται μένει να φανεί αν καλύπτεται από τα 90 εκατ. ευρώ και πάνω που έχουν σταθεροποιηθεί οι ημερήσιες συναλλαγές στο Χ.Α.

    Ο γενικός δείκτης υποχωρεί τη Δευτέρα στις 888 μονάδες και με τις απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 5,6 εκατ. ευρώ.

    Πάνω από 1% η πτώση στην Alpha, τα ΕΛΠΕ και τον ΟΤΕ. Μέχρι 1% οι απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, τον Μυτιληναίο, το Jumbo, την ΕΧΑΕ, την Eurobank, την Εθνική, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Βιοχάλκο.

    Ξεχωρίζουν πάντως, μέσα στο γενικότερο επιβαρυντικό κλίμα, Aegean, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ebury για την εβδομάδα στις αγορές

    Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

    Bitcoin: «Ματωμένη Κυριακή» για τα κρύπτο- H φήμη στο twitter και τα «γαλαξιακά» κέρδη των DOGE, TRON και Vechain



    ΣΧΟΛΙΑ