• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Ebury για την εβδομάδα στις αγορές

    • Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
    Ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

    Η κάπως αινιγματική υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα καθώς και πολύ ισχυρά οικονομικά δεδομένα, ενίσχυσαν τα risk assets γενικά, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, commodities και πίστωσης.

    Το δολάριο δεν τα πήγε καλά, κι αυτό δεν ήταν έκπληξη, σημειώνοντας πτώση έναντι κάθε άλλου νομίσματος G10 και των μεγάλων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Η αντοχή των τιμών του πετρελαίου και του χαλκού αποδεικνύεται ιδιαίτερα υποστηρικτική για τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής και για το ρούβλι, το οποίο κατάφερε να μην επηρεαστεί από την ανακοίνωση μιας νέας σειράς κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

    Το ευρώ θα είναι στο επίκεντρο για αυτήν την εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προγραμματισμένη συνάντηση για την Πέμπτη. Δεν αναμένονται αλλαγές στην πολιτική, και η προσοχή θα δοθεί για άλλη μια φορά στην επικοινωνία, ιδίως όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme).

    Τα στοιχεία για τους δείκτες PMI του Απριλίου σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή. Αυτή θα είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία του νέου ράλι του ευρώ, καθώς αυτοί είναι οι πιο κρίσιμοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

    Στερλίνα

    Τα μηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες για συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, αν και οι λεπτομέρειες ήταν ελαφρώς πιο θετικές από αυτό που αναμενόταν. Οι αγορές εξετάζουν αυτά τα τελευταία άσχημα δεδομένα, ενώ η στερλίνα διαπραγματεύτηκε σε εναρμόνιση με το ευρώ, σημειώνοντας μέτρια αύξηση έναντι του δολαρίου, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων των ΗΠΑ.

    Αυτή την εβδομάδα, η αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις αγορές, καθώς δεν αντικατοπτρίζει το άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας. Πιο σημαντικοί θα είναι οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα βγουν την Παρασκευή, καθώς και τα στοιχεία πληθωρισμού που θα βγουν την Τετάρτη. Οι δείκτες αναμένεται να δείξουν μια υγιή ανάκαμψη, αντικατοπτρίζοντας τα μέτρα ανοίγματος του Απριλίου.

    Ευρώ

    Η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων θα προσφέρει μια ευπρόσδεκτη κατεύθυνση στην ΕΚΤ καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τις οικονομικές συνθήκες σε πολύ ευνοϊκό επίπεδο. Συνεπώς, δεν περιμένουμε πολλά να αλλάξουν στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου αναμένουμε από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να μιλήσει με τόνο μη δεσμευτικό για περαιτέρω επέκταση του PEPP και της δυνατότητας αγοράς κρατικών χρεών.

    Οι δείκτες PMI που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αναμένεται να είναι το γεγονός της εβδομάδας. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μια υποχώρηση μετά την εκπληκτική δυναμική του περασμένου μήνα. Ωστόσο, είναι πιθανόν οι επιχειρήσεις να υπολογίζουν ήδη την προοδευτική άρση των lockdown και θα μπορούσαμε να δούμε μια ανοδική τάση, η οποία θα τόνωνε περαιτέρω την πρόσφατη ανάκαμψη του ευρώ.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Η ανακοίνωση των αρνητικών οικονομικών δεδομένων από τις ΗΠΑ δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στις αποδόσεις οι οποίες στην πραγματικότητα αποσύρθηκαν, με το δεκαετές ομόλογο να αποδίδει μόνο 1,6%. Σε γενικές γραμμές υπήρξαν θετικές εκπλήξεις, όπως ο πληθωρισμός, οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας, οι αγορές κατοικίας καθώς και οι λιανικές πωλήσεις που σημείωσαν τεράστιο άλμα.

    Το δολάριο έκανε sell off μετά την αύξηση της όρεξης για ρίσκο παγκοσμίως και μετά τις χαμηλότερες αποδόσεις. Περιμένουμε να ανακοινωθούν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας που είναι κυρίως δευτερεύοντα, για να επιβεβαιώσουν περαιτέρω τη δύναμη της ανάκαμψης των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των ΗΠΑ θα είναι μπαλαντέρ, αν και αναμένουμε ότι η συνεχιζόμενη ισχύς στα δεδομένα θα τροφοδοτήσει περαιτέρω αύξηση και θα κινηθεί προς την κορυφή του πρόσφατου εύρους.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Belt and Road Invest in Greece 2021 Forum»: Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός

    Ανατρέπει τα δεδομένα για το LNG στη ναυτιλία η Παγκόσμια Τράπεζα και καλεί για μείωση επενδύσεων

    Θεόδωρος Φέσσας: Τα τρία «μέτωπα» των επενδύσεων και το deal που κυοφορείται…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ