• ΑΓΟΡΕΣ

    Άρθρο Παρέμβαση: Οι δημοσκόποι, το inside information που έχουν και το Χρηματιστήριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Είναι η πρώτη φορα μετά από πολλά χρόνια που η πορεία του χρηματιστηρίου εξαρτάται άμεσα από τις εθνικές εκλογές και ποιος θα είναι ο νικητής της επόμενης ημέρας.

    Μετά το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή από 57 ανθρώπους, ως επί το πλείστον νέους, στο ξεκίνημά τους, επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος.

    Όταν θεωρούσες δεδομένο ως πολίτης ότι εσύ και το παιδί σου μπορούσατε να ταξιδέψετε με το τρένο στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τελικά το ταξίδι αυτό μετατρέπεται σε εφιάλτη που στοιχειώνει και θα στοιχειώνει μια ολόκληρη χώρα, η εμπιστοσύνη αυτή εκτροχιάζεται.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και επτά χρόνια είναι ο αναμφισβήτητος πρώτος των δημοσκοπήσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα με τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

    Οι πολίτες, ακόμα και στην πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, ούτε δέκα μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, θεωρούν ότι είναι ο καταλληλότερος για τη διακυβέρνηση της χώρας σε σχέση με τους αντιπάλους του.

    Ακόμα και στην μεγάλη ωδίνη του έθνους, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να χάνει τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά ο Μητσοτάκης έρχεται πρώτος στην καταλληλότητα με περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

    Δηλαδή ο πολίτης δεν δείχνει εμπιστοσύνη σ’ αυτό το σμπαραλιασμένο, κομματοκρατούμενο, κράτος, που αν δεν σκοτώνει τα παιδιά του σε μία σιδηροδρομική γραμμή, επιτρέπει και ανέχεται να του κατεβάζουν τους διακόπτες της ΔΕΗ, τουλάχιστον μέχρι προσφάτως.

    Επιτρέπει και ανέχεται να μην μπορεί να πάει ο πολίτης στη δουλειά του γιατί κάποιοι εργατοπατέρες δεν αφήνουν και αν αφήνουν, τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν εστίες κορωνοϊού.

    Επιτρέπει να μην μπορούν να σηκωθούν τα αεροπλάνα, τη στιγμή που το 20% του ΑΕΠ αυτής της πολύπαθης χώρας στηρίζεται στον τουρισμό. Επιτρέπει και ευνοεί το φακελάκι για μία εγχείρηση, διαφορετικά ο πολίτης θα πεθάνει σε κάποιο ράντζο.

    Αλλά, αυτός ο ταλαιπωρημένος και καθημαγμένος  από τη φορολογία πολίτης, που άλλοτε είναι συνταξιούχος και η πολιτεία του έκοψε τη σύνταξη και του επέβαλε 80 νέους φόρους στην εποχή των μνημονίων ή άλλοτε είναι νέος άνθρωπος και για να βρει δουλειά, φεύγει στο εξωτερικό, δείχνει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό του.

    Κι αυτή η εμπιστοσύνη όμως, κλονίζεται.

    Στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστώνεται η ανάπτυξη της οικονομίας σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την Ευρώπη το 2022, 5,9%, έναντι 3,2% στην ευρωζώνη.

    Μεγάλωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 28 δις. ευρώ από τον Ιούλιο του 2019 που κυβερνά.

    Κατάφερε η Ελλάδα να καταστεί η πρώτη χώρα διεθνώς στη λίστα αλλαγών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Τρεις στους τέσσερις επενδυτές βλέπουν τη χώρα που στον 21ο αιώνα τα τρένα συγκρούονται μετωπικά, το μέρος που θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους.

    Πέτυχε να έρθουν στην Ελλάδα από το 2019 τουλάχιστον 21 δις. ευρώ σε επενδύσεις και η ανεργία επιστρέφει με φόρα κάτω από 10%, αφού απομένουν μόλις 40 χιλιάδες άνθρωποι να βρουν δουλειά για να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως το 2008.

    Έπεισε με τη στάση του και γύρισαν πάνω από 20 δις. ευρώ στις τράπεζες που ήταν κρυμμένα στα στρώματα από την εποχή των μνημονίων.

    Και με τις όλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και την φιλοεπενδυτική της στάση, το Χρηματιστήριο επέστρεψε σε επίπεδα που η αγορά έχει να δει από το 2014.

    Eπενδυτικοί κολοσσοί, όπως η Macquarie ή η Brevan Howard έχουν πάρει θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο ποντάροντας

    α) στην πολιτική σταθερότητα που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και

    β) στην ανάκτηση της περίφημης επενδυτικής βαθμίδας. Αυτής, που η φήμη της μόνο, έχει φέρει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε καλύτερη μοίρα από το ιταλικό.

    Η διαφορά όμως  είναι ότι δεν ψηφίζουν αυτοί. Ούτε οι διαχειριστές του Macquarie, αλλά ούτε και οι συνάδελφοί τους στην Brevan Howard.

    Ψηφίζουμε όλοι εμείς.

     

    Άμεση σύνδεση χρηματιστηρίου και  εκλογών

    Είναι η πρώτη φορα μετά από πολλά χρόνια που η πορεία του χρηματιστηρίου εξαρτάται άμεσα από τις εθνικές εκλογές και ποιος θα είναι ο νικητής της επόμενης ημέρας. 

    Τρεις μέρες πριν βγει η πρώτη δημοσκόπηση μετά το εξωφρενικό δυστύχημα, οι φήμες στην αγορά έδιναν κι έπαιρναν: «Εξανεμίστηκε η διαφορά ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα». «Θα χάσει τις εκλογές» (σ.σ. ο Μητσοτάκης).

    «Η αγορά προεξοφλεί συγκυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία».

    «Επτακομματική Βουλή, στερεί την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», μπλα, μπλα, μπλα.

    Η πτώση της αγοράς μετά το τραγικό συμβάν από τις 1.133 μονάδες μέχρι τις 1056, ήταν κάθετη.

    Σχεδόν 7%. Και 15% η πτώση για τις τράπεζες.

    Πολύτιμη η πληροφορία, «για το που πάει το πράγμα». «Που γέρνει η πλάστιγγα».

    Η αγορά είναι ευαίσθητη, ευάλωτη και επιρρεπής στις φήμες.

    Ειδικά αν ξέρει ότι υπάρχουν εστίες διακίνησης.

    Και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, μπορούν να δημιουργήσουν «κλίμα».

    Ποιος ξέρει αν πίσω από τη μία ή την άλλη δημοσκόπηση στήνεται ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας στα κάτω της αγοράς.

    Ή αν αλλάξουν τα ποσοστά και διαφανεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «γυρίζει το παιχνίδι», οι δημοσκόποι και οι πελάτες τους «στηθούν» στην άνοδο της αγοράς.

    Ποιος τους ελέγχει; Ποιο πόθεν έσχες; Ποιο πελατολόγιο; Ποιοι κωδικοί; Ποιες μετοχές;

     

    Ελέγχουν την πληροφόρηση 

    Διότι αυτομάτως, οι δημοσκόποι καθίστανται κάτοχοι προνομιακής ενημέρωσης. 

    Aυτό που στη χρηματιστηριακή γλώσσα λέγεται και inside information, εσωτερική πληροφόρηση, όχι για μία εταιρεία αλλά για την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει το χρηματιστήριο. Και αυτό είναι τραγικό γιατί μπορεί να «κάψει» κόσμο.

    Το mononews.gr οφείλει να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να στηθεί ένα πάρτι στις πλάτες εκείνων που με πρόσχημα τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα θελήσουν να επωφεληθούν.

    Είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά που ένα τραγικό γεγονός μπορεί να σταθεί η αφορμή για να αλλάξει ο ρους ενός εκλογικού αποτελέσματος που μέχρι σήμερα όλοι είχαν δεδομένο τον νικητή.

    Αλλά ουκ ολίγες και οι φορές που οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω.

    Στο ενδιάμεσο όμως, δηλαδή για το διάστημα μέχρι τις εκλογές το «χρήσιμο εργαλείο» για τον σφυγμό της κοινής γνώμης, μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο κερδοσκοπίας…

    Διαβάστε επίσης

    Bitcoin: Βουτιά κάτω από τα 20.000 δολάρια – Η χειρότερη εβδομάδα από την κατάρρευση του FTX

    Eurobank: Οι αναλυτές εκθειάζουν τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου – Συντηρητικό το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της



    ΣΧΟΛΙΑ