• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με νέες βαριές απώλειες ολοκληρώθηκε η χειρότερη εβδομάδα του 2023 για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Ο χρηματιστής της Wall Street, Peter Michael Tuchman.


    Με νέες βαριές απώλειες έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, ολοκληρώνοντας με άδοξο τρόπο την χειρότερη μέχρι σήμερα εβδομάδα του 2023 για τον Dow Jones.

    Η αγορά είδε τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν ξανά στον απόηχο της χρεοκοπίας της Silicon Valey Bank, της πρώτης για αμερικανική τράπεζα το 2023, την ώρα που ένας υψηλότερους του αναμενόμενο αριθμούς θέσεων εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο ενέτεινε τους φόβους για την επερχόμενη κίνηση της FED.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 31.909,64 μονάδες, σημειώνοντας νέα βουτιά 345,22 μονάδων ή -1,07%. Ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.861,59 μονάδες με πτώση -1,45% ενώ ο Nasdaq στις 11.138,89 μονάδες με απώλειες -1,76%. Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Dow Jones, το μεγαλύτερο σερί ημερήσιων απωλειών από τις 19 Δεκεμβρίου.

    Ο S&P 500 σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 4,6%, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Dow Jones υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση κατά 4,4%, ενώ ο  Το Nasdaq σημείωσε πτώση 4,7% για την εβδομάδα.

    Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αγόρασαν ξανά ομόλογα. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 0,478 ποσοστιαίες μονάδες τις δύο τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης στο 4,586%, τη μεγαλύτερη πτώση δύο ημερών από τις 14 Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

    Πανικός από την κατάρρευση της SVB

    Η Wall Street επιχείρησε να επιστρέψει στο κόκκινο επέστρεψε σε θετικό έδαφος στην έναρξη της συνεδρίασης, αντιδρώντας στο βαρύ τραπεζικό sell-off την Πέμπτης. Ωστόσο η είδηση του κλεισίματος της Silicon Valley Bank με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, έφερε νέο πανικό.

    Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ αναλαμβάνει πλέον διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας.  Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους. Την Τετάρτη, η τράπεζα που μέχρι τότε είχε αναφέρει ότι δεν θα κάνει σημαντική αναδιάρθρωση του ισολογισμού της, εξέπληξε τους επενδυτές ανακοινώνοντας πώληση μετοχών αξίας 2,25 δις δολαρίων, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, καθώς κατέγραψε ζημία 1,8 δις δολαρίων από την πώληση σχεδόν του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία έχασαν την αξία τους λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ομολόγων.

    Η τράπεζα είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφερε η FDIC.

    Με το άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη, η τράπεζα βυθίστηκε στο -60%, με τους φόβους των επενδυτών για δυνητικούς κινδύνους και σε μεγάλους τραπεζικούς κολοσσούς που διαθέτουν χαρτοφυλάκια με ομόλογα, να συμπαρασύρει τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Το sell off συνεχίστηκε και την Παρασκευή μέχρι την πτώχευσή της, καθώς η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου απέτυχε και η SVB προσανατολίστηκε σε πιθανή πώλησή της. Ωστόσο, μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

    Προβληματισμός για τα στοιχεία από την αγορά εργασίας

    Την ίδια ώρα οι επενδυτές προσπάθησαν να αναλύσουν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ.

    Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 311.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για 205.000 θέσεις.

    Ωστόσο, την ίδια ώρα, η ανεργία ενισχύθηκε στο 3,6% από το 3,4% του Ιανουαρίου, αν και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ενισχύθηκε στο 62,5% από 62,4%.

    Τέλος, οι μέσες ωριαίες αποδοχές σκαρφάλωσαν 0,2% από τον Ιανουάριο, επιβραδύνοντας από 0,3% τον Ιανουάριο και χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για μηνιαία αύξηση 0,3%. Η ετήσια άνοδος σκαρφάλωσε στο 4,6% από 4,4% τον Ιανουάριο.

    Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, όπως και αυτά για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα, κρίνουν τη στάση που θα κρατήσει η FED στην συνεδρίαση της 21-22ας Μαρτίου, με τους επενδυτές να θεωρούν πλέον ως πολύ πιθανή μια νέα αύξηση κατά 50 μ.β.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν την Παρασκευή

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Intel (2,95%), ενώ ισχυρή ήταν η αντίδραση για την JPMorgan (η οποία έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες άνω του 5%), κλείνοντας στο +2,54%.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη γνώρισαν οι μετοχές των Caterpillar (-5,79%), Goldman Sachs (-4,22%), American Express (-3,73%) και Salesforce (-3,10%).

    Η Intel και η JPMorgan σημείωσαν μάλιστα την μεγαλύτερη άνοδο και από το σύνολο των μετοχών του S&P 500, ενώ αντίθετα ισχυρές απώλειες γνώρισαν οι Signature Bank (-22,87%), First Republic Bank (-14,84%) και Charles Schwab (-11,69%).



    ΣΧΟΛΙΑ