• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank: Οι αναλυτές εκθειάζουν τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου – Συντηρητικό το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Οι αναλυτές εξηγούν ότι η τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες τους για ακόμα ένα έτος και τρίμηνο, με το τέταρτο τρίμηνο να αποτελεί σημαντική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank.

    Μετά το guidance, το πιθανότερο είναι ότι οι αναλυτές θα προχωρήσουν σε αύξηση των εκτιμήσεων τους για την περίοδο 2023-2025 και θα αυξήσουν και την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

    Η Alpha Finance αναφορικά με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2022, αναφέρει τα 242 εκατομμύρια ευρώ καθαρών κερδών και τα 381 εκατομμύρια ευρώ βασικών κερδών προ προβλέψεων, απόρροια των υψηλότερων εσόδων, των υψηλότερων επιτοκίων αγοράς και τις πάρα πολύ μικρές αναπροσαρμογές των επιτοκίων καταθέσεων.

    Η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι μετά το ισχυρό ράλι κατά 33% φέτος και 50% ανόδου τους τελευταίους 6 μήνες η μετοχή διαπραγματεύεται στις 0,75 φορές σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (Ρ/ΤΒV) βάσει των εκτιμήσεων της φετινής χρονιάς και συνεπώς ‘βλέπει’ περαιτέρω ανοδικά περιθώρια.

    Η τράπεζα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσε και το επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2023 – 2025, το οποίο η χρηματιστηριακή θεωρεί συνολικά ότι είναι συντηρητικό. Η τράπεζα θα επιδείξει κατά μέσο όρο ένα ετήσιο ρυθμό αύξησης των δανείων κατά 3 περίπου δισ. έως το 2025 και αύξηση κατά 2 δισ. των καταθέσεων της.

    Τα βασικά κέρδη προ προβλέψεων για τα επόμενα έτη θα προσεγγίσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 5,2% που διαμορφώθηκαν το 2022 θα μειωθούν περαιτέρω στο 4,5%. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank, καθώς ο δείκτης FL CET1 από το 15,2% για την περσινή χρονιά θα ανέλθει σε 17,4% το 2025.

    Η Wood and Company από την πλευρά της εξηγεί ότι η Eurobank ανακοίνωσε ένα ισχυρό τρίμηνο με ακόμα ισχυρότερο στόχο για το 2023. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή διατηρείται στα 1,80 ευρώ και το ανοδικό περιθώριο είναι άνω του 30%.

    Η Wood and Company εκτιμά ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε ‘λογικά’ επίπεδα με δείκτη τιμή προς κέρδη της τάξεως των 6 φορών και 0,8 φορές με δείκτη τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία για το 2023. Διατηρεί τη σύσταση buy και συνολικά θεωρεί ότι οι στόχοι για το 2025 είναι συντηρητικοί για την Eurobank.

    Ένα σημείο στο οποίο εστιάζει η Wood and Company είναι η πιθανότητα για εξαγορές και συγχωνεύσεις από τη Eurobank και εξηγεί ότι η εστίαση θα είναι σε τρεις βασικές αγορές κι αν υπάρξουν συνθήκες στη Βουλγαρία και στην Κύπρο τότε η Eurobank θα εξερευνήσει τις οποίες ευκαιρίες παρουσιαστούν, ενώ αν υπάρξει ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιο της στη Hellenic Bank θα το σκεφτεί με μεγάλη σοβαρότητα.

    Τέλος, η Pantelakis Securities, από την πλευρά της, εξηγεί ότι το τέταρτο τρίμηνο ήταν ξεκάθαρα άνω των προβλέψεων, ενώ οι κίνδυνοι είναι για υψηλότερες επιδόσεις από αυτές που έχει δώσει ως guidance η Eurobank.

    Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Eurobank εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη αποδοτικότητας σε όλο τον κλάδο την υψηλότερη αύξηση σε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και για αυτό το λόγο δικαιούται να έχει ένα premium στην αποτίμηση της, ενώ θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για αύξηση των κερδών και της τιμής στόχους με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και την καθοδήγηση από τη διοικητική ομάδα της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Εισαγόμενη πτώση πάνω από 3% στις τράπεζες

    Eurobank Equities: Τι σηματοδοτεί η επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια μετά τη συμφωνία με την Enel



    ΣΧΟΛΙΑ