• ΑΓΟΡΕΣ

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Aπογειώθηκαν τα καθαρά κέρδη στα 312 εκατ. και τα EBITDA στα 533 εκατ. ευρώ στο 9μηνο για την Mytilineos

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Κατακόρυφη αύξηση μεγεθών σε κάθε κρίσιμη γραμμή που παρακολουθούν οι αγορές  επιτυγχάνει η Mytilineos με τη δημοσιοποίηση σήμερα των αποτελεσμάτων 9μήνου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά και του ίδιου του επικεφαλής του ομίλου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου όταν μιλούσε στο ξεκίνημα της χρονιάς για καθαρή κερδοφορία στο σύνολο του 2022 για 260 εκατ. Ευρώ!

    Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το mononews.gr, αναφέρουν ότι ο στόχος των καθαρών κερδών έχει υπερκεραστεί από το 9μηνο, φτάνοντας τα 312 εκατ. Ευρώ!

    Τα δε ΕΒΙTDA ξεπερνούν τα 533 εκατ. Ευρώ και ο κύκλος εργασιών υπερέβη τα 4,573 δισ. Ευρώ.

    Eδώ και 18 συνεδριάσεις η μετοχή έχει δει μόλις τέσσερις φορές το αρνητικό πεδίο, ξεκινώντας μία πορεία από τα 13,56 μέχρι τα 17 ευρώ, που ήταν το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό και απόδοση άνω του 23,6% (σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος στα 16,76).

    Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι κινήσεις των ξένων funds το τελευταίο διάστημα στη μετοχές με εντολές, κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα ευμετάβλητη συγκυρία για τις διεθνείς αγορές, που ειδικά οι μεγάλοι δείκτες της Wall, όπως ο S&P 500 πέρασαν σε υπερπουλημένα επίπεδα.

    Σε κάθε περίπτωση, η Μυτιληναίος εμφανίζεται να αλλάζει πίστα και μόλις χθες, σύμφωνα με τους αναλυτές, η μετοχή κατάφερε να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ, κάνοντας αυτό που οι επαγγελματίες των αγορών ονομάζουν και golden cross, δηλαδή, όταν ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών διασπά τον κινητό 200 ημερών, που σημαίνει ότι στέλνει σαφή μηνύματα αγοράς και βεβαίως κίνησης σε ανώτερα επίπεδα τιμών.

    Κι ενώ συμβαίνουν τώρα αυτά, έχουν προηγηθεί σοβαρές αναλύσεις από Citigroup και Edison, που θεωρούν ότι τα μεγέθη του ομίλου θα έχουν απογειωθεί την επόμενη τριετία.

    Edison

    Μεταξύ των λίγων εκείνων εταιρειών που έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την Ενεργειακή Μετάβαση, κυρίως όσον αφορά στο «Πρασίνισμα» του αλουμινίου καθώς και τη μετάβαση σε Βιώσιμες μορφές Ενέργειας, τοποθετεί τη Mytilineos η Edison σε έκθεσή της.

    Οι αναλυτές περιμένουν σημαντικά ενισχυμένη κερδοφορία για τα επόμενα τρία χρόνια (2022-24), αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις προς τα πάνω. Πιο συγκεκριμένα, ανεβάζει την πρόβλεψή του για το EBITDA της Mytilineos το 2022 κατά σχεδόν €150 εκατ., στα €664 εκατ., ενώ για το 2023 και 2024 αυξάνει τις προβλέψεις του κατά €60-70 εκατ., στα €704 εκατ. και €738 εκατ. αντίστοιχα.

    Η Mytilineos, σημειώνει, έχει καταφέρει να εντάξει, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, σημαντικό αριθμό επενδύσεων που άπτονται της Ενεργειακής Μετάβασης και αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρείας το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Οι ενέργειες αυτές ανά τομέα δραστηριότητας είναι:

    Τομέας Μεταλλουργίας: Η σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περεταίρω με την ένταξη, στο ενεργειακό μείγμα του Τομέα, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οδηγώντας στο «πρασίνισμα» και κατ’ επέκταση στη σημαντική αναβάθμιση του παραγόμενου αλουμινίου, τα επόμενα έτη.

    Τομέας Ενέργειας: Η έγκαιρη ενσωμάτωση στον θερμικό της στόλο μίας εκ των πιο αποδοτικών θερμικών μονάδων παγκοσμίως, ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης του σημαντικού ελληνικού portfolio, των 2.4GW σε έργα ΑΠΕ, που κατέχει η εταιρεία.

    Τομέας RSD: Η ανάπτυξη ενός ολοένα αυξανόμενου portfolio έργων ΑΠΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο που πλέον έχει φτάσει τα 6.2 GW. Ο αναλυτής της EDISON αναμένει άμεση επίδραση των επενδύσεων του Τομέα RSD στα οικονομικά της MYTILINEOS, προβλέποντας, για το 2022, σχεδόν πενταπλασιασμό της κερδοφορίας του Τομέα, σε σχέση με το 2021, με το EBITDA του RSD να αγγίζει τα €100 εκατ.

    Εξίσου σημαντικό, για την Edison, είναι το γεγονός πως η Mytilineos διατηρεί ένα πολύ ισχυρό ισολογισμό με μεγάλη ρευστότητα και χαμηλό δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA, αποδεικνύοντας πως η εταιρεία μπορεί άνετα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της τα επόμενα έτη, ενισχύοντας την πεποίθηση της Edison ότι η μετοχή της Mytilineos έχει τις προϋποθέσεις να βρεθεί σε νέα υψηλά το επόμενο διάστημα, με τον αναλυτή να δίνει τιμή-στόχο στα €27/μετοχή και upside πάνω από 85%, από τα σημερινά επίπεδα.

    Citigroup

    H δε Citigroup, αύξησε την πρόβλεψή της για την κερδοφορία της Mytilineos την επόμενη τριετία, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η εταιρεία διανύει περίοδο σημαντικής αύξησης των κερδών της σε νέα, ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του 2022 θα είναι διπλάσια (349 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2021 ενώ για το 2023 (452 εκατ. ευρώ) και το 2024 (492 εκατ. ευρώ) τριπλάσια σε σχέση με αυτά του 2021 (162 εκατ. ευρώ).

    Με όχημα τις ευκαιρίες της «πράσινης» ανάπτυξης, η εταιρεία μέσα από δύο ευδιάκριτους πυλώνες:

    Α. Επιταχύνει την ανάπτυξη του σημαντικού παγκόσμιου portfolio, των >8 GW σε έργα ΑΠΕ (P&G BU, RSD BU), που κατέχει, το οποίο λόγω της γεωγραφικής διαφοροποίησής του ευνοεί τη γρήγορη ανάπτυξή του.

    Β. «Πρασινίζει» και αναβαθμίζει τη συνολική παραγωγή αλουμινίου (Metallurgy BU), μεταξύ άλλων μέσω ΑΠΕ, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τα δομικά πλεονεκτήματα του Τομέα της Μεταλλουργίας.

    Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον όμιλο και τον ίδιο τον επιχειρηματία κ. Μυτιληναίο. Η διορατικότητα του οποίου εξέπληξε ευχάριστα την αγορά, όταν ήταν ο πρώτος μέσα από τον διεθνή θεσμικό ρόλο που ανέλαβε πριν από μία εβδομάδα, μέσα από την ανάληψη της προεδρίας της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων.

    Ήταν τότε που ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και μόλις χθες έγραψε χαμηλό ημέρας στα 97 ευρώ…

    Διαβάστε επίσης

    Έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Αυξημένες προμήθειες πληρώνουν οι επενδυτές για τα αμοιβαία κεφάλαια

    Εκτίναξη των βρετανικών ομολόγων με φόντο το προβάδισμα Σούνακ για την πρωθυπουργία



    ΣΧΟΛΙΑ