• ΑΓΟΡΕΣ

    Εκτίναξη των βρετανικών ομολόγων με φόντο το προβάδισμα Σούνακ για την πρωθυπουργία

    • Bloomberg
    Ρίσι Σούνακ

    Ρίσι Σούνακ


    Τα βρετανικά ομόλογα ενισχύθηκαν στο άνοιγμα της Δευτέρας μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα για την πρωθυπουργία, αφήνοντας στον Ρίσι Σουνάκ το προβάδισμα, εξέλιξη που ικανοποίησε τους επενδυτές.

    Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα οδήγησαν στο ράλι, στέλνοντας την απόδοση του ομόλογου δύο ετών χαμηλότερα έως και 36 μονάδες βάσης στο 3,44%. Οι traders μειώνουν επίσης τα στοιχήματα για την έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    Ο Σούνακ μπορεί να γίνει ο νέος πρωθυπουργός πολύ σύντομα, εάν εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη από τους νομοθέτες.

    Έχοντας υπηρετήσει ως καγκελάριος στην κυβέρνηση του Τζόνσον, μια πιθανή πρωθυπουργία του Σουνάκ θεωρείται ότι θα αποτελέσει καλή εξέλιξη για την αντιμετώπιση των οικονομικών θεμάτων της χώρας.

    Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από λίγες εβδομάδες στην πρωθυπουργία, ύστερα από μια στροφή στην βασική της δέσμευση για τεράστιες μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές και την απομάκρυνση της πρώτης επιλογής για το υπουργείο οικονομικών.

    2-year bonds soar with Sunak looking more likely as next PM
    Τα 2ετή ομόλογα εκτινάσσονται στα ύψη με τον Σούνακ να προηγείται στην κούρσα για την πρωθυπουργία

    Οι αγορές εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές του στρατηγικές», δήλωσε ο Pooja Kumra, στρατηγικός αναλυτής στην Toronto-Dominion Bank.

    Ο Σουνάκ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας για την πρωθυπουργία –στην οποία νικήθηκε από την Τρας- ότι τα δημοσιονομικά μέτρα της απερχόμενης κυβέρνησης θα ωθούσαν την οικονομία της Βρετανίας στο χείλος της κατάρρευσης.

    Αυτό εξηγεί μέρος της θετικής αντίδρασης τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι ο Σουνάκ δεν είχε δώσει από τους καλοκαιρινούς μήνες, καμία δημόσια ένδειξη για το τι θα έκανε ως πρωθυπουργός.

    Μόλις εξασθενίσει η αρχική αισιοδοξία, η προσοχή είναι πιθανό να επιστρέψει στις ζοφερές οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου: πληθωρισμός σε υψηλό 40 ετών, ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, ύφεση του καταναλωτικού κλίματος και δυνητικά σοβαρή ύφεση.

    Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση για τη Βρετανία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνονται στο 3,87% σχεδόν 40 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τις 22 Σεπτεμβρίου -μία ημέρα πριν η Λιζ Τρας παρουσιάσει τον μίνι προϋπολογισμό.

    H στερλίνα τη Δευτέρα ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1,13 δολάρια στο Λονδίνο. Ωστόσο, παραμένει πολύ χαμηλότερα από το υψηλό που βρέθηκε το καλοκαίρι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ενίσχυση της στερλίνας με φόντο την εκλογή Σούνακ

    Ρίσι Σούνακ: Ποια είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας

    Βρετανία: Αποσύρεται από την κούρσα για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον



    ΣΧΟΛΙΑ