• Γιώργος Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα καλύψει τις ανάγκες 8 δήμων σε μη πόσιμο νερό

    Η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε ένα έργο ολοκληρωμένης αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου από κοινού με φορείς και κατοίκους της Αττικής

    Γιώργος Σαχίνης,Δ/ντης Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ

    Στις μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης των επιδόσεών της ΕΥΔΑΠ στη διαχείριση των λυμάτων και αξιοποίησής τους στην άρδευση, αλλά και στην αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες οκτώ Δήμων σε μη πόσιμο νερό, αναφέρθηκε, μιλώντας στο Digital Athens Water Forum, o Γιώργος Σαχίνης, Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ.

    Όπως είπε, στην Αττική έχουμε έκταση υδροφορέων 3104 km2, που δίνουν 273-293 hm3 τον χρόνο. Η σημερινή κατανάλωση είναι ~33 hm3 ενώ ακόμη 260 εκατ. κυβικά τον χρόνο είναι τα λύματα και αυτό μας δείχνει τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με τη διαχείριση λυμάτων προς επαναξιοποίηση.

    Προς το παρόν μικρό μέρος των λυμάτων που υποβάλλεται σε επεξεργασία επαναχρησιμοποιείται, ενώ σημαντικό και μεγάλο έργο είναι το έργο επεξεργασίας λυμάτων Ανατολικής Αττικής.

    Σήμερα στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων επαναχρησιμοποιούνται ~5,9 hm3 τον χρόνο και ο στόχος στην 20ετία είναι να φτάσουν τα 13 hm3.

    Όσον αφορά τις γεωτρήσεις  της ΕΥΔΑΠ είναι 109 Διαθέσιμες, 20 σε κυκλική λειτουργία αλλά οι περισσότερες δεν αξιοποιούνται γιατί δεν υπάρχει ανάγκη.

    Στην επεξεργασία λυμάτων εντάσσεται και η τεχνολογία  Sewer Mining. Η εταιρεία ξεκινάει κάποιες μικρές μονάδες Sewer Mining που είναι ευέλικτες και μπορούν να συνδεθούν με συστήματα αποχέτευσης. Σήμερα υπάρχουν δύο τέτοιες πιλοτικές μονάδες, μια στο Φυτώριο του Δήμο Αθηναίων και μία στο  ΚΕΡΕΦΥΤ της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση.

    Η αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου

    Τέλος, μη πόσιμο νερό έχει και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα ρωμαϊκό μνημείο κατασκευή 140 μΧ που επισκευάστηκε από το 1870-1945 και τώρα αναβιώνει. Πρόκειται για ένα υπόγειο υδρομαστευτικό έργο μήκους 23,7 χλμ. που τραβάει νερό από τον υπόγειο υδροφορέα, γεμίζει νερό κατά μήκος όλων αυτών των χιλιομέτρων και καταλήγει στη θάλασσα.

    «Γι’ αυτό όμως έχει σήμερα αρνητικό αποτύπωμα και στόχος των έργων μας είναι να μετατρέψουμε σε θετικό το αποτύπωμά του», σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

    Το Αδριάνειο Υδραγωγείο έχει αφετηρία τις παρυφές της Πάρνηθας και καταλήγει στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι. Είναι μοναδικό στην Ευρώπη στο είδος και μήκος του και έχει τεράστια πολιτιστική αξία ενώ παράλληλα αποτελεί ένα υδάτινο πόρο κατάλληλο για ύδρευση πρασίνου και βιομηχανική χρήση.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε ένα έργο ολοκληρωμένης αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου από κοινού με φορείς και κατοίκους της Αττικής.

    Τα έργα αξιοποίησης του Αδριάνειου υδάτινου πόρου & μνημείου ξεκίνησαν το 2020 και θα ολοκληρωθούν το 2027.

    Ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Υδραγωγείου γίνεται στον Δήμο Χαλανδρίου. Το πιλοτικό έργο στο Χαλάνδρι (προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ) έχει στόχο την ανάπλαση 14 στρεμμάτων με πράσινο και πολιτιστικές υποδομές για μια εξοικονόμηση 25.000 κμ./έτος και δημιουργία 5 χλμ. δικτύου ύδρευσης πρασίνου.

    Στόχος είναι αυτό που γίνεται στο Χαλάνδρι να γίνει σε 8 Δήμους -Αχαρνών, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Αθηνών- με τη συνεργασία ΕΥΔΑΠ, ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Αττικής.

    Πλεονεκτήματα

    Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση και ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου συνδράμει στη μείωση της αστικής θερμικής νησίδας και στην αύξηση πρασίνου & υδάτινων στοιχείων, θα καλύψει τις ανάγκες μη πόσιμου νερού οκτώ δήμων, θα συνεισφέρει στην αστική ανάπλαση, θα προσφέρει ενεργά στη  βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και ταυτόχρονα δημιουργεί δίκτυα όπως η Αλληλέγγυα Κοινότητα Νερού UIA.

    Επίσης, τόνισε ο κ. Γιώργος Σαχίνης, «συνεισφέρουμε στην αστική ανάπλαση φέρνοντας το νερό και τον πολιτισμό κοντά, αυτά τα 24 χλμ αποκτούν ταυτότητα, γίνονται προορισμός και έτσι προσφέρουμε και στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη γιατί μπορεί να δημιουργηθεί γύρω από αυτό πόλος έλξης επιχειρηματικότητας».

    Η Δεξαμενή Κολωνακίου του 1870, που είναι χτισμένη πάνω στη ρωμαϊκή δεξαμενή κατάληξης, είναι ένα σημείο όπου μπορεί κανείς να δει το Υδραγωγείο, που καταλήγει εκεί.

    «Σήμερα, έχει γίνει μια μελέτη φωτισμού της Δεξαμενής που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και ωριμάζουμε ένα έργο αρχιτεκτονικής  διαμόρφωσης των δεξαμενών αυτών σε χώρους ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου σε χώρους που θα μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει», κατέληξε ο κ. Γιώργος Σαχίνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιγόνη Συνοδινού (ΕΥΔΑΠ): Νερό και ενέργεια είναι αλληλένδετα – Τι κάνει η ΕΥΔΑΠ στις ΑΠΕ

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μια αειφόρος βιωματική και ουσιαστική σχέση με το νερό

    Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Τα ESG είναι για μας η καθημερινή λειτουργία μας