• Αναστάσιος Τόσιος: Αυτές είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις στην αγορά νερού – Σημαντικός ο κοινωνικός ρόλος της ΕΥΔΑΠ

    Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα και Ανάπτυξη, οι τρεις άξονες στρατηγικής της εταιρείας

    Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ

    Αναστάσιος Τόσιος. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ

    Στη σημασία του νερού για την ανάπτυξη των πόλεων και της κοινωνίας, αλλά και στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά νερού, αναφέρθηκε ο Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, μιλώντας στο Digital Athens Water Forum.

    Η κλιματική αλλαγή που επιβάλλει τη βέλτιστη διαχείριση του νερού, η νέα τεχνολογία που δίνει σημαντικές νέες δυνατότητες προς αξιοποίηση και οι επενδύσεις στα δίκτυα αποτελούν τους βασικούς άξονες των προκλήσεων που οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να αντιμετωπίσουν.

    Οι προκλήσεις

    Ειδικότερα, οι προκλήσεις είναι:

    – Μείωση του μη τιμολογημένου νερού & των διαρροών,

    – παλαιά δίκτυα πόλεων, με ηλικία που αγγίζει τα 60 χρόνια,

    – στρατηγική που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα (ΙοΤ) από το δίκτυο ώστε να είναι αποτελεσματικότερες,

    – πελατοκεντρική προσέγγιση & χρήση νέων τεχνολογιών,

    – κλιματική αλλαγή & αύξηση ενεργειακής αποδοτικότητας,

    – ανακύκλωση & επαναχρησιμοποίηση νερού.

    Όπως είπε ο κ. Τόσιος, οι ευρωπαϊκές πόλεις φιλοξενούν περισσότερο από τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης, καταναλώνουν 20% του πόσιμου νερού και το 80% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και παράγουν το 85% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

    Όπως τόνισε, σήμερα «καλούμαστε όλοι να υιοθετήσουμε πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ έκανε αναφορά και στα κέντρα επεξεργασία λυμάτων της ΕΥΔΑΠ.

    Πέντε Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων μέχρι το τέλος του 2022

    Η εταιρεία διαχειρίζεται το δίκτυο αποχέτευσης μήκους 9.500 χλμ σε όλη την Αττική, εξυπηρετώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και ένα από τα στρατηγικά έργα της εταιρείας για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι να προσθέσει 1300 χλμ δικτύου στην Ανατολική Αττική και τριών νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων.

    Σήμερα διαθέτει τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, την Ψυττάλεια που είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο στην Ευρώπη, τη Μεταμόρφωση και το Θριάσιο. Πρόσφατα υπέγραψε και σύμβαση παράδοσης παραλαβής με το Δήμο Μεγαρέων και αναμένει και την παράδοση ακόμη ενός ΚΕΛ μέσα στο 2022 στο Κορωπί και έτσι στο τέλος της χρονιάς θα διαχειρίζεται 5 ΚΕΛ στην Αττική.

    Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα, Ανάπτυξη

    Τρεις είναι οι άξονες στρατηγικής της εταιρείας, σημείωσε: η Ασφάλεια, η Αποτελεσματικότητα και η Ανάπτυξη.

    Ασφάλεια για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και το περιβάλλον.

    Αποτελεσματικότητα για να μπορεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να παράγει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Ο τρίτος άξονας είναι η Ανάπτυξη και αφορά τα έργα Ανατολικής Αττικής, την ανάπτυξη σε νέες περιοχές δήμων, τον ψηφιακό  μετασχηματισμό  και τα έργα Δικτύων.

    Στο επίκεντρο τα ESG κριτήρια

    Τα ESG κριτήρια είναι στο επίκεντρο των αξιών της ΕΥΔΑΠ που στοχεύει σε νερό μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα,  νερό υψηλής ποιότητας προσβάσιμο από όλους με κοινωνικά τιμολόγια και διασύνδεση με τοπικές κοινωνίες και ευθυγράμμιση με το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και δημοσιοποίηση των ESG κριτηρίων με βάση τα διεθνή πρότυπα. Όπως είπε η ΕΥΔΑΠ είναι η πρώτη δημόσια εταιρεία που έχει δημοσιεύσει απολογισμό σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

    Στην ανάλυση Ουσιαστικότητας σχετικά με το ποιοι δείκτες είναι ιδιαίτερης βαρύτητας για την ΕΥΔΑΠ, ο κ. Τόσιος σημείωσε ότι είναι η υγεία και ασφάλεια πελατών και καταναλωτών που σχετίζεται με την ποιότητα του νερού, η αξιοπιστία του δικτύου ύδρευσης, η πρόσβαση σε καθαρό νερό η παροχή και η κάλυψη του δικτύου. Επίσης, η εξασφάλιση προσιτού τιμολογίου και η εξυπηρέτηση των πελατών της με ασφάλεια. Όπως εξήγησε η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της τιμολογιακής της πολιτικής, για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αναγνωρίζοντας τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνει η ελληνική κοινωνία, καθώς και την κρίση λόγω της πανδημίας Covid-19.

    Σχετικά με την ποιότητα του νερού της ΕΥΔΑΠ σημείωσε, ότι όπως τεκμηριώνεται από τα αποτελέσματα περίπου 185.000 προσδιορισμών σε περίπου 10.000 δείγματα πόσιμου και 2.000 δείγματα ανεπεξέργαστου νερού ετησίως, η ΕΥΔΑΠ πιστοποιεί διαρκώς, ότι το νερό της Αθήνας είναι άριστης ποιότητας και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Τα ESG είναι για μας η καθημερινή λειτουργία μας

    Αντιγόνη Συνοδινού (ΕΥΔΑΠ): Νερό και ενέργεια είναι αλληλένδετα – Τι κάνει η ΕΥΔΑΠ στις ΑΠΕ

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μια αειφόρος βιωματική και ουσιαστική σχέση με το νερό