• Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

    ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μια αειφόρος βιωματική και ουσιαστική σχέση με το νερό

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    Στο πλαίσιο του Digital Athens Water Forum που διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ, στην ενότητα για τη βιωσιμότητα, αναδείχθηκε η σημασία της διαχείρισης του νερού μέσα από βέλτιστες πρακτικές. Ο τρόπος που πέτυχε να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει το υγρό στοιχείο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Πάρκο του είναι μοναδικός.

    Το ΚΠΙΣΝ με το Κανάλι και τα χορογραφημένα συντριβάνια, οι αθλητικές εκδηλώσεις και η πληθώρα δράσεων έχουν καταφέρει να προσφέρουν στους επισκέπτες μια βιωματική, ουσιαστική και αειφόρο σχέση με το νερό.

    Όπως τόνισε η κυρία Στέλλα Αθανασίου, Αρχιτέκτων και Συντονίστρια Τεχνικών Υπηρεσιών του ΚΠΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, είχαν το όραμα να επεξεργαστούν και να αναπλάσουν τις εγκαταστάσεις του έτσι ώστε να αναδειχθεί η εγγύτητα με τη θάλασσα.

    «Βασικό στοιχείο του έργου ήταν να επαναπροσδιορίσει τη θέση της πόλης με το θαλάσσιο μέτωπο. Θέλησε να δημιουργήσει μια νέα τοπολογία, έφτιαξε ένα τεχνητό λόφο αλλά στόχος ήταν να έρθει η θάλασσα μέσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού», σημείωσε.

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

    Αυτό το πέτυχε με το Κανάλι που έχει διαστάσεις 400 μέτρα μήκος επί 30 μέτρα πλάτος με μέγιστο ύψος το 1,5 μέτρο. Το Κανάλι είναι γεμάτο με θαλασσινό νερό που γεμίζει από ένα σύστημα εγκαταστάσεων από αντλιοστάσια που αντλεί νερό από τον Φαληρικό Όρμο και επιστρέφει το νερό πάλι πίσω στη θάλασσα.

    «Φροντίζουμε η ποιότητα του νερού που επιστρέφει στη θάλασσα να είναι ίδια ή καλύτερη από αυτό που αντλούμε» σημείωσε ο κ. Σωτήρης Τσάκας, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος Χώρου του Πάρκου του ΚΠΙΣΝ. Κάνουμε διάφορες μετρήσεις με περιοδικές δειγματοληψίες και μετράμε την αλατότητα, τη θολερότητα, το PH με στόχο να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα, επισημαίνει.

    Σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αξιοποίηση του νερού, ο κ. Σωτήρης Τσάκας  σημείωσε ότι το Πάρκο σχεδιάστηκε για να είναι όσο γίνεται αυτάρκες σε νερό.

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

    Όπως εξήγησε, «μέσω της ώσμωσης αρδεύουμε το Πάρκο, χρησιμοποιούμε θαλασσινό νερό, υπάρχουν γεωτρήσεις εντός του Κέντρου Πολιτισμού, υπάρχει αυτοματοποιημένη άρδευση στα φυτά και τα φυτά έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να έχουν ελάχιστες ανάγκες σε νερό, έχουμε υπόγεια στάγδην άρδευση ώστε να εξοικονομείται νερό και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους επισκέπτες με δράσεις για τη σημασία του νερού».

    Ο σχεδιασμός του καναλιού αφορά σε ένα «ανοικτό» σύστημα λειτουργίας το οποίο βασίζεται στον συνεχή σταθερό ρυθμό ανανέωσης του νερού ο οποίος εξασφαλίζει τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ορθή λειτουργία του:

    • Αντλείται θαλασσινό νερό από αντλιοστάσιο στο νότιο άκρο της Εσπλανάδας, κοντά στο θαλάσσιο μέτωπο,
    • το Κανάλι τροφοδοτείται με νερό συνεχόμενα με σταθερό ρυθμό 55m3/ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,
    • ο συγκεκριμένος ρυθμός τροφοδοσίας νερού εξασφαλίζει ότι το νερό έχει μέσο χρόνο παραμονής στο Κανάλι της τάξεως των 10 ημερών,
    • γίνεται διάθεση του νερού από το Κανάλι στη θάλασσα σε σημείο πλησίον της θέσης άντλησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιγόνη Συνοδινού (ΕΥΔΑΠ): Νερό και ενέργεια είναι αλληλένδετα – Τι κάνει η ΕΥΔΑΠ στις ΑΠΕ

    Γιώργος Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα καλύψει τις ανάγκες μη πόσιμου νερού 8 δήμων

    Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Τα ESG είναι για μας η καθημερινή λειτουργία μας