• Ευθύμιος Λύτρας (ΕΥΔΑΠ): Εξαιρετικής ποιότητας το νερό της Αθήνας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

    Στην Αθήνα δεν απαιτείται η χρήση φίλτρου νερού, καθώς το νερό της ΕΥΔΑΠ είναι εξαιρετικής ποιότητας

    Ευθύμιος Λύτρας, Αναπληρωτής Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας,  ΕΥΔΑΠ

    Το νερό της πόλης της Αθήνας είναι εξαιρετικής ποιότητας, σημείωσε ο Δρ. Ευθύμιος Λύτρας, Αναπληρωτής Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της  ΕΥΔΑΠ, μιλώντας στο Digital Athens Water Forum.

    Όπως είπε, οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ προστατεύονται μέσω της ΚΥΑ Α5/2280/1983 από εισροές λυμάτων – αποβλήτων.

    Πάνω από 100.000 χημικοί και μικροβιολογικοί προσδιορισμοί ετησίως πιστοποιούν την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού της Αθήνας. Τα αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών προσδιορισμών είναι προσβάσιμα στον καταναλωτή στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ.

    Εφόσον κάποιος πολίτης διαπιστώσει αλλοίωση στη γεύση ή στην υφή του νερού, είναι άμεση η εξυπηρέτησή του. Μετά από κλήση του στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΥΔΑΠ, θα ακολουθήσει η λήψη δείγματος από τη βρύση του και επίσης άμεση η εξέταση και η ενημέρωση για τα αποτελέσματα.

    Η ΕΥΔΑΠ αντικαθιστά τους σωλήνες τσιμέντου – αμιάντου

    Η ΕΥΔΑΠ αντικαθιστά τους σωλήνες τσιμέντου – αμιάντου με σωλήνες πολυαιθυλενίου πιστοποιημένους για τη χρήση για πόσιμο νερό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα με τους σωλήνες αμιάντου.

    Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας («Αναθεώρηση των οδηγιών του Π.Ο.Υ. για την ποιότητα του πόσιμου νερού» – 1992) αναφέρουν: Για τον αμίαντο δεν είναι αναγκαίο να προταθεί οριακή τιμή επειδή το υλικό δεν είναι επικίνδυνο στη δημόσια υγεία στις συγκεντρώσεις που συνήθως παρατηρούνται στο πόσιμο νερό.

    Αντίστοιχα, οι «Οδηγίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού 2004», του Π.Ο.Υ, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη θεσμοθέτησης με βάση υγειονομικά κριτήρια, ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής για τον αμίαντο στο πόσιμο νερό.

    Το νερό του δικτύου της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ο κ. Λύτρας είναι υψηλής ποιότητας.  Διαθέτει 70.000 έως 300.000 ίνες ανά λίτρο, όταν προτεινόμενο  ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ είναι οι 7.000.000 ίνες ανά λίτρο. “Το πρόβλημα με τον αμίαντο τσιμέντου είναι κατά την εισπνοή του στην κατασκευή υλικών και όχι στη χρήση του στους σωλήνες” σημείωσε ο κ. Λύτρας, καθώς το νερό της Αθήνας δεν είναι διαβρωτικό αλλά ελαφρά αποθετικό και δημιουργεί προστατευτικό στρώμα στο εσωτερικό του σωλήνα.

    Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ όταν αντικαθιστά το δίκτυό της ή όταν δημιουργεί νέο, αντικαθιστά τους σωλήνες αμιάντου  με σωλήνες πολυπροπυλαινίου.

    Πότε χρησιμοποιούμε φίλτρο;

    Όσον αφορά τη χρήση φίλτρου, σημείωσε ότι στην Αθήνα δεν απαιτείται η χρήση φίλτρου νερού καθώς το νερό της ΕΥΔΑΠ είναι εξαιρετικής ποιότητα.

    Σε περιπτώσεις εκτός Αθήνας που υπάρχει πρόβλημα ποιότητας του νερού:

    – Συμβουλευτείτε έναν ειδικό Χημικό για να προμηθευτείτε το κατάλληλο φίλτρο

    – Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την αντικατάσταση του φίλτρου σας

    Πόσο χλώριο έχει;

    Όσον αφορά την παρουσία χλωρίου, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο απολυμαντικό μέσο προκειμένου να απαλλαχθεί το νερό από παθογόνους μικροοργανισμούς. Διατηρεί το νερό καθαρό και ασφαλές στη διαδρομή του στα 10.000 χιλιόμετρα του δικτύου πόσιμου νερού της Αθήνας

    Η ασφαλής συγκέντρωση χλωρίου στο πόσιμο νερό: έως 4mg/l, όταν η συγκέντρωση χλωρίου στο νερό της ΕΥΔΑΠ: 0,2 – 0,4mg/l δηλαδή 10-20 φορές μικρότερη από το ανώτατο ασφαλές επίπεδο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ιστορία του νερού στην Αττική και οι προκλήσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

    Ελένη Μυριβήλη (Δήμος Αθηναίων): Δεν θα αποφύγουμε άνοδο της θερμοκρασίας +2 βαθμούς ως το 2050

    Γιώργος Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα καλύψει τις ανάγκες μη πόσιμου νερού 8 δήμων