• Καιρός για ταξίδι!

    Ατενίζοντας τον τόπο!

    ορεινή κορινθία


    Η ορεινή Κορινθία παρότι δεν είναι αναπτυγμένη τουριστικά έχει μοναδικές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε, πόσο μάλλον να ζήσετε.

    Πρόκειται για ένα μέρος εύφορο και ευλογημένο. Στα παράλια κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και οι βερικοκιές. Όσο ανεβαίνεις προς τα πάνω είναι γεμάτος ο τόπος με ελιές και αμπέλια. Γνωρίζω καλά την περιοχή, όπως και τις νοοτροπίες. Είναι αλήθεια πως όσο ανεβαίνει το υψόμετρο οι ντόπιοι δεν τρελαίνονται για τον τουρισμό. Το αφήνουν για τις παραθαλάσσιες περιοχές το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο.

    ορεινή κορινθία

    Το εισόδημά τους προέρχεται κυρίως από γεωργία και κτηνοτροφία. Σε αντίθεση με την ορεινή Αχαΐα και κυρίως την ορεινή Αρκαδία, η ορεινή Κορινθία με φωτεινή εξαίρεση τα Τρίκαλα δεν αναπτύχθηκε τουριστικά.

    ορεινή κορινθία

    Ένα μέρος της Νεμέας του μεγαλύτερου αμπελώνα στην Ελλάδα βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία. Όπου κι αν γυρίσεις τη ματιά σου βλέπεις αμπέλια, εδώ βγαίνει το Αγιωργίτικο, το κρασί του Αγ. Γιώργη. Ένα κρασί σήμα κατατεθέν της Ελλάδος αλλά και της περιοχής. Όπως πιθανόν γνωρίζετε τα βαρέλια φτιάχνονται από δρύες οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι βελανιδιές του Μογγοστού έχουν παίξει κι αυτό το ρόλο στο παρελθόν. Σήμερα δυστυχώς το 95% των βαρελιών προέρχεται από γαλλικό δρυ, μόνο στο Μέτσοβο φτιάχνονται λίγα βαρέλια από ελληνικό δρυ.

    ορεινή κορινθία

    Η ζωή και η οικονομία της περιοχής είναι επικεντρωμένη στις αγροτικές εργασίες. Στους δρόμους θα δείτε να κυκλοφορούν κυρίως pick – up ή αγροτικά μηχανήματα, σπάνια θα συναντήσετε Ι.Χ. τα περισσότερα παλιά και σε κακή κατάσταση. Προσοχή μη χάσετε την είσοδο για το δρυοδάσος Μογγοστού. Όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο τη σηματοδοτεί αυτή η πινακίδα και μόνο. Προφανώς ο δήμαρχος Σικυωνίων μπορεί να τοποθετήσει μια αξιοπρεπή σήμανση στο σημείο.

    ορεινή κορινθία

    Ξέρω καλά πως οι ντόπιοι δε βλέπουν με καλό μάτι τις περαντζάδες στον τόπο τους: «Τι θέλουνε τώρα αυτοί στα κλήματα; Τι τους έπιασε τους Αθηναίους με τις βελανιδιές; Γιατί περπατάνε τόσες ώρες, δεν έχουν δουλειά να κάνουν;» είναι τα πιο ήπια απ’ όσα ακούγονται. Καλό είναι στο δρόμο να είστε λίγο προσεκτικοί όσον αφορά στις επιλογές καθώς οι πινακίδες πιο πολύ μπερδεύουν και παιδεύουν παρά κατευθύνουν. Επίσης να θυμάστε πως ο ντόπιος ξέρει και γι’ αυτό έχει πάντα δίκιο, ιδίως όταν έχει άδικο!

    ορεινή κορινθία

    Τα βόρεια προσανατολισμένα σπίτια με θέα στον Κορινθιακό κόλπο έχουν απίστευτη θέα. Δεν υπάρχουν πάντως μεγάλα οικήματα, ούτε ιδιαίτερα φροντισμένα σπίτια παρότι η περιοχή είναι οικονομικά εύρωστη. Τα περισσότερα σπίτια είναι αγροικίες με τα οικόσιτά τους: Κότες, κατσίκες, πρόβατα η οικιακή οικονομία δουλεύει. Τα βασικά προϊόντα τοπικής παραγωγής είναι: σταφύλια (σουλτανίνα), εσπεριδοειδή, βερίκοκα, ελιές, οπωροκηπευτικά, καρύδια- μύγδαλα, γαλακτοκομικά, πατάτα, κρέας. Τώρα μη με ρωτήσετε γιατί φτάνουν στην Αθήνα σε τριπλή τιμή απ’ ότι πωλούνται εκεί. Το θέμα μας σήμερα είναι ο τόπος!

    ορεινή κορινθία

    Αξίζει εφόσον πάτε ως εκεί για να περπατήσετε στο δρυοδάσος Μογγοστού αν έχετε χρόνο να επισκεφτείτε τη λίμνη της Στυμφαλίας (το χειμώνα έχει νερό) αλλά και τη λίμνη Φενεού.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ