• Real Estate

    Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων το τελευταίο διάστημα – Τι αποκαλύπτουν οι αγγελίες

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία


    Αύξηση 7,2% καταγράφεται στις τιμές πώλησης των κατοικιών, κατά μέσο όρο σε όλη την Επικράτεια, το δεύτερο τρίμηνο του 2019 έναντι του ίδιου τριμήνου του 2018, με βάση την προσφορά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων (ζητούμενες τιμές όχι τελικές – πραγματικές που προκύπτουν από τυχόν διαπραγμάτευση). Αντίστοιχα, η μεταβολή στις τιμές ενοικίασης, κινήθηκε στο 9,4%.

    Πρόκειται για στοιχεία αποτέλεσμα της επεξεργασίας που έχει κάνει η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων, Spitogatos, βασιζόμενη στις καταχωρήσεις που φιλοξενεί.

    Η ιστοσελίδα Spitogatos δημιούργησε δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων, Spitogatos Property Index, που δίνει την τάση των τιμών της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Τροφοδοτείται από τη βάση δεδομένων του Spitogatos που περιέχει σήμερα περισσότερες από 3 εκατομμύρια καταχωρήσεις ακινήτων και με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας και ανάλυσης, δίνει εικόνα της διακύμανσης των τιμών από το 2011 έως και σήμερα για κάθε είδος ακινήτου σε κάθε περιοχή της χώρας.

    Βάσει του δείκτη SPI οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αρνητικό πρόσημο έως το 2017 (μείωση 3,4% σε σχέση με το 2016). Το 2018 το πρόσημο γίνεται θετικό (1,7% αύξηση στις ζητούμενες τιμές) και το ίδιο ισχύει και το 2019 (αύξηση 6,4%). Στις μισθώσεις η τελευταία χρονιά με μείωση των ζητούμενων τιμών ήταν το 2015 (1,3% σε σχέση με το 2014). Το 2016 καταγράφεται αύξηση 2,9%, το 2017, 6,2%, το 2018, 7,4% και το 2019, 8,9%.

    Με βάση τα ίδια στοιχεία το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2018, τη μεγαλύτερη αύξηση, 30,9%, στη μέση τιμή προσφοράς (ευρώ/τ.μ.) για αγορά κατοικίας παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση 30,7% παρατηρείται στα Γρεβενά. Κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2019, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια της Αττικής, με 2.531 ευρώ ανά τ.μ. και χαμηλότερη στο Κιλκίς με 500 ευρώ ανά τ.μ.

    Στις μισθώσεις η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται επίσης στο Κιλκίς με 2,9 ευρώ/τ.μ./μήνα και η υψηλότερη στη Χαλκιδική με 31 ευρώ/τ.μ./μήνα, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στο κόστος ενοικίασης σημειώνεται στο νομό Ρεθύμνου (7,6 ευρώ/τ.μ./μήνα το 2ο τρίμηνο του 2019 έναντι 5,77 ευρώ/τ.μ./μήνα το 2ο τρίμηνο πέρσι).

    Αυξημένες τιμές πώλησης καταγράφονται σε 30 περιοχές σε όλη τη χώρα, ενώ σε 26 οι τιμές παρουσιάζονται μειωμένες και 6 έχουν μηδενική μεταβολή, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι η αύξηση των τιμών πώλησης δεν είναι καθολική, αλλά εντοπίζεται κυρίως εκεί που έχει αναπτυχθεί η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σημαντική αύξηση των τιμών παρατηρείται επίσης στα Νότια Προάστια της Αττικής (13,3%) περιοχή την οποία προτιμούν οι ξένοι που αγοράζουν κατοικία στη χώρα μας και στον Πειραιά (18,2%).

    Τα μισθώματα, σύμφωνα πάντα με τις ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες, καταγράφουν αύξηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η αγορά αποδίδει το γεγονός αυτό στην έλλειψη προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση, εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην μηδαμινή οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και στην μεγαλύτερη ζήτηση αφού περισσότεροι πολίτες – οικογένειες στρέφονται στην μίσθωση κατοικίας, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.

    Με αφορμή το λανσάρισμα του Spitogatos Property Index, ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σχολίασε: «Η αγορά των ακινήτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για όλους, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αγοραστές, αλλά και υποψήφιους επενδυτές. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για μια ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς, λανσάραμε τον SPI, ώστε να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους και να πάρουν αποφάσεις για τα ακίνητά τους». Τα δεδομένα του δείκτη ανανεώνονται σε μηνιαία βάση.



    ΣΧΟΛΙΑ