ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεπερνά τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ το συνολικό ύψος των δημοσίων έργων που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά υλοποίησης ή δημοπράτησης μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για κινητοποίηση πόρων και τεχνικών δυνάμεων, που εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και αφορά βασικούς τομείς, από τις φοιτητικές εστίες και τα διοικητικά συγκροτήματα μέχρι τα νοσοκομεία, τις φυλακές, τα οδικά έργα και τα αρδευτικά δίκτυα.
Την υλοποίηση ή διεκδίκηση αυτών των έργων έχουν αναλάβει ή επιδιώκουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της Ελλάδας, με κυριότερους τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ (Μυτιληναίος) , REDEX, ΑΤΕΣΕ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και κοινοπραξίες μεταξύ τους. Η μέθοδος των ΣΔΙΤ, πλέον καθιερωμένη για μεγάλης κλίμακας δημόσιες υποδομές, λειτουργεί ως βασικός μοχλός επιτάχυνσης και χρηματοδότησης, με πόρους τόσο από χρηματοδοτικά εργαλεία του δημοσίου όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια.
Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Το νέο διοικητικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και Μεταφορών στον Ταύρο, προϋπολογισμού 139,59 εκατ. ευρώ, έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – REDEX και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους πρασίνου, υπόγειο σταθμό 332 θέσεων και χρήσεις όπως μουσεία, συνεδριακά κέντρα και παιδικό σταθμό. Η κατασκευή θα βασίζεται σε αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού με υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Αν και το έργο καθυστέρησε λόγω τεχνικών και χρηματοδοτικών ζητημάτων, έχει δοθεί νέα προθεσμία έως 30 Δεκεμβρίου 2025 για την οριστικοποίηση των συμβάσεων.
Μετεγκατάσταση φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο
Ακόμη πιο φιλόδοξο είναι το έργο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, με προϋπολογισμό 765,3 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών θα ανεγερθεί σε έκταση 103 στρεμμάτων, στη θέση του πρώην στρατοπέδου «Αμερικανικής Ευκολίας». Το έργο περιλαμβάνει 12 πτέρυγες, υγειονομικές, εκπαιδευτικές και θρησκευτικές υποδομές, χώρους άθλησης, διεύθυνση μεταγωγών, καθώς και ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων και διπλή όδευση διαφυγής. Το έργο υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, με τους τεχνικούς ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΑΒΑΞ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025. Αν δεν υπάρξουν νομικά ή διοικητικά εμπόδια, η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη κατασκευής τοποθετείται εντός του 2026, με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας το 2029–2030.
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Η ανάδοχος εταιρεία είναι η ΑΚΤΩΡ και αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία έχει προχωρήσει και βρίσκεται υπό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στο Ρέθυμνο θα κατασκευαστούν 1.810 διαμερίσματα με 2.710 κλίνες και στο Ηράκλειο 1.026 διαμερίσματα με 2.136 κλίνες. Το έργο περιλαμβάνει επίσης αθλητικές και κοινόχρηστες υποδομές, χώρους αναψυχής και ένα μεγάλο αμφιθέατρο 800 θέσεων.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Με προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ, το έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφορά τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στον Βόλο και τη Λαμία. Η ΑΚΤΩΡ έχει επίσης αναλάβει την κατασκευή και έχει ήδη ολοκληρώσει τη φάση χρηματοδότησης. Στο συγκρότημα της παλιάς Βαμβακουργίας θα διατηρηθούν 7 από τα 20 υφιστάμενα κτίρια και θα κατασκευαστούν νέα κτήρια 56.400 τ.μ., ενώ προβλέπεται και διαμόρφωση εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων. Στη Λαμία θα κατασκευαστούν 13.000 τ.μ. εγκαταστάσεων, περιλαμβάνοντας φοιτητικές κατοικίες, υποδομές σίτισης και αναψυχής.
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκη
Το έργο αφορά τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και πανεπιστημιακών υποδομών σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, με προϋπολογισμό 107 εκατ. ευρώ με ανάδοχο και πάλι τον όμιλο ΑΚΤΩΡ. Το έργο περιλαμβάνει κατοικίες φοιτητών, λέσχες σίτισης, πανεπιστημιακά διαμερίσματα και στη Ξάνθη, ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο Αριστείας 10.000 τ.μ. Το έργο κρίνεται κομβικό για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Φοιτητικές εστίες σε τέσσερις πόλεις
Με προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ, το έργο αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, συνολικής χωρητικότητας 750 κλινών. Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, με συμμετοχή των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΜΕΤΚΑ, ΑΤΕΣΕ και ΑΒΑΞ. Οι φοιτητικές υποδομές περιλαμβάνουν επίσης βιβλιοθήκες, κοινόχρηστους χώρους, λέσχες σίτισης και μονάδες φιλοξενίας για καθηγητές.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Νέες εστίες στη Φυλή με πολιτιστικό χαρακτήρα
Το έργο, προϋπολογισμού 64,2 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών 1.100 κλινών στον Δήμο Φυλής, καθώς και ενός πολιτιστικού κέντρου, αμφιθεάτρων και εκπαιδευτικών υποδομών. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την έναρξη του διαγωνισμού και το έργο προχωρά στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η κατασκευή θα συνοδευτεί από υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας στη Δυτική Αθήνα.
Νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομειακό έργο που προκηρύσσεται μέσω ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 350,5 εκατ. ευρώ. Το νέο «Θεαγένειο» θα ανεγερθεί σε περιοχή με εύκολη πρόσβαση από μετρό και τον νέο flyover. Θα περιλαμβάνει 425 κλίνες, μονάδα εντατικής θεραπείας, ακτινοθεραπευτικό τμήμα, εξωτερικά ιατρεία και μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Η υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει την 1η Αυγούστου 2025 και στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας το 2031.
Οδικός Άξονας Δράμα – Αμφίπολη
Ένα από τα πιο κρίσιμα οδικά έργα για τη Βόρεια Ελλάδα, προϋπολογισμού 248 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός προχωρά στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, με συμμετοχή των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ. Ο νέος δρόμος μήκους 43 χλμ. περιλαμβάνει ανακατασκευή και νέα χάραξη με 9 ανισόπεδους κόμβους. Αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία Οδό και να ενισχύσει την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.
Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα
Στο ίδιο πλέγμα έργων, το Υπουργείο Υποδομών προετοιμάζει και τον διαγωνισμό για την αναβάθμιση του άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, με παράκαμψη Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας. Με προϋπολογισμό 445 εκατ. ευρώ, το έργο αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κεντρική Μακεδονία και αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Αρδευτικό Δίκτυο ΤΟΕΒ Ταυρωπού – Καρδίτσα
Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο αγροτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ, με ανάδοχο την ένωση ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ και προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ. Το έργο θα εξυπηρετήσει 115.000 στρέμματα και περιλαμβάνει την υπογειοποίηση 789 χιλιομέτρων δικτύου. Συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει καινοτόμα συστήματα τηλεμετρίας και αυτοματισμών για την ορθολογική διαχείριση του νερού.
Φράγμα Μηναγιώτικου – Μεσσηνία & Αρδευτικό Υπέρειας – Θεσσαλία
Η κοινοπραξία METLEN – ΑΚΤΩΡ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ αναλαμβάνει δύο μεγάλα έργα: το φράγμα Μηναγιώτικου (126 εκατ. ευρώ) για την άρδευση 35.000 στρεμμάτων και το αρδευτικό Υπέρειας – Ορφανών (131,2 εκατ. ευρώ), για 67.800 στρέμματα. Και τα δύο έργα θα χρησιμοποιούν σύγχρονα, ψηφιακά ελεγχόμενα δίκτυα με αισθητήρες, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Μεταφορά νερού από Νέστο – Ξάνθη
Το μεγαλύτερο έργο του ΥΔΩΡ 2.0 με προϋπολογισμό 220,5 εκατ. ευρώ και ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η σύμβαση έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και περιλαμβάνει νέα υδροληψία στον ποταμό Νέστο, κατασκευή δικτύων και «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης για 5 μεγάλες γεωργικές περιοχές.
Υδατικά έργα Αλμωπαίου – Πέλλα
Σε φάση ανασχεδιασμού και επαναπροκήρυξης βρίσκονται τα έργα στον ποταμό Αλμωπαίο, συνολικού κόστους άνω των 230 εκατ. ευρώ. Το πρώτο έργο αφορά φράγμα (80 εκατ. ευρώ) και το δεύτερο εκτεταμένο δίκτυο άρδευσης με σύγχρονες τεχνολογίες. Το έργο θα εξυπηρετεί 150.000 στρέμματα στη Σκύδρα και την Πέλλα.
Διαβάστε επίσης:
«Ελ. Βενιζέλος»: Μάχη εργολάβων για έργα 1 δισ. ευρώ στο αεροδρόμιο
ΑΒΑΞ: Στόχος το 2025 κύκλος εργασιών 800 εκατ. – Πως προχωράει η Γραμμή 4 του Μετρό
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την οδική σύνδεση ΒΟΑΚ και Νέου Αεροδρομίου Κρήτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
