Ο μεγάλος διαγωνισμός για την επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, έχει προσελκύσει εύλογα το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων παικτών της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς. Ήδη μεγάλοι εργολάβοι έχουν συστρατευθεί για τη διεκδίκηση του έργου, με τις ισχυρές κοινοπραξίες: ΤΕΡΝΑREDEX και ΑΒΑΞΜΕΤΚΑ. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στον όμιλο ΑΚΤΩΡ που συμπληρώνει το πάζλ και για τον οποίο απομένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν θα συμπράξει με άλλον όμιλο ή θα επιλέξει να κατέβει αυτόνομα, αξιοποιώντας την εκτενή εμπειρία του σε έργα αντίστοιχου μεγέθους.

Σημειώνεται πως ΤΕΡΝΑ και REDEX, έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο του έργου των 188 εκατ. που έχουν αναλάβει για την κατασκευή πίστας στάθμευσης αεροσκαφών και νέου πολυώροφου πάρκινγκ.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγωνιστική διαδικασία για το κυρίως έργο, προϋπολογισμού 1 δισ. βρίσκεται σε προετοιμασία, με τις μελέτες να έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά, ενώ τα πρώτα επίσημα στοιχεία και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στις αρχές Αυγούστου, μέσα από σχετικές ανακοινώσεις του ΔΑΑ. Παρ’ όλα αυτά, το πιθανότερο σενάριο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2026.

Η διαδικασία προβλέπει επίσης στενή συνεργασία των υποψηφίων με τη σχεδιαστική ομάδα, καθώς η επέκταση του τερματικού σταθμού περιλαμβάνει πλήθος επιμέρους έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν με υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας. Ειδικότερα, ο διαγωνισμός προβλέπει δύο φάσεις – η πρώτη αφορά τη «Πρώιμη Εμπλοκή Αναδόχου» (Early Contractor Involvement – E.C.I.), και η δεύτερη την κύρια φάση της κατασκευής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο  διαγωνισμός αφορά ενιαία εργολαβία καθώς δεν είναι εύκολο να «σπάσει» το έργο σε μικρότερα τμήματα.

Κύριος στόχος είναι η επέκταση να γίνει χωρίς καμία διακοπή στη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ειδικότερα, η εν λόγω αναβάθμιση αφορά την επέκταση του κύριου και του δορυφορικού τερματικού σταθμού και αποσκοπεί στην αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας του αεροδρομίου στους 40 εκατ. επιβάτες έως το 2032.

Ο σχεδιασμός του έργου έχει προχωρήσει σημαντικά και βασίζεται στη συνεργασία διεθνών και ελληνικών γραφείων καθώς την αρχιτεκτονική μελέτη υπογράφει η κοινοπραξία «Anemos», η οποία αποτελείται από τα γραφεία Grimshaw, Haptic και K-Studio.

Η επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών περιλαμβάνει την προσθήκη νέων κτιρίων στα βόρεια και νότια του υφιστάμενου αεροσταθμού, με βασικά χαρακτηριστικά τη μεγάλη γυάλινη πρόσοψη με βιοκλιματικά σκίαστρα, την ανοιχτή τριώροφη πλατεία με μεσογειακή φύτευση και την κυρτή είσοδο που θα λειτουργεί ως ενιαίος δημόσιος χώρος υποδοχής. Ο νέος σχεδιασμός δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, με διακριτές ζώνες επιβατών, φυσικό φως, φυτεμένα αίθρια και σύνδεση του δορυφορικού σταθμού με τον κεντρικό μέσω σήραγγας. Το έργο εφαρμόζει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και στοχεύει στην πιστοποίηση LEED Gold, ενσωματώνοντας παθητικά ενεργειακά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές και έξυπνα δίκτυα υποδομών.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – REDEX ξεκινούν εργασίες

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο μεγάλο πακέτο έργων που σχετίζεται με την επικείμενη επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό, που λειτουργεί ως προπομπός για την επερχόμενη μεγάλη κατασκευαστική φάση, περιλαμβάνει την κατασκευή νέας πίστας στάθμευσης αεροσκαφών και ενός σύγχρονου πολυώροφου πάρκινγκ. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – REDEX, η οποία ανέλαβε το συμβόλαιο μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2025.

Οι εργασίες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο έχουν ήδη ξεκινήσει, με τη λειτουργία του υφιστάμενου πάρκινγκ μικρής διάρκειας να διακόπτεται από τις 10 Ιουλίου. Η ολοκλήρωση και των δύο αυτών έργων έχει ορίζοντα το δεύτερο τρίμηνο του 2027, ενώ η πλήρης διάρκεια της σύμβασης, που περιλαμβάνει και τη φάση συντήρησης, φτάνει έως τα μέσα του 2029.

Η πρώτη εργολαβία, αξίας 88 εκατ. ευρώ, αφορά την ανέγερση επταώροφου κτιρίου στάθμευσης, ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο Sofitel και πλησίον της πεζογέφυρας. Το νέο πάρκινγκ θα αναπτυχθεί σε επιφάνεια 98.600 τ.μ. και θα προσφέρει 3.365 θέσεις. Τα δύο χαμηλότερα επίπεδα προορίζονται για εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, με υποστηρικτικές λειτουργίες όπως γραφεία και πλυντήρια, ενώ οι πέντε υπόλοιποι όροφοι θα καλύπτουν ανάγκες βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας στάθμευσης. Θα περιλαμβάνονται και υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, ενισχύοντας τον πράσινο χαρακτήρα του έργου.

Το δεύτερο κομμάτι της εργολαβίας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας πίστας στη βορειοδυτική πλευρά του αεροδρομίου, με 32 θέσεις στάθμευσης για αεροσκάφη τύπου C και δύο επιπλέον θέσεις για μεγαλύτερα αεροσκάφη τύπου E. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή δύο φυσούνων επιβίβασης και ενός σταθμού εξυπηρέτησης αεροσκαφών 4.860 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια ανάπτυξης φτάνει τα 260.000 τ.μ.

Οι επενδύσεις προχωρούν σε πρώτη φάση με εξασφαλισμένο δανεισμό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ και έσοδα 240 εκατ. από το προαιρετικό πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Στόχευση σε ακίνητα και τουρισμό με όχημα τη Μαρίνα Αλίμου

ΑΚΤΩΡ: Το σχέδιο Εξάρχου για να γίνει η πρώτη κατασκευαστική

Αλέξανδρος Εξάρχου: “Make AKTOR Great Again”- Στόχος 2025 1,5 δισ. κύκλος εργασιών