• Το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Μαριάννα Λάτση, το σκληρό ροκ Εξάρχου, γιατί εξαφανίστηκε το Cigarette του Τζώρτζη και ενα ενεργειακό quiz

    Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την Intrakat ΙΝΚΑΤ -1,35% 1,46 καθώς ξεκινά η πολυαναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. Ευρώ.

    image

    Το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Μαριάννα Λάτση

    Τo ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,70% 16,78 δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

    Από την περιοχή των 9,3 ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου,  χθες έκλεισε στα 10,70 ευρώ με άνοδο 0,38%.

    Στην αγορά έχει κυκλοφορήσει και μια ανάλυση με τιμή-στόχο στα 15 ευρώ.

    Αυτό που γίνεται δηλαδή η άνοδος δεν είναι ξαφνική.

    Με δεδομένο ότι η επίκειται η συμφωνία της πώλησης της  Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 0,77% 18,37 εντός των προσεχών ημερών είναι απόλυτα λογικό να τρέξει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η εταιρεία ευνοείται τα μέγιστα από την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ που κατέχει το 37,93%. Δηλαδή εάν πουληθεί ολόκληρο το ποσοστό θα εισπράξει περίπου  800 εκατ.. ευρώ.

    Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης βρίσκεται στα 2,34 δις ευρώ.

    Πάντως οι ειδικοί των αγορών δεν έχουν αιφνιδιαστεί από το ράλι της μετοχής.

    Επαναλαμβάνουν επίσης με νόημα «ότι η Μαριάννα Λάτση αγόρασε προ 2 ετών το 7,60% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 11,20 ευρώ».

    Οι ίδιοι επισημαίνουν την τεράστια ρευστότητα του FAMILY OFFICE της διάσημης κληρονόμου καθώς από την πώληση της VIVA WALLET εισέπραξε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

    Το αρχικό κεφάλαιο λέγεται ότι ήταν 6 έως 10 εκατ. ευρώ.

    Πρόσω ολοταχώς με τη στήριξη των βασικών μετόχων για την ΑΜΚ η Ιntrakat

    Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την Intrakat ΙΝΚΑΤ 5,74% 5,34 καθώς ξεκινά η πολυαναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. Ευρώ.

    Tα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν  για εξαγορές εταιριών, κυρίως στη χώρα μας και τη Ρουμανία, και τις επενδύσεις σε έργα υποδομών, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, ΑΠΕ και τη διαχείριση απορριμμάτων.

    Το επιχειρηματικό σχέδιο του Αλέξανδρου Εξάρχου, τον οποίον δεν βλέπω να προφταίνει να κάνει Χριστουγεννιάτικες διακοπές, για την επόμενη ημέρα της εισηγμένης φαίνεται πως έχει πείσει την πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας καθώς μέσω επιστολών τους το δίδυμο ΜπάκουΚαϋμενάκη, οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης και Κωνσταντίνος Αγγέλου, αλλά και ο Σωκράτης Κόκκαλης, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετέχουν στην ΑΜΚ.

    Από την άλλη πλευρά δυσεπίλυτος γρίφος παραμένει η στάση του Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος προς το παρόν κατέχει το 8,13% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το μέλλον του στην Intrakat.

    Αν αποφασίσει, πάντως, να διατηρήσει το ποσοστό του θα πρέπει να καταβάλει ” τουλάχιστον 8 εκατ. Ευρώ.

    Να σας θυμίσω πως ο 78χρονος δεν είχε στηρίξει ούτε την προηγούμενη ΑΜΚ της Intrakat ύψους 51,3 εκατ. Ευρώ στις αρχές του τρέχοντος έτους παρόλο που τότε αν θυμάστε  διατελούσε χρέη αντιπροέδρου στην εταιρεία.

     

    Εξαφανίστηκε το Cigarette του Τζώρτζη

    Προ ετών η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, υπό τον Γιώργο Σάμιο είχε δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της επιχείρησης.

    Έτσι, ζήτησε και πέτυχε τη δέσμευση της πολυτελούς θαλαμηγού 38 μέτρων «Phalarope» της οικογένειας Κουτσολιούτσου, την οποία πούλησε προς 1,8 εκατ. ευρώ.

    Όμως προσέξτε.

    Μαζί με την θαλαμηγό είχε δεσμευθεί και ένα ταχύπλοο 9 μέτρων, τύπου Cigarette, με την ονομασία «Ginger Aegean», που χρησιμοποιούσε για τις κοντινές μετακινήσεις της η οικογένεια Κουτσολιούτσου, στο νησί των Σπετσών.

    Βάσει διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά το «Ginger Aegean» θα έπρεπε να παραμείνει από τα τέλη του 2020 σε αναγκαστικό αγκυροβόλιο στο λιμάνι των Σπετσών «ή όπου αλλού ναυλοχεί».

    Ωστόσο, κάποιος φαίνεται να το έκλεψε.

    Το ταχύπλοο 9 μέτρων εξαφανίστηκε.

    Και τώρα το ψάχνουν.

     

    Γιάννης Παπαβασιλείου: Με Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη

    Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε τον Γιάννη Παπαβασιλείου.

    Έμπειρος οικονομικός παίκτης, αναλαμβάνει νέο εκτελεστικό μέλος του ομίλου Intracom.

    Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις αναδιάρθρωσης χρέους της Intralot.

    Ο Γιάννης Παπαβασιλείου είναι μέλος του ΔΣ της Real Consulting (βασικός μέτοχος ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης) στην ανοδική πορεία της οποίας έχει επίσης καθοριστικό ρόλο.

    Δηλαδή ο Παπαβασιλείου είναι σύμβουλος και στον Σωκράτη Κόκκαλη και στον Νίκο Βαρδινογιάννη.

    Not bad at all….

     

    ABB: Τα μυστήρια και ο σκληρός Αφθονίδης

    Θα σας γράψω δυο ειδήσεις.

    Δεν ξέρω εάν η μια συνδέεται με την άλλη.

    Εγώ πάντως θα τις γράψω.

    Λοιπόν πρόεδρος της Αegean Baltic Bank (ΑΒΒ) που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης είναι ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης.

    Το ίδιο πρόσωπο όμως είναι και μέλος διοικητικού Συμβουλίου της Intrakat.

    Και συνεχίζω.

    Μου λένε ότι η διαδικασία για την πώληση της ΑΒΒ τρέχει και η νέα προθεσμία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε η 16η Ιανουαρίου 2023.

    Η τράπεζα, λέγεται ότι είναι «πεντακάθαρη και δεν έχει κόκκινα δάνεια».

    Μάλιστα το αφεντικό της που είναι ο κ. Θεόδωρος Αφθονίδης είναι ένας πραγματικός κέρβερος τραπεζίτης και δεν άφησε να «περάσει» στην τράπεζα κανένα περίεργο δάνειο…

    Αρά γιατί δόθηκε προθεσμία;

    Λογικά οι αγοραστές πρέπει να κάνουν ουρά.

    Όμως μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνονται διάφορες ΑΜΚ…

    Αυτά και σταματάω εδώ.

     

    Εξοδος της Πλαίσιο από το ΧΑ, καμπανάκι για τον Γιάννο Κοντόπουλο 

    Θα ενημερωθήκατε προφανώς για την χθεσινή απόφαση του Γιώργου και Κωσταντίνου Γεράρδου να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση προκειμένου εν συνεχεία το “Πλαίσιο” να βγει από το Χρηματιστήριο .

    Αν δεν κάνω λάθος ο πρόεδρος του ΧΑ Γιάννος Κοντόπουλος υπόσχονταν ότι θα φέρει “νέο αίμα ” στην αγορά.

    Αντίθετα διαπιστώνω ότι αντί το ΧΑ να προσελκύει νέες και δυναμικές εταιρείες, αποχωρούν και αυτές που ήδη είναι μέσα.

    Μήπως κάτι δεν πάει καλά ή εγώ τα βλέπω “ανάποδα” ;

    Γιατί επιμένει ο Κώστας Μπακογιάννης για τις αντικειμενικές τιμές 

    Από τα αριστερά» ξαναβγαίνει στην Κυβέρνηση ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή τις επερχόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

    Ο κ. Μπακογιάννης ξαναβγήκε χθες στα ραδιόφωνα χαρακτηρίζοντας άδικη την αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς αυτή πλήττε περισσότερο τους πλέον ευάλωτους.

    «Σήμερα στην Αθήνα έχουμε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία επέφερε σε 30 ζώνες εντός του Δήμου Αθηναίων αυξήσεις που κυμαίνονται από 45% έως και 95%» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι  στην 6η κοινότητα, όπου βρίσκονται περιοχές όπως η Κολιάτσου, η Βικτώρια και η Κυψέλη παρατηρούνται αυξήσεις στην τιμή εκκίνησης από 900 ευρώ στα 1.450 ευρώ.

     

    Βήμα εμπρός για την επένδυση 150 εκατομμυρίων του Ιατρικού Αθηνών

    Στις αρχές του 2026 υπολογίζεται την έναρξη λειτουργίας του νέου Ιατρικού Πάρκου στην Παιανία, μία επένδυση που θα κοστίσει στο Ιατρικό Αθηνών 150 εκατομμύρια.

    Το σχέδιο και η μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου έχει ήδη φτάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος κι έχει ακόμα δρόμο να διανύσει έως ότου μπουν μπουλντόζες – όπως αρέσει στους επενδυτές να λένε –, τον επόμενο Νοέμβριο.

    Στην Παιανιά θα δημιουργηθούν περίπου 420 κλίνες νοσηλείας και 5.500 νέες θέσεις εργασίας σε ανειδίκευτο και σε ιδιαίτερα υψηλού επιστημονικού επιπέδου προσωπικό. Με τα funds να σαρώνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, η εισηγμένη έχει βάλει στόχο «να καταστήσει την Ανατολική Αττική ως ένα πόλο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας με εξειδίκευση στον ιατρικό τουρισμό και αντίστοιχα διεθνή ακτινοβολία».

    Ίδωμεν.

    Airbnb: Η ήττα έρχεται από την Ιταλία

    Την ώρα που η ελληνική κυβερνήση ετοιμάζεται να σφίξει τα λουριά των ιδιοκτητών (πολλών) ακινήτων Airbnb, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλείνει το μάτι στους «πολέμιους» των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

    Χθες αποφάσισε πως η Airbnb θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες στα συμβόλαια ενοικίασης στις φορολογικές αρχές και να παρακρατεί φόρο βάσει του εθνικού φορολογικού καθεστώτος.

    Ο παγκόσμιος κολοσσός που άλλαξε το τοπίο του τουρισμού και του real estate, είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μέσω ιρλανδικής και βρετανικής θυγατρικής, κατά ιταλικού νόμου του 2017, που θέσπισε νέο φορολογικό καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    Είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι η φορολόγηση και άλλες υποχρεώσεις αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή αρχή της ελευθερίας στην παροχή υπηρεσιών των 27 κρατών-μελών.

    Στην Ελλάδα ακόμα περιμένουμε νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών, όσο ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων είναι στα μαχαίρια.

     

    Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ WIN  – WIN…

    Συνήθως όταν υπογράφεται μία συμφωνία μεταξύ δύο μερών, επωφελής για αμφότερους, μιλάμε για win win.

    Τώρα που ανακοινώθηκε  και  επίσημα όπως διαβάζετε σε άλλες στήλες, το deal  της Αλεξανδρούπολης (για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει από τις 4 Οκτωβρίου) που αφορά στη νέα μονάδα αερίου μπορούμε να μιλήσουμε για win win win!

    Kαι αυτό επειδή ΔΕΗ, ΔΕΠΑ   συμμετέχουν πλέον ενεργά  στο project που είχε ξεκινήσει ο Όμιλος Κοπελούζου για κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου στην ακριτική πόλη.

    Η ΔΕΗ θα κατέχει στο νέο σχήμα το πλειοψηφικό μερίδιο του 51%, μαζί με το μάνατζμεντ, με τους άλλους δύο εταίρους να μοιράζονται το υπόλοιπο 49%.

    Γιώργος Στάσσης, Κωνσταντίνος Ξιφαράς και Χρήστος Κοπελούζος έβαλαν τις τζίφρες σε αυτό τον ορισμό του win win win.

     

    Από τον ΟΑΣΑ 1,6 εκατ. ευρώ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Χριστουγεννιάτικο μποναμά ύψους 1,6 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον ΟΑΣΑ.

    Και επειδή οι μέρες είναι πονηρές και η παραπάνω φράση ακούγεται όλο και περισσότερο να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι  σε κάποιο αίτημα για αποζημίωση έργου, αλλά σε πληρωμή του ΣΔΙΤ για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου.

    Το γνωστό, δηλαδή, και ως e-ticket.

    Για να γίνω πιο σαφής, το ποσό θα κατατεθεί στην εταιρεία «HELLAS SMARTICKET A.E.», η οποία ανήκει στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (35%), την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (35%) και της LG CNS (30%).

    Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 58,8 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει η εταιρεία και θα διαρκέσει έως το 2027.

    QUIZ

    Ποιος μεγάλος και πλήρως καθετοποιημένος ενεργειακός Όμιλος της χώρας, είναι στα κάγκελα με τις πρόσφατες επιτυχίες (ή «επιτυχίες με μέσον» όπως τις αποκαλούν στον  Όμιλο) ενός δυναμικού ανταγωνιστή του;

    «Τα πέτυχαν όλα αυτά, όχι λόγω επιχειρηματικής ικανότητας, αλλά επειδή είχαν τόσο καιρό ‘μπάρμπα στην Κορώνη’ που λένε, που καθάριζε τα πάντα με δύο τηλεφωνήματα.

    Και συνεχίζουν ακάθεκτοι την …τοξοβολία: «εμείς έχουμε τρέξει ένα σωρό μεγάλα σχέδια χωρίς καμία βοήθεια και τα φέραμε σε πέρας ματώνοντας οικονομικά.

    Επίσης έχουμε επιδιώξει  2-3 δυναμικές συμμαχίες  μέσα στη χώρα αλλά δυστυχώς δεν είχαμε με το μέρος μας τον …μπάρμπα από την Κορώνη και δεν βρήκαμε ανταπόκριση».

    Το ερώτημα που πλανάται πλέον στην αγορά είναι, κατά πόσον ο…μπάρμπας λειτουργεί ακόμη σε αυτή την κατεύθυνση.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.