• Ποιος είπε πάμε για γραβάτες εννοώντας πάμε για μίζες, η αναβάθμιση Χαρπαντίδη, το ράλι της Πειραιώς, o Αστυφίδης και τα μεγάλα παιδιά και στο σφυρί το σπίτι του Μαζώ

    Όπως αποδεικνύεται από την συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς στο ταμπλό, η Τράπεζα ανταμείβει τα στελέχη της που την εμπιστεύονται.

    image

    Εύα Καϊλή και σια: Από τα πιο απολαυστικά στόρι

    Είναι γεγονός ότι το story στις Βρυξέλλες, είναι από τα πιο απολαυστικά που έχω  διαβάσει.

    Καταρχήν η λέξη μίζα έχει αναβαθμιστεί.

    «Πάμε για γραβάτες» είναι πλέον η νέα της ονομασία.

    Επίσης ο Ιταλός σύντροφος της “αμαρτωλής” Εύας, είναι γεγονός ότι με τις κινήσεις του που έπαιρνε το μωρό (εννοώ την κόρη τους και όχι άλλο μωρό όπως είμαι σίγουρος ότι θα πήγε το μυαλό σας) μαζί του στα “αμαρτωλά” ραντεβού, ανέβασε την υπόθεση σε άλλα επίπεδα.

    Με το Μωρό λοιπόν στο καρότσι πήγαινε στα ραντεβού του γιατί προφανώς γέμιζε τις θήκες με 200αρια..

    Διαβάστε και απολαύστε.

    «Πάμε για γραβάτες» ανέφεραν οι κωδικοποιημένες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Κατάρ για τα ραντεβού όπου θα παραλάμβαναν βαλίτσες με χρήματα, με τον σύντροφο της Εύας Καΐλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι να βρίσκονται στο επίκεντρο των «αμαρτωλών» συναλλαγών, καθώς  στα χέρια της βελγικής αστυνομίας σύμφωνα με τα ιταλικά και βελγικά μέσα βρίσκεται ένα βίντεο από τη συνάντηση τους με τονυπουργό Εργασίας του Κατάρ και την αντιπροσωπεία του στις 10 Οκτωβρίου, μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε περίπου 40 ημέρες πριν από την έναρξη της Μουντιάλ στο Κατάρ.

    H συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, στο οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υπουργός του Κατάρ είχε κλείσει τη βασιλική σουίτα στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου.

    Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Νοεμβρίου, θα εμφανιστεί σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Την προετοιμασία του υπουργού ανέλαβαν, σύμφωνα με τα μέσα ο Παντσέρι και ο Τζότζιο.

    Οι δυο τους εμφανίστηκαν στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο στις 6 το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου, όπως αποδεικνύεται από πλάνα που είχαν στην κατοχή τους οι βελγικές αρχές.

    Ο Παντσέρι κρατάει μια τσάντα και ο Τζόρτζι σπρώχνει ένα καρότσι. Μέσα ήταν ένα παιδί, με τα μέσα να αναφέρουν ότι μπορεί να είναι το παιδί του Ιταλού συμβούλου και της Εύας Καϊλή.

    Στο βίντεο, από τις κινήσεις όσων συναντήθηκαν, φαίνεται ότι υπάρχει οικειότητα, ειδικά ανάμεσα στον υπουργό του Κατάρ και τον Τζόρτζι.

    Τα πλάνα από τις κάμερες στον 4ο όροφο όπου διέμεναν οι Καταριανοί μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά καθώς ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας της χώρας του Κόλπου φαίνεται στον διάδρομο να σπρώχνει ένα μεγάλο τρόλεϊ.

    Τριάντα λεπτά αργότερα, γύρω στις 18:30, ο Τζόρτζι βγαίνει από το δωμάτιο σπρώχνοντας το καρότσι με την κόρη του.

    Είναι ένα πρόσωπο που οι αρχές θεωρούν «οικείο» με τον Τζόρτζι, με τον Ιταλό να του αφήνει το καρότσι με το παιδί.

    Μετά από λίγα λεπτά ο Τζόρτζι επιστρέφει στον τέταρτο όροφο.

    Σχεδόν μια ώρα αργότερα, οι δύο Ιταλοί βγαίνουν από τη σουίτα.

    Οι ερευνητές των βελγικών αρχών σημειώνουν ότι η τσάντα του Παντσέρι «φαίνεται πολύ πιο γεμάτη από όταν έφτασε».

    Ωραίοι τύποι!!!

     

    Intrakat: Ξεκινάει η ΑΜΚ;

    Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς καθώς αναμένεται να εκκρίνει το δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Ιντρακατ ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή χθες ισχυροποιήθηκε κατά 3% στα 1,48 ευρώ με όγκο συναλλαγών στις 142.000 μετοχές.

    Η άνοδος της μετοχής είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι η ΑΜΚ πλησιάζει…

    Στην περίπτωση που εγκριθεί σήμερα το ενημερωτικό, τότε η ΑΜΚ θα ξεκινήσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

     

    Το ράλι της Πειραιώς και η πώληση των μετοχών 

    Λοιπόν από ότι φαίνεται όλα είναι έτοιμα.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά και την τελική έγκριση του Χρήστου Σταικούρα,  είναι έτοιμο να ξεκινήσει την διαδικασία αποκρατικοποίησής των τραπεζών.

    Πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από την Τράπεζα Πειραιώς καθώς ήδη υπάρχει συγκεκριμένη προσφορά στο τραπέζι.

    Η διαδικασία θα είναι πλειοδοτική.

    Δηλαδή το ΤΧΣ θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και θα καλέσει τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές.

    Το ION GROUP ήδη έχει υποβάλει μια προσφορά στα 1,34 ευρώ ανά μετοχή, πριν ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία.

    Εφόσον το δημόσιο δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών,  δηλαδή, πάνω από το 34% δεν τίθεται τουλάχιστον κατά τα διεθνή πρότυπα θέμα Due diligence.

    Άρα η υπόθεση είναι σχετικά εύκολη.

    Χθες η μετοχή της Πειραιώς στο ταμπλό, έκανε ράλι και έκλεισε στα 1,41 ευρώ με κέρδη κοντά στο 3%.

    Τώρα, η υποτιθέμενη προσφορά για την Εθνική Τράπεζα, μάλλον θεωρείται ανύπαρκτη.

    Άρα η διαδικασία εκεί έχει μεγάλο δρόμο.

    Αφήστε που θεωρώ απίθανο το ελληνικό δημόσιο να στερηθεί τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 1,85% 7,70 .

    Όσον αφορά την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 θεωρούμε βέβαιο ότι το 9% που κατέχει το ΤΧΣ, θα αγοραστεί από τον Ολλανδό (και Έλληνα πλέον καθώς ζήτησε και έλαβε την ελληνική υπηκοότητα) ιδιοκτήτη της ReGGEBORGH και του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ Χένρι Χόλτερμαν.

    Άλλωστε ο ίδιος κατέχει το 7% των μετοχών της ALPHA BANK.

    Οπότε δύσκολα κάποιος θα δώσει προσφορά για το 9% των μέτοχων που κατέχει το ΤΧΣ.

    Προφανώς εκεί τα πράγματα είναι μετρημένα.

    Φυσικά σε όλα αυτά υπολογίστε ότι υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας που είναι οι εκλογές.

     

    O μικροχρηματιστής Αστυφίδης και η LAVIPHARM

    Ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί, 1904-1989 είπε κάποτε «Είναι μέρες που νομίζω πως θα πεθάνω από υπερβολική δόση αυταρέσκειας!»

    Δεν ξέρω πως θυμήθηκα αυτό το γνωμικό, ενώ κάποιος φίλος μου μου έλεγε για τον χρηματιστή Τάσο Αστυφίδη της AMBROSIA CAPITAL, μια μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία.

    Ο οποίος χθες μόλις διάβασε το σχόλιο του WISEMAN για την ΑΜΚ της LAVIPHARM, ούρλιαζε και πέταξε ένα τασάκι στον τοίχο.

    Λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να μην μπερδευόμαστε.

    Οι αγορές είναι για τα μεγάλα παιδιά.

    Και η αλήθεια είναι μια.

    Ο «μικροχρηματιστής» Τάσος Αστυφίδης εισηγήθηκε στον επικεφαλής της LAVIPHARM Τηλέμαχο Λαβίδα,  να αναλάβει η εταιρεία του η AMBROSIA CAPITAL, την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της LAVI.

    Μόνος  του χωρίς την βοήθεια κάποιου πραγματικά μεγάλου παίκτη στην αγορά, όπως για παράδειγμα μίας εκ των 5 τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Optima), που την ξέρουν την δουλειά.

    Αυτό ήταν το ολέθριο λάθος του.

    Και παγίδευσε τον Λαβίδα.

    Από τα 24 εκατ. ευρώ που ήταν η ΑΜΚ τελικά μάζεψε 17 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή δεν κατάφερε να βρει 7 εκατ. ευρώ.

    Τώρα κάποιοι χάρηκαν γιατί η μετοχή της LAVI χθες έκλεισε με κέρδη 17% στα 0,49 ευρώ με όγκο συναλλαγών 160.000 μετοχές.

    Δηλαδή 80.000 ευρώ αξία συναλλαγών.

    Αστείο ποσό.

     

    Ανταμείβει την εμπιστοσύνη των στελεχών της η Πειραιώς

    Όπως αποδεικνύεται από την συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 στο ταμπλό, η Τράπεζα ανταμείβει τα στελέχη της που την εμπιστεύονται.

    Στελέχη της Τράπεζας έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Τράπεζας αυξάνοντας τις αγορές τους.

    Η αρχή έγινε προσφάτως από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τράπεζας Γιώργο Χατζηνικολάου ο οποίος προχώρησε σε αγορές.

    Τη σκυτάλη πήρε ο Θεόδωρος Γναρδέλλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου της Εταιρείας και Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και Group CFO της Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησε σε αγορές μετοχών.

    Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, Θεόδωρος Γναρδέλλης, προέβη στις 19.12.2022 στην αγορά 6.000 κοινών ονομαστικών μετοχών εκδόσεως της τράπεζας, συνολικής αξίας Ευρώ 8.160,00.

    Oι λίρες του …Καρόλου

    Ο Βασιλιάς Κάρολος έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 73 του χρόνια για να ανέβει στον θρόνο της Αγγλίας.

    Λίγη υπομονή ακόμα και μέχρι τα μέσα του 2024, θα έχει στα χέρια του και τα πρώτα χαρτονομίσματα  των 5, 10, 20 και 50 λιρών που θα απεικονίζουν τον ίδιο.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας αποκάλυψε το νέο σχέδιο των χαρτονομισμάτων που μέχρι τώρα απεικόνιζαν την αείμνηστη μητέρα του αλλά και τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, Βασίλισσα Ελισάβετ.

    Και πράγματι πρόκειται για μια «ιστορική» στιγμή, καθώς όπως γνωστοποίησε και ο Άντριου Μπέιλ της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας –μία από τις ελάχιστες ευχάριστες ανακοινώσεις του εν μέσω μιας περιόδου που η οικονομία της Βρετανίας δοκιμάζεται σκληρά- θα είναι μόλις ο δεύτερος μονάρχης, που θα απεικονίζεται στα βρετανικά χαρτονομίσματα.

     

    Αποχαιρετά το Ελληνικό η Eurobank;

    Ενώ οι υπογραφές μεταξύ Πειραιώς και Lamda ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97  για την ανάπτυξη νέας έδρας – μία επένδυση 147 εκατομμυρίων – έχουν πέσει από καιρό, δεύτερες σκέψεις, εξαιτίας της ανόδου του κατασκευαστικού κόστους, επικρατούν στους κόλπους της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 .

    Η τράπεζα έχει υπογράψει μεν MoU με την παραχωρησιούχο του πρώην αεροδρομίου, αλλά εδώ και καιρό η συμφωνία μένει κολλημένη στις «τελικές λεπτομέρειες», όπως και το έργο των 140 εκατομμυρίων.

    Το deal αφορά σε πώληση κτιρίου γραφείων 40.000 τετραγωνικών (σε όση επιφάνεια θα φιλοξενηθούν και τα γραφεία της Πειραιώς).

    Βέβαια, τμήματα της Eurobank έχουν ήδη μετακομίσει σε νεόδμητα γραφεία στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, σε κτίρια που ανέπτυξε η Dimand και είναι ιδιοκτησίας της Grivalia.

     

    Στο σφυρί το “σπίτι” του Μαζώ

    Άσχημα τα νέα για τους φαν του Γιώργου Μαζωνάκη, έρχονται από την πλατφόρμα πλειστηριασμών, καθώς το “σπίτι” του Μαζώ βγαίνει στον πλειστηριασμό.

    Μιλώντας για το σπίτι δεν εννοώ φυσικά το ακίνητο που μένει αλλά το κέντρο που τραγουδάει.

    Έτσι λοιπόν, ποσοστό του Κέντρου Αθηνών που εμφανίζεται ο καλλιτέχνης κάθε Πέμπτη και Σάββατο βγαίνει στο σφυρί στις 25 Ιανουαρίου.

    Το 1/3 του ακινήτου επιφάνειας 271 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη εκποιείται έναντι 646.000 ευρώ, οφειλέτιδα είναι η Villa Επιχειρήσεις και Ψυχαγωγίας, στην οποία διαχειριστές εμφανίζονται ένα φυσικό πρόσωπο, ο Δημήτρης Δεληγιαννίδης και η Salem Management Company.

    Επισπεύδων είναι η Politis Out of Home, στην ουσία δηλαδή ο διαφημιστικός όμιλος Πολίτη.

    Πάντως, ο νέος ιδιοκτήτης του 33,3% του ακινήτου, δεν έχει λόγο να διαπραγματευτεί τη χρήση του, αφού σε κάθε εμφάνιση του Μαζώ, γίνεται πατείς με πατώ σε.

     

    Η αναβάθμιση του Χρήστου Χαρπαντίδη 

    Η διπλή επιτυχία του έμπειρου μάνατζερ Χρήστου Χαρπαντίδη.

    Ο ικανός, μεθοδικός, επίμονος και πάνω από όλα διορατικός ο Έλληνας μάνατζερ δεν μπορεί παρά να αισθάνεται περήφανος αλλά και δικαιωμένος για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και φυσικά στην Ελλάδα η μητρική  εταιρεία.

    Ο λόγος για τον Χρήστο Χαρπαντίδη και την Παπαστράτος που από την 1η Ιανουαρίου γίνεται διοικητικό κέντρο των λειτουργιών της Phillip Morris International για 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής τον ίδιο ως αντιπρόεδρο Ευρώπης της αναβαθμισμένης Παπαστράτος.

    Στον τομέα ευθύνης θα έχει τις 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, συγκεκριμένα, των Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, με έδρα τη χώρα μας.

    Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές δραστηριότητας της PMI, στην οποία λειτουργούν 2 από τα 3 εργοστάσια παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ευρώπη.

    Πρόκειται για διπλή επιτυχία.

    Από τη μία η αναβάθμιση της Παπαστράτος και η αναγνώριση από τη μητρική της σημασίας που έχει η Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και από την άλλη η αναβάθμιση του ιδίου, όπερ σημαίνει ένας Ελληνας μάνατζερ στο «τιμόνι» του νέου σχήματος που μεταφράζεται σε κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, τρία εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

     

    Ο Ευτύχης Βασιλάκης “ζήλεψε” την δόξα της Κεραμέως

    Δεν είναι μόνο η Νίκη Κεραμέως που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα πόλο έλξης για  τους ξένους φοιτητές που θα επιλέξουν τα εγχώρια ΑΕΙ.

    Πλέον και  ο Ευτύχιος Βασιλάκης της Aegean θα εκπαιδεύει  στη χώρα μας τους ξένους πιλότους και τους αεροσυνοδούς, καθώς ανακοίνωσε χθες μία επένδυση αξίας 140 εκατ. Ευρώ που αφορά στη δημιουργία ενός νέου πράσινου Hangar στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Μαθαίνω πως η επένδυση αυτή αναμενόταν να ξεκινήσει από το 2019, αλλά η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση των επιβατικής κυκλοφορίας διεθνώς λόγω των συνεχών lockdown, οδήγησε την Aegean να αναβάλει την εκκίνησή της.

    Πλέον και πιο συγκεκριμένα από χθες η νέα αυτή επένδυση παίρνει μπρος και σε μία επταετία, σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα της Aegean, το νέο αυτό κέντρο θα αναλαμβάνει την εκπαίδευση όχι μονό των δικών της πιλότων και προσωπικού καμπίνας, αλλά και διεθνών εταιρειών.

     

    Μύθος το Εμπάργκο, το Ρωσικό LNG ρέει άφθονο στη Ρεβυθούσα

    Στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ όπου αποφασίστηκε το πλαφόν στο αέριο, έγινε και το εξής ευτράπελο σκηνικό ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπείας (μέλος της οποίας το αφηγήθηκε στον wiseman) που όμως είναι ενδεικτικό της ευρωπαϊκής σύγχυσης.

    Όλοι υπερθεμάτιζαν για τον περιορισμό χρήσης του ρωσικού αερίου στην ΕΕ όχι μόνο λόγω του εμπάργκο αλλά και για λόγους γεωπολιτικής στρατηγικής.

    Μάλιστα η  Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ φέρεται να είπε πρόσφατα ότι «η Γαλλία είχε ήδη περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές αερίου στο 9% από σχεδόν 20% πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» θέλοντας να δείξει την πρόθεση απεξάρτησης.

    Σε αυτή τη δήλωση φέρεται να είχε αντιδράσει μάλλον περιπαικτικά ο  υπουργός ενέργειας της Λιθουανίας, Νταϊνίους Κρείβις που έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους διευκρινίζοντας, μέσω στελέχους της λιθουανικής αντιπροσωπείας, πως «ας μην λέμε τέτοια πράγματα, η ΕΕ αγοράζει κατά κόρον υγροποιημένο αέριο από τη Ρωσία, επειδή αυτό δεν υπόκειται στις κυρώσεις που το επηρεάζουν μέσω αγωγών.

    Αλλά και αθρόες εισαγωγές LNG από Κίνα και Ινδία προς όλους ανεξαιρέτως τους σταθμούς κρατών-μελών της Μεσογείου αφορούν σε ρωσικό υγροποιημένο που εισάγεται μέσω των δύο ασιατικών υπερδυνάμεων» πρόσθεσε το στέλεχος.

    Στη Σύνοδο λοιπόν ένα μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας ρώτησε αθώα τους λιθουανούς: «όταν λέτε σε όλα τα τέρμιναλ της Μεσογείου, εννοείτε και το δικό μας στη Ρεβυθούσα;»

    Η αφοπλιστική απάντηση ήταν: «Άκουσε αγαπητέ μου.

    Στα ανοικτά των ακτών  της Μεσογείου υπάρχουν σήμερα 60 δεξαμενόπλοια φορτωμένα με ρωσικό υγροποιημένο αέριο που θα έρθουν να ξεφορτώσουν ΚΑΙ στη δική σας τη Ρεβυθούσα.

    Αυτό είναι   το 10% του συνόλου των ναυλώσεων που κυκλοφορούν σήμερα στον κόσμο. Ας μην μιλάμε μετά για εμπάργκο».

    Έτσι …έμαθε και ο Έλληνας εκπρόσωπος ότι εμμέσως η Ελλάδα εισάγει ρωσικό LNG με ινδικές ετικέτες.

    Λες και δεν το ήξερε…

     

    QUIZ 1

    Ακούω ότι η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ (θυγατρική του CVC)  για το 2022 θα παρουσιάζει αρνητικά καθαρά EBITDA. Αυτό φοβίζει λιγάκι τις τράπεζες.

    Ισχύει; 

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.