• Business

    Folli Follie: Η «μάχη» για το restart ενός εμβληματικού brand name και τα προβλήματα ρευστότητας

    Folli Follie: Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η Συμφωνία Εξυγίανσης

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    «Κλειδώνει» την επανεκκίνησή της η Folli Follie με την ίδρυση νέας εταιρείας που προβλέπεται από το σχέδιο εξυγίανσης, ωστόσο παραμένει δέσμια των δικαστικών αποφάσεων που θα αποδεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο.

    Ο όμιλος Folli Follie Group ανασυντάσσεται, προχωρώντας παράλληλα με το σχέδιο εξυγίανσης  την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την ανάπτυξη και την «ανόρθωση» ενός εμβληματικού brand name.

    Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο όμιλος που απασχολεί πλέον 1.000 εργαζόμενους και τζιράρει περί τα 40 εκατ. ευρώ (εκτιμήσεις για το 2022) έχει καταφέρει να κρατηθεί όρθιος και να αναπτύσσεται παρά τις αντίξοες συνθήκες και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.

    Εχοντας συμπληρώσει σχεδόν τρία χρόνια στο τιμόνι της Folli Follie, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σάμιος σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους περιέγραψε το πώς η εταιρεία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, παραμένει όρθια και αναπτύσσεται.

    « Το 2018 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο μεγάλος διεθνής οίκος μας έδινε χρόνο ζωής οκτώ ημερών. Όμως φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι γεννημένη για να εκπλήσσει και όταν λέω Ελλάδα εννοώ τα στελέχη της μικρά και μεγάλα. Κάτω από αντίξοες, από κάθε άποψη, συνθήκες κρατηθήκαμε όρθιοι. Φυσικά, δεν ήταν εύκολο να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση. Από τον «παράδεισο» που ήμασταν το 2018 ξαφνικά περάσαμε στην απόλυτη κόλαση. Μέσα σε έξι μήνες από τις 42 μπράντες που είχε ο όμιλος έφυγαν οι 41. Μαζί με τα σήματα έφευγαν και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι. Και δεν υπήρχαν χρήματα για αποζημιώσεις. Μόνο για τη μητρική η αλλαγή σε προσωπικό έχει ξεπεράσει τα 700 άτομα από το 2019-2021. Σε μια τριετία έχουμε πληρώσει πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις.

     Η εταιρεία απασχολεί σήμερα μαζί με τους συνεργάτες σχεδόν 1.000 άτομα. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το δημόσιο μέχρι τώρα πληρώνονται στο ακέραιο. Μάλιστα, όπως είπε χθες καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων ύψους 490.000 ευρώ.

    Ο σχεδιασμός για το 2023 και οι συνεργασίες με νέες μπράντες 

    Σήμερα στην Ελλάδα μόνο λειτουργούν 100 καταστήματα. Με τζίρο 40 εκατ. ευρώ κλείνει το 2022 για τον όμιλο και τις τρεις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η Folli Follie και το Links of London εμφάνισε ανάπτυξη 47% ενώ με αύξηση πωλήσεων περίπου κατά 24% κλείνει η κατηγορία fashion. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη η νέα συνεργασία του ομίλου FF Group και της πολυεθνικής εταιρείας BESTSELLER για το άνοιγμα 12 καταστημάτων Jack & Jones στην Ελλάδα. Ηδη έχουν ανοίξει τέσσερα νέα καταστήματα και τη νέα χρονιά προγραμματίζεται το άνοιγμα άλλων οκτώ καταστημάτων σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου τα Jack & Jones πάνε πολύ καλά και πέραν των προσδοκιών. Παράλληλα αναπτύσσεται το brand  Collective Sport αναπτύχθηκε περαιτέρω την χρονιά που πέρασε ,καθώς και νέες συνεργασίες με την Cosmetics.

    Ωστόσο την ίδια ώρα έληξαν τα συμβόλαια με τη Nike για άλλα τέσσερα καταστήματα, ένα στην Κύπρο και από ένα στη Γλυφάδα, στο Mall και στο Golden στερώντας από τον τζίρο της FF Group περί τα 6 εκατ. ετησίως. Απομένει το κεντρικό κατάστημα στο Σύνταγμα με το συμβόλαιο να λήγει το καλοκαίρι του 2023.

    «Προσπαθούμε να ανορθώσουμε το brand name, το οποίο με βάση μελέτη που έχουμε κάνει έχει 93% αναγνωρισιμότητα» επεσήμανε ο κ. Σάμιος. Τόνισε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από κάποιους προμηθευτές και στόχος είναι να αυξηθούν οι μπράντες με νέες συνεργασίες. Μάλιστα όπως είπε τα νέα brands που σχεδιάζεται να έρθουν στον όμιλο αφορούν στην κατηγορία fashion και ειδικότερα στο γυναικείο και το παιδικό.

     Η αξιοποίηση των ακινήτων και οι οικονομικές υποχρεώσεις

    Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο σε μια τετραετία έχουν καταβληθεί έμμεσα και άμεσα περίπου 200 εκατ. ευρώ στο δημόσιο. Από πρόστιμα έχουν καταλογιστεί περίπου 27 εκατ. ευρώ. Όπως, είπε η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα μεταβιβαστούν στις νέες εταιρείες, οι οποίες θα συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε υγιή πλέον βάση, είναι απαραίτητη τόσο για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης όσο και για να προχωρήσει ο όμιλος στην επόμενη μέρα. Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου πολλά. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι δεσμευμένο. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με αποτίμηση που έχει κάνει η Deloitte ανέρχεται σε περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ. Από αυτά είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 27-28 εκατ. ευρώ καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί με ποσά ύψους 3 εκατ. ευρώ.

    Aπαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Σάμιος για το ενδεχόμενο πώλησης ακινήτων που δεν είναι δεσμευμένα τόνισε ότι στη «βάση  της σωστής επιχειρηματικής λειτουργίας ως προσωρινή διοίκηση εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση και πρόσθεσε πώς ό,τι γίνεται έχει την απόλυτη έγκριση των ομολογιούχων.

    Ηδη η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις για τη μίσθωση του κτιρίου που στεγάζονται τα κεντρικά στον Αγιο Στέφανο. Πρόκειται για τρία ακίνητα 13.000 τ.μ. ενώ προς αξιοποίηση είναι και το ακίνητο που στεγάζεται το factory outlet στην ίδια περιοχή.

    «Παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση μας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απαγορευτική η εταιρία λειτουργεί τέσσερα χρόνια. Όλα γίνονται από τον τζίρο που πετυχαίνουμε» σημείωσε ο κ. Σάμιος προσθέτοντας ότι οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο είναι ρυθμισμένες  αλλά δεν παύουν να στερούν πολύτιμη ρευστότητα.

    Διαβάστε επίσης

    Folli Follie: Η εκκωφαντική σιωπή του κ. Τσιάρα και η προκλητική εύνοια στην Αγία Οικογένεια

     



    ΣΧΟΛΙΑ