• Real Estate

    Συνεπενδυτές για το πλάνο του 1 δισ. αναζητά μέσω Λεωφόρου Αθηνών η Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Dimand


    Κοινωνούς στο υπό υλοποίηση επενδυτικό πλάνο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα αναζητήσει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Dimand.

    «Σύμφωνα με τη στρατηγική μας, θα απευθυνθούμε σε ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, σε family offices της Ελλάδας και του εξωτερικού και φυσικά στους μικροεπενδυτές», δηλώνει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων στο mononews, από όπου ενημερωθήκατε πρώτοι για την πρόθεση της Dimand για listing στη Λεωφόρο Αθηνών.

    Εντός του 2022 η IPO της Dimand

    Η διοίκηση της Dimand κατέθεσε το ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 7 Απριλίου και αναμένει τα νεότερα εντός 30 ημέρων, οπότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Εφόσον η Επιτροπή ανάψει το πράσινο φως, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. εντός του 2022.

    Το τρέχον επενδυτικό πλάνο έχει αξία 1 δισ. ευρώ και ορίζοντα τετραετίας, όπως είχε γίνει γνωστό όταν ανακοινώθηκε η νέα κεφαλαιακή τοποθέτηση της EBRD στην εταιρεία. Σημειωτέον ότι, ενώ οι διαδικασίες για την IPO της Dimand ακόμη τρέχουν, η εταιρεία δεν μπορεί να αποκαλύψει το ύψος των κεφαλαίων που σκοπεύει να αντλήσει από τη δημόσια προσφορά, ούτε και το ποσοστό του free float στο οποίο στοχεύει. Όπως έγινε γνωστό, ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της εταιρείας ορίστηκαν οι Alpha Bank και Eurobank.

    Συνέργειες με EBRD, HIG και ΑΕΕΑΠ

    Σύμμαχος στα σχέδια της Dimand παραμένει η EBRD, η οποία έχει συστήσει κοινοπραξία με την ελληνική εταιρεία, στην οποία διακρατά το 35%. Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την τοποθέτηση επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην Dimand, έχοντας επενδύσει συνολικά 71,5 εκατ. στον developer, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός νέου pipeline πράσινων κτιρίων, με επίκεντρο τα γραφεία, τα έργα μεικτής χρήσης και τα ξενοδοχεία πόλης.

    Ήδη υπό ανάπτυξη βρίσκονται έργα που δίνουν νέα ζωή σε εμβληματικά ακίνητα και τοπόσημα της Αθήνας – και εσχάτως της Θεσσαλονίκης -, όπως είναι ο Πύργος του Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, το πολυκατάστημα Μινιόν, το παλιό εργοστάσιο της Softex στο Βοτανικό και η ζυθοποιία Φιξ στη δυτική Θεσσαλονίκη.

    Στο χαρτοφυλάκιό της ανήκουν επίσης το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο της Αθήνας, το Moxy στην Ομόνοια και το πρώτο πράσινο parking που τίθεται σε λειτουργία.

    Η EBRD δεν είναι ο μόνος φορέας που έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Dimand, καθώς κεφάλαια έχει επενδύσει στην εταιρεία και η αμερικανική HIG Capital. Θυμίζουμε πως πρόκειται για το fund που δρομολογεί επενδύσεις στην ελληνική αγορά των logistics και μέσω του project 100 εκατομμυρίων στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

    Στα έργα που έχει στα σκαριά περιλαμβάνονται συνεργασίες με την Prodea, όπως τα γραφειακά ακίνητα στη Συγγρού, το Kaizen Campus που θα στεγάσει την έδρα της Stoiximan και το τουριστικό και οικιστικό project στα Χανιά, καθώς και η στρατηγική συμφωνία με την Premia.

    Η τελευταία απέκτησε από τη Dimand κτίριο αυτοεξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στον Πειραιά που διατίθενται στην Teleperformance και ακίνητο στην Παιανία, στο οποίο θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις της ελληνοαμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας Theracell.

    Στο στόχαστρο της Dimand είναι και η διεκδίκηση εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με επώνυμες τεχνικές εταιρείες, με παράδειγμα το ΣΔΙΤ για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στη θέση της ΧΡΩΠΕΙ.

    Η Πέγκυ Αντωνάκου της Google στο Δ.Σ.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, αυτά του 2020, η Dimand σημειώνει κύκλο εργασιών 7,8 εκατομμυρίων – αυξημένο κατά 23% – και έχει λειτουργικά κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ.

    Η Dimand συγκρότησε πρόσφατα σε σώμα το νέο διοικητικό της συμβούλιο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, πήρε θέση η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, η οποία έχει διατελέσει και CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας το 2012 – 2019. Επί του παρόντος ασκεί επίσης καθήκοντα ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους στη Dimand, ενώ ίδια θέση έχει και στον Μυτιληναίο.

    Διαβάστε επίσης:

    Dimand: Βάζει πλώρη για το Χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ