• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    7 Μαρτίου 2022


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Επιχειρηματίας

    Μελίνα Τραυλού, Εφοπλίστρια, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

     

    Χαμένοι

    Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημοσιογράφος

    Πέτρος Δούκας, Δήμαρχος Σπάρτης

    Μιχάλης Τσαμάζ

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

    Στιβαρά οικονομικά μεγέθη, αναπτυξιακή δυναμική με «όπλο» τις ενισχυμένες επενδύσεις που λειτουργούν υποστηρικτικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και μια πολιτική γενναίων παροχών προς τους μετόχους. Αυτοί είναι σε αδρές γραμμές οι κεντρικοί άξονες της επιχειρηματικής δράσης του ΟΤΕ. Στο διοικητικό τιμόνι του οποίου βρίσκεται από τις 3 Νοεμβρίου του 2010 ο ικανότατος και άκρως αποτελεσματικός manager Μιχάλης Τσαμάζ. Με… γερμανική αφοσίωση στον στόχο να διαμορφώσει το νέο status για τον τηλεοπτικό γίγαντα της χώρας.

    Τα αποτελέσματα του Ομίλου που ανακοινώθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου ήρθαν να τονώσουν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών χαρτοφυλακίων. Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της μετοχής στα υψηλά των τελευταίων 14 ετών.

    Ωστόσο στην πολυπαραγοντική εξίσωση των εξελίξεων, μπήκε η βίαια διαταραχή των γεωπολιτικού σκηνικού, καθώς την ημέρα της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις πρώτες μέρες του πολέμου και ενώ η ελληνική αγορά βυθιζόταν στην «κινούμενη άμμο» των απωλειών, η μετοχή του ΟΤΕ έδειξε να έχει αμυντικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, μέσα σε όλες αυτές τις ανατρεπτικές καταστάσεις, ο ΟΤΕ βρέθηκε να είναι στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων εταιρειών. Υποσκελίζοντας την πολλαπλά τραυματισμένη από τις επιθετικές πωλήσεις Coca Cola.

    Aν και τα ερωτήματα για την έκβαση του πολέμου παραμένουν αναπάντητα, ο ΟΤΕ δείχνει να είναι γερά οχυρωμένος. Τουλάχιστον απέναντι στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις, που διαχέονται στο ευρύτερο επιχειρηματικό-επενδυτικό πεδίο.

    Τα κέρδη της περσινής χρονιάς ανήλθαν στα 492,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 19,8%. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης τόσο ο κύκλος εργασιών (3,4%-στα 3,6 δις ευρώ) όσο και η λειτουργική κερδοφορία ( +5,9% -στα 1,295 δις ευρώ). Την ίδια στιγμή απομειώθηκε κατά 24,6% ο καθαρός δανεισμός, που εξαιρουμένων των μισθώσεων υποχώρησε στα 514,4 εκατ. ευρώ.

    Από τότε που ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέλαβε τα διοικητικά ηνία του ΟΤΕ έως τώρα, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά… 88%, ενώ τα ίδια κεφάλαια διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τώρα στα επίπεδα των 2 δις ευρώ.

    Όπως ο ίδιος επεσήμανε, αναφερόμενος στις επιδόσεις του ΟΤΕ, «θέτουμε τις βάσεις για σταθερά ισχυρές επιδόσεις και τα επόμενα χρόνια. Επιταχύνουμε δυναμικά την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, επεκτείνουμε το δίκτυο 5G με γρήγορους ρυθμούς, ενισχύουμε τις εμπορικές μας δραστηριότητες και βελτιώνουμε συνεχώς τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα. Επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας σε αυτούς τους τομείς γιατί είναι καθοριστικοί τόσο για το δικό μας μέλλον όσο και για την ανάπτυξη των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε». Σε συνδυασμό όλα αυτά με τις επενδύσεις ύψους 620 εκατ. ευρώ για το 2020 και τα 500 εκατ. ευρώ των αμοιβών που προορίζονται να δοθούν στους μετόχους. Τα μισά για την αγορά ιδίων μετοχών με προοπτική να διαγραφούν και τα άλλα μισά σαν μέρισμα στους μετόχους.

    Βασίλης Ψάλτης

    CEO Alpha Bank

    Η συμφωνία για την πώληση του Project Sky, αξίας 2,4 δισ. ευρώ, που πέτυχε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, οδηγεί σε μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στο 13% με στόχο τον περιορισμό τους σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Και θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συναλλαγή αποτελεί μέχρι τώρα την μεγαλύτερη πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει πραγματοποιήσει ελληνική τράπεζα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πώληση στην Κύπρο.

    Ο κ. Ψάλτης έχει χαράξει από πέρυσι μία σταθερή πορεία -την οποία υλοποιεί η διοικητική του ομάδα- με στόχο να απαλλάξει την τράπεζα από τα «κόκκινα» δάνεια.

    Ο επικεφαλής της Alpha Bank είναι ο αρχιτέκτονας του στρατηγικού σχεδίου «Tomorrow» -βασικός πυλώνας του οποίου ήταν και η τιτλοποίηση μαμούθ Galaxy-, σχέδιο που υλοποιήθηκε χωρίς καθυστερήσεις και οδήγησε στην ταχεία μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου.

    Τώρα η ολοκλήρωση του Project Sky σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση των μεγάλων συναλλαγών εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, που υλοποιήθηκαν μέσα σε ενάμιση χρόνο και διασφαλίζουν πως ο δείκτης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

    Να σημειωθεί πως έχουν δρομολογηθεί προς πώληση χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ για το υπολειπόμενο stock ΜΕΑ, προβλέπεται οργανική αντιμετώπισή του.

    Υπενθυμίζεται ότι το Project Sky αποτελείται από σύνθετα projects real estate με έκθεση τόσο σε δανειολήπτες retail και wholesale, από όλους τους τύπους ανοιγμάτων wholesale, ΜμΕ, λιανικής τραπεζικής όσο και από ανακτηθέντα ακίνητα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Επιχειρηματίας

    Δυναμικά προς την υλοποίηση του πλάνου του για τη δημιουργία ενός μεγάλου Ομίλου τροφίμων κινείται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έναν σχεδόν χρόνο μετά τη «χρυσή» συμφωνία για την πώληση της Chipita στη Mondelez.

    Σχεδιάζοντας προσεκτικά τα βήματά του το προηγούμενο διάστημα, ο οξυδερκής επιχειρηματίας μέσα στον Φεβρουάριο προχώρησε σε δύο νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Βάζοντας σιγά σιγά τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας «αυτοκρατορίας» τροφίμων, με «πυρήνα» πάντα την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, στην οποία άλλωστε είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε γνωστή η αρχική συμφωνία του κ. Θεοδωρόπουλου, μαζί με το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, με τους μετόχους της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ», για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της εταιρείας. Με τον επιχειρηματία να εισέρχεται έτσι σε μία νέα κατηγορία, αυτή των χυμών.

    Λίγες μέρες αργότερα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε την εξαγορά της «Έδεσμα», της πρώτης εταιρείας που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα και της «Αμβροσία», η οποία αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της πρώτης στα έτοιμα φαγητά και τις σαλάτες. Eνισχύoντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία του στον κλάδο των αλλαντικών -συμπληρωματικά με τη Νίκας- αλλά διευρύνοντας παράλληλα και τη δραστηριότητά του στις σαλάτες.

    Τα σενάρια που υπήρξαν πριν από μερικές μέρες για την ΙΟΝ διαψεύστηκαν κατηγορηματικά τόσο από την πλευρά της σοκολατοβιομηχανίας όσο και από την πλευρά του επιχειρηματία.

    Ωστόσο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος φαίνεται πως δεν θα σταματήσει να ενισχύει την παρουσία του στον χώρο των τροφίμων, προχωρώντας και σε νέες κινήσεις.

    «Μην βιάζεστε, θα δούμε» ήταν άλλωστε η λακωνική απάντησή του στο mononews σχετικά με τα επόμενα βήματά του…

    Μελίνα Τραυλού

    Εφοπλίστρια

    Η εκλογή της Μελίνας Τραυλού στην προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ανέτρεψε όλα τα στερεότυπα σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

    Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της μεγαλύτερης εφοπλιστικής ένωσης της χώρας, είναι ότι ανέλαβε το «τιμόνι» και του ισχυρότερου συλλογικού φορέα των εφοπλιστών σε όλη την υφήλιο.

    Η «καπετάνισσα» της Neptune Lines ομιλεί πλέον εξ ονόματος της ελληνόκτητης ναυτιλίας που αριθμεί πάνω από 4.000 ποντοπόρα πλοία. Της ελληνόκτητης ναυτιλίας που είναι πρώτη στην Ευρώπη και πρώτη στον κόσμο.

    Η Μελίνα Τραυλού ανέλαβε ένα ρόλο που στηρίζεται σε ένα πανίσχυρο εφοπλιστικό ελληνικό «λόμπι» και ο λόγος που διατυπώνει εκφράζει ένα πλέγμα οικονομικών συμφερόντων που πολλές φορές έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους.

    Η θητεία της αναπόφευκτα θα συγκρίνεται με την αντίστοιχη του επί δεκατρία έτη επιτυχημένου προέδρου Θεόδωρου Βενιάμη, αλλά της δίδεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις ικανότητες της και να δώσει χώρο στη νέα γενιά των εφοπλιστών και να διαμορφώσει, σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, τις θέσεις που θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό εφοπλισμό.

    Η Μελίνα Τραυλού κατάγεται από την Κεφαλονιά και διευθύνει την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς οχημάτων Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, που ίδρυσε ο πατέρας της Νίκος Τραυλός το 1975.

    Η κυρία Τραυλού, που σπούδασε μάνατζμεντ στις ΗΠΑ, εργάστηκε δίπλα τον πατέρα και έμαθε τα μυστικά της διαχείρισης των πλοίων.

    Η Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises αριθμεί σήμερα 18 πλοία που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 5.000 οχήματα, εξυπηρετώντας 20 χώρες με πάνω από 30 κομβικής σημασίας λιμάνια στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόλος της μεταφέρει κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα.

    Το 2017, η Μελίνα Τραυλού ίδρυσε την εταιρεία Neptune Dry, η οποία διαχειρίζεται σήμερα στόλο πέντε φορτηγών πλοίων με μέσο όρο ηλικίας τα επτά έτη.

    Ως πρόεδρος συναντήθηκε ήδη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

    Τα βήματα της είναι σταθερά και σύντομα θα ξεκινήσει μια καμπάνια στο εσωτερικό για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων της ναυτιλίας.

    Κώστας Αρβανίτης

    Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημοσιογράφος

    Τόσο καιρό ακούγαμε ότι ο «επάρατος ισαποστακισμός» είναι ελάττωμα του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) του Νίκου Ανδρουλάκη. Το Ουκρανικό όμως και οι δραματικές εξελίξεις με την εισβολή των Ρώσων ανέδειξαν μια νέα, διεθνή μετάλλαξη του ιού, η οποία πλήττει τους πολύ προοδευτικούς ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, για παράδειγμα, τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος, την ώρα που οι στρατιές του Βλαντίμιρ Πούτιν, καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, προέλαυναν στην Ουκρανία σκοτώνοντας ανθρώπους και καταστρέφοντας υποδομές, σε συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό των Χανίων απεφάνθη ότι «είναι λάθος» για κάθε «δημοκρατικό» πολίτη να πάρει θέση υπέρ τις μίας ή της άλλης πλευράς.

    Ο Κώστας Αρβανίτης δήλωσε ότι υπάρχουν ευθύνες «ένθεν και ένθεν», εκλογικεύοντας με τον τρόπο του, αν όχι δικαιολογώντας, την επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία και σχετικοποιώντας την έννοια της ανεξαρτησίας μιας χώρας.

    Ξεκίνησε να μιλάει για την Ουκρανία κι έφθασε μέχρι το Μεξικό, πέρασε στην Ευρώπη την οποία κατήγγειλε ως «ξεμωραμένη αλεπού» κι αφού έκανε από μία στάση σε Καπιτώλιο, Κούβα και ΛΟΑΤΚΙ, κατέληξε στη νεοορθοδοξία και τον ισλαμοφασισμό.

    Γιατί αυτή η πολλαπλή περιστροφή; Για να μην καταδικάσει μονοκόμματα τον Πούτιν. Η κριτική ότι πήγε να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ δύο ιμπεριαλισμών τον αδικεί. Δεν είχε στάση, για να μπορεί να πάρει απόσταση.

    Εξίσου αδικείται και το κόμμα του Κώστα Αρβανίτη, στο οποίο κάποιοι βιάστηκαν να χρεώσουν ισαποστακισμό στο Ουκρανικό. Η επίσημη και καθαρή καταδίκη της εισβολής από τον ΣΥΡΙΖΑ διόρθωσε την εντύπωση του επαμφοτερισμού που είχε αφήσει η πρόσφατη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή – εκείνη η ομιλία που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσε ουδετερότητα, διαγράφοντας ακόμη και τον φιλοαμερικανικό ζήλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

    Πέτρος Δούκας

    Δήμαρχος Σπάρτης

    Μια επεισοδιακή πολιτική πορεία είναι αυτή του πρώην υπουργού, νυν δημάρχου Σπάρτης και πρώην μέλους της ΝΔ, Πέτρου Δούκα.

    Το όνομα του γαμπρού του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την πρώτη μεγάλη κρίση στο εσωτερικό της ΝΔ που έγινε αφορμή να αποπεμφθεί ένας υπουργός, ο Σπήλιος Λιβανός, την ώρα μάλιστα που ο αγροτικός κόσμος «βράζει» και ζεσταίνει τα τρακτέρ του για κινητοποιήσεις.

    Ο Πέτρος Δούκας, στα 70 του χρόνια, κατάφερε με όσα είπε στις αρχές του Φεβρουαρίου ενώπιον του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος αναγκάστηκε μέσα σε λίγες ώρες να αποπέμψει τον υπουργό και να διαγράψει τον δήμαρχο από τη ΝΔ.

    Οικονομολόγος με σπουδές στο εξωτερικό, ο Πέτρος Δούκας αφού εργάστηκε από το 1979 έως το 1992 στον ιδιωτικό τομέα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς έως τον Οκτώβριο του 1993 διατέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών. Το 1994 επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα.

    Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και ορίστηκε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ανανέωσε την εκλογή του το 2007 και τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το 2007 το όνομά του αναμείχθηκε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

    Στις εκλογές του 2009 δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς ο Κώστας Καραμανλής τον θεώρησε υπεύθυνο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, παρότι υπήρξαν μόνο ενδείξεις εις βάρος του.

    Τον Νοέμβριο του 2010, η βουλή των Ελλήνων, μετά από μακρόχρονη διαδικασία, τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του Βατοπεδίου, διαδικασία όμως που δεν προχώρησε λόγω παρέλευσης χρόνου παραγραφής του αδικήματος. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, εξελέγη Δήμαρχος Σπάρτης.

    Στις 7 Φεβρουαρίου διαγράφηκε από την ΝΔ μετά την κυνική ομολογία του περί εξαγοράς ψηφοφόρων στις εκλογές του 2007, στην περιφέρεια Ηλείας.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.