• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Βάζοντας τα θεμέλια μιας νέας αυτοκρατορίας τροφίμων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος:

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Το πρώτο δίμηνο του 2022 βρίσκει τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο ιδιαίτερα δραστήριο στον χώρο των τροφίμων. «Μην βιάζεστε, θα δούμε» ήταν η λακωνική απάντησή του σε ερώτημα του mononews εάν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση εξαγοράς των εταιρειών «Έδεσμα» και «Αμβροσία» καθώς και νωρίτερα της «Ελληνικοί Χυμοί», θα προχωρήσει και σε νέα επιχειρηματική κίνηση.

    Θεωρείται δεδομένη άλλωστε η πρόθεση του επιχειρηματία να χτίσει έναν Όμιλο με ισχυρό εκτόπισμα στον χώρο των τροφίμων, μετά την  Chipita που είχε ξεκινήσει ως βιοτεχνία με 45 εργαζόμενους στον 2ο όροφο ενός διαμερίσματος στο Μοσχάτο και έφτασε να πωλείται πέρσι έναντι 2 δισ. δολαρίων στην αμερικανική Mondelez.

    Ο «πυρήνας» Νίκας και η νέα εποχή της αλλαντοβιομηχανίας

    Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας στην οποία πλέον ο βασικός μέτοχος Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατέχει μέσω της Cryred Investments, ποσοστό περίπου 98,86%, αναμένεται να αποτελέσει τον «πυρήνα» στο πλάνο του, το οποίο και σταδιακά ξεδιπλώνεται.

    Άλλωστε, όπως έγραφε τις προηγούμενες μέρες το mononews, η αγορά σχεδόν προεξοφλούσε ότι ο επιχειρηματίας θα προχωρούσε σε κινήσεις στον χώρο των αλλαντικών. Αποκτώντας δηλαδή εταιρείες με δραστηριότητα συναφή με εκείνη της Νίκας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη Νίκας έχει ήδη έχει ξεκινήσει η πορεία της προς μία νέα εποχή. Αφενός λόγω της διαδικασίας υποβολής δημόσιας πρότασης από την πλευρά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αφετέρου με την εταιρεία να ανακοινώνει πρόσφατα την αλλαγή λογότυπου και εταιρικής εμφάνισης.

    «Μόνη της η αλλαγή του σήματος δεν λέει κάτι, είναι η αρχή πολλών νέων πραγμάτων» δήλωνε και η διευθύνουσα σύμβουλος της Νίκας, Αγγελική Οικονόμου μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της πρόσφατης ΗORECA, στο περίπτερο της εταιρείας.

    Λίγες μέρες μετά ο κ. Θεοδωρόπουλος ανακοίνωνε την εξαγορά της βορειοελλαδίτικης εταιρείας «Έδεσμα» που αποτελεί μάλιστα την πρώτη αλλαντοποιία της χώρας, ιδρυθείσα το 1900, καθώς και της «Αμβροσία» που αποτελεί την επέκταση των δραστηριοτήτων της Έδεσμα στον κλάδο παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών. 

    Με την κίνηση αυτή γίνεται σαφές πως ο κ. Θεοδωρόπουλος ενισχύει την παρουσία του στον κλάδο των αλλαντικών, διευρύνοντας παράλληλα τη δραστηριότητά του και στις σαλάτες, αποκτώντας δύο εταιρείες με πωλήσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι οποίες διαθέτουν η μεν «Έδεσμα» δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια στη Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης η δε η «Αμβροσία» δικό της εργοστάσιο επίσης στη ΒΙ.ΠΕ.Θ

    Ενδιαφέρον και για νέες δραστηριότητες

    Οι κινήσεις πάντως του κ. Θεοδωρόπουλου στον χώρο των τροφίμων μετά την πώληση της Chipita, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν την πρόθεσή του να διευρύνει το προϊοντικό μείγμα των δραστηριοτήτων του.

    Όπως φάνηκε άλλωστε και από την είσοδο του το καλοκαίρι στο μετοχικό σχήμα της ΜΕΒΓΑΛ – μαζί με την οικογένεια Χατζάκου- μετά την αποεπένδυση του CVC.

    Καθώς και η εξαγορά που γνωστοποιήθηκε της περασμένη εβδομάδα του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε. από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη.

    Επιπροσθέτως οι κινήσεις που αφορούσαν στη σοκολατοποιία ΙΟΝ, οι οποίες μολονότι διαψεύδονται και από τις δύο πλευρές, παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι έγιναν.

    Και τέλος τα σενάρια για επερχόμενη νέα κίνηση από πλευράς του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς νέα εξαγορά κρητικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στις κατηγορίες τυριών και αλειμμάτων. Για τα οποία, ο επιχειρηματίας προς το παρόν δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο σε ερώτημα του mononews, είτε επιβεβαιώνοντας, είτε διαψεύδοντας τα.



    ΣΧΟΛΙΑ