• Τράπεζες

  Τράπεζες: Τα νούμερα που ξεχώρισε ο SSM σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank

  Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

  Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


  Με υψηλούς δείκτες ρευστότητας και χαμηλό λόγο δανείων προς καταθέσεις οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και τις καθιστά πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές.

  Τα στατιστικά στοιχεία του SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις 109 τράπεζες της ευρωζώνης που εποπτεύει δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, ΠειραιώςEurobank και Alpha εμφανίζουν ισχυρή εικόνα σε επίπεδο ρευστότητας, αποτελεσματικότητας, ενεργητικού και απόδοσης κεφαλαίων, ενώ έχουν κάνει άλματα και σε ότι αφορά την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

  Ειδικότερα ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας για τις 109 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης ανέρχεται στο 158,78% (στοιχεία 9μηνου 2023) με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές να έχουν δείκτη ρευστότητας στο 211,75%.

  Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις είναι χαμηλός και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 59,24%, όταν για τα 109 πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ ανέρχεται στο 104,44%.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του SSM οι ελληνικές τράπεζες, έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και  έχουν περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

  Συγκεκριμένα: Στο τέλος 9μηνου 2023 είχαν  8,27 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία όμως καλύπτονται με  υψηλό ποσοστό προβλέψεων στο 48,39%, σημαντικά υψηλότερο από το  40,86% που είναι ο  μέσος όρος κάλυψης  για τις ευρωπαϊκές.

  Τα στοιχεία του επόπτη δείχνουν ότι στο 9μηνο πέρυσι οι 109 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης είχαν 345,28 εκ ευρώ «κόκκινα» δάνεια.

  Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στο 2,27% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και στο 5,16% για τις ελληνικές.

  Η υψηλή ρευστότητα, ο χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις και ο περιορισμός των προβληματικών δανείων, δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικά project, όπως και τα νοικοκυριά και να επιτύχουν  άνοδο της πιστωτικής τους επέκτασης.

  Καθένα από τα 4 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας διαθέτει ενεργητικό άνω των 70 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, το δε σύνολο του  ενεργητικού τους  ανέρχεται σε 307,16 δισ ευρώ.

  Στο 9μηνο 2023 η κερδοφορία για τις συστημικές τράπεζες της ΕΕ ανήλθε στα 131,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα  2,83 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

  Ενας επίσης σημαντικός δείκτης που δείχνει την αποτελεσματικότητα των ελληνικών τραπεζών είναι ο δείκτης κόστους προς έσοδα (Cost-to-income ratio – CIR) που διαμορφώνεται στο 35,7%, αντί του 55,96% για τις ευρωπαϊκές.

  Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει  12,89% απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων  (Return on equity – RoE) με τις ευρωπαϊκές στο 10,01% και έχουν απόδοση Ενεργητικού  (Return on assets – RoA) 1,23% με τις ευρωπαϊκές στο 0,65%.

  Υψηλό είναι και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net interest margin – NIM) για τις ελληνικές τράπεζες και  διαμορφώνεται στο 3,2% και στο 1,56% για τις ευρωπαϊκές.

  Ωστόσο υψηλότερο του μέσου όρου NIM έχουν οι συστημικές τράπεζες της  Λετονίας (3,90%), Εσθονίας (3,77%), Λιθουανίας (3,58%), Σλοβενίας (3,30%), ακολουθεί η Ελλάδα (3,20%) και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο η  Πορτογαλία (3,16%).

  Στο 2,63% η  Ισπανία, με 2,43% η  Αυστρία, με 2,1% η Ιταλία, , ακόμη χαμηλότερο είναι σε  Ιρλανδία (1,98%), Λουξεμβούργο (1,69%) και Φινλανδία (1,59%), Γαλλία (0,89%), Γερμανία (1,13%), Βέλγιο (1,51%) και Ολλανδία (1,56%).

  Διαβάστε επίσης

  Πειραιώς: Τεχνοκράτες VS πολιτικών για το ποσοστό του placement – Η ημερομηνία – κλειδί

  Γιατί η Eurobank ανοίγεται σε Ινδία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  Θεώνη Αλαμπάση στο mononews: Αρκούν προς το παρόν τα 2 δισ. εγγυήσεις στον Ηρακλή ΙΙΙ  ΣΧΟΛΙΑ