• Τράπεζες

    Πειραιώς: Τεχνοκράτες VS πολιτικών για το ποσοστό του placement – Η ημερομηνία – κλειδί

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Στο τέλος Φεβρουαρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διάθεση των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν δύο απόψεις, αυτή των τεχνοκρατών που εισηγούνται εδώ και πολύ καιρό την πλήρη διάθεση του 27% και των πολιτικών που επιμένουν στο 20% με 22%.

    Το ενδιαφέρον που καταγράφεται από το εξωτερικό για το placement είναι ιδιαίτερα υψηλό και αυτή η δυναμική δεν πρόκειται να αλλάξει είτε διατεθεί το 20% με 22%,  είτε το σύνολο του ποσοστού που έχει το Ταμείο.

    Μάλιστα πηγές της αγοράς θεωρούν ότι  η υπερκάλυψη της έκδοσης θα είναι εντυπωσιακή -ανάλογη, όπως λένε, με αυτήν της Εθνικής Τράπεζας – από 5 φορές το λιγότερο έως 8 φορές το μέγιστο.

    Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, ο σύμβουλος του ΤΧΣ, η BofA θα φέρει την εισήγηση της στο Ταμείο, στην οποία θα έχει καταγραφεί:

    • το ενδιαφέρον που υπάρχει από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα,
    • η αποτύπωση της τιμής της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία και θα καθορίσει  την τιμή διάθεσης.

    Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμείου, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου και θα δοθεί το λάκτισμα για το placement με το άνοιγμα του διεθνούς βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και τη διάθεση μέσω του ΧΣ στο εσωτερικό.

    Στο group των τραπεζών που θα διενεργήσει το placement υπό την ευθύνη της Bank Of America, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν οι Goldman Sachs και UBS καθώς και οι Morgan Stanley και JP Morgan.

    Σε κάθε περίπτωση το ισχυρό ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών έχει καταγραφεί ήδη από τον Ιανουάριο στα roadshows της Πειραιώς στο Λονδίνο και τη  Νέα Υόρκη

    Η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με το  επιχειρησιακό της σχέδιο για την τριετία 2024-2026 αναμένει  κερδοφορία 2,9 δισ. ευρώ (900 εκατ. το 2024 και από 1 δισ. ευρώ τα έτη 2025 και 2026), και  έχει στόχο τη διανομή του 50% των κερδών της από τη χρήση του 2025.

    Το 2023 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα περιόρισε τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5% και πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2 δισ. ευρώ.

    Και στο τέλος Ιανουαρίου φέτος ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 18,2%.

    Διαβάστε επίσης

    J.P. Morgan για Τράπεζα Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο σχέδιο και αύξηση της τιμής στόχου στα €5,35

    Τράπεζα Πειραιώς: Οι νέες τιμές στόχοι από 12 οίκους μετά το νέο επιχειρησιακό σχέδιο

    Τράπεζα Πειραιώς: Μεταξύ 3,75-3,90 ευρώ ανά μετοχή θα ανοίξει το placement



    ΣΧΟΛΙΑ